Lærere og partier afviser blankt Haarders it-test

Både lærerne, SF og Socialdemokraterne afviser blankt Bertel Haarders udmeldning om at teste folkeskoleelevers it-færdigheder.

Danmarks Lærerforening kritiserer skarpt undervisningsminister Bertel Haarder (V) forslag om, at it-færdigheder skal indgå i de nationale obligatoriske tests.

"Jeg ved slet ikke, hvorfra Bertel Haarder har fået den tro, at undervisningen bliver bedre af at foretage nationale tests Der er ingen forskningsmæssige belæg for det, men det er åbenbart løsningen på alting." siger formand Anders Bondo Christensen fra Danmarks Lærerforening.

Han skælder ud på ministeren, som han beskylder for at hive en let løsning op af hatten.

"Nu har han været på en konference og på spørgsmålene svarer han bare, at nu laver vi en national test. Men det er altså for enkelt og for simpelt," siger han.

Test hæmmer udvikling

Anders Bondo Christensen henviser til, at ministeren risikerer at låse eleverne fast i de mål og kriterier, man sætter op for en it-test.

"Risikoen er, at vi får det, vi måler, og vi kan meget vel komme til at indsnævre vores fokus på it-kompetencer på lige præcis det, vi ved, der bliver målt," siger han.

Det mener han er ærgerligt, for mange elever kommer faktisk i skolen med gode it-kompetencer.

"Og dem skal vi bygge videre på," siger Anders Bondo Christensen..

SF imod

Også partiet SF ryster på hovedet af ministeren.

"Vi er helt enige i, at it skal styrkes i folkeskolen, men det gør man altså ikke ved at teste eleverne i det" siger uddannelsesordfører Pernille Vigsø Bagge fra SF.

Hun mener, at en lærer ved, hvem der er stærke og svage til it. Istedet skal lærerne have ressourcer til at dygtiggøre eleverne, mener hun.

"Haarder skal ikke bruge ressourcer på at lave sammenlignelig centrale testmål, hvor resultaterne skal offentliggøres. Han skulle i stedet bruge penge på for eksempel nyt it-udstyr til skolerne," siger hun.

Bredere evaluering

Også socialdemokraterne er kritiske.

"Der er brug for et meget bredere evalueringssyn end at teste børn og unge gennem de nationale test," siger uddannelsesordfører Christine Antorini fra Socialdemokraterne.

Hvis IKT-test bliver en slags mini-PC-kørekort får vi slet ikke tænkt i udvikling og evaluering af IKT-kompetencer i hele sin bredde, mener hun.

Hun peger på, at det i højere grad er i projektopgaver og gruppeopgaver, at det er muligt at evaluere elevernes it-kompetencer.

"Jeg bakker helt op om, at der skal et fagligt panel til at rådgive ministeren i en brugbar evalueringsform for IKT-kompetencer - herunder også en bred definition af, hvad IKT-kompetencer er. Ellers er risikoen for stor for, at ministeren vil reducere testen til en multiple-choice test." siger hun .




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere