Artikel top billede

Spil ikke computer. Gå ud og leg. Sådan lyder det fra mange velmenende forældre. Og det skader udviklingen.

Vores mødre kan være farlige for it-udviklingen

CIO Innovation Forum: It-faget har dårlige odds, fordi syv ud af ti unge er påvirket af forældre, der ikke har forstand på it.

Glem alt om store imagekampagner, pjecer og brochurer og skåltaler rettet mod de unge.

Hvis it-sektoren vil rekruttere flere, skal indsatsen lægges et helt andet sted, nemlig hos deres mødre.

Det indikerer en undersøgelse foretaget af it-vest, der er et samarbejde mellem Handelshøjskolen i Århus, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. I undersøgelsen fortæller 70 procent af de unge, at især deres mødre har stor indflydelse på deres valg af uddannelse.

"Og det er jo skidt, når mor hele barndommen har sagt: Gå nu væk fra den computer og gå ud at leg," sagde Gitte Møldrup, direktør for it-vest, da hun præsenterede undersøgelsen, der også pegede på andre interessante grunde til de unges uddannelsesvalg.

Undersøgelsen blev onsdag eftermiddag præsenteret på møde i tænketanken CIO Innovation Forum.

Blakket image

Her var it-sektorens image på dagsordenen for de fremmødte it-topledere, repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner og sågar en flok gymnasieelever fra Virum Gymnasium.

Og baggrunden er alvorlig nok.

It-branchen står midt i en massiv rekrutteringskrise, og fremtiden tegner dyster, for de unge vægrer sig fortsat mod at søge ind på it-uddannelserne.

Undersøgelsen fra it-vest var et led i uddannelses-institutionernes satsning "Future People", der skal forbedre it's image.

Formålet med undersøgelsen er at identificere, hvordan it-uddannelserne kan blive mere attraktive i de unges øjne.

Ud over mødrene er to andre faktorer væsentlige for elevernes valg: Dels om de er gode til gymnasiefagene. Dels om faget er kendt.

Der er meget at gøre

"Det er jo meget interessant. Veterinærteknik er jo heller ikke et fag, men alle ved, at man kan blive dyrlæge. Noget tyder altså på, at vi som branche også kan gøre en masse," sagde Allan Fischer Madsen, vice president hos Devoteam og formand for den styregruppe i tænketanken, der arbejder med det digitale image.

Noget tyder på, at han har ret.

I hvert fald kunne en af eleverne fra Virum Gymnasium fortælle, at it-branchen glimrer ved sit fravær på uddannelsesmesserne.

Og en anden elev fortalte, at hun simpelthen ikke har en anelse om, hvad er en it-arkitekt er for en størrelse.

It er et ikke-fag

Undersøgelsen fra it-vest viser endvidere, at de færreste unge har kendskab til omfanget af det arbejde, der egentlig ligger bag brugerfladen i it-programmerne.

Flere af de unge mener for eksempel slet ikke, at de harbehov for at lære mere om it, fordi de selv mener, at de er ganske dygtige til at betjene Powerpoint og Word.

"Man kan nærmest sige, at it – som vi forstår det – er et ikke-fag for de unge," sagde Gitte Møldrup Nielsen fra it-vest.

Image-problemet rækker dog videre end unge, der har meget dårligt kendskab til it-faget. I den brede befolkningsgruppe er det digitale image også svagt.

Det er netop blevet dokumenteret endnu engang i en opinionsundersøgelse, som Green Analyse­institut har gennemført.

74 procent af danskerne mener ifølge undersøgelsen, at it-branchen er en stresset branche, 59 procent mener, at den er præget af mandlige værdier, og 41 procent, at den er nørdet.

Uklar kommunikation

Ifølge Berlingske Tidendes chefredaktør Lisbeth Knudsen, der sidder med i tænketankens styregruppe, handler det blandt andet om uklar kommunikation.

På den ene side illustrerer jobannoncerne fra it-virksomhederne nemlig guld og grønne skove, men sammenholdes det med overskrifterne om it i medierne, så er de i overvejende grad negative.

"Der må ske en kortslutning i hovedet på mange. Forskellen på overskrifterne og budskaberne i jobannoncerne virker kontra-produktive i forhold til rekruttering," sagde Lisbeth Knudsen.

Gør it attraktivt for kvinderne

Også kvinderne – og måske de kommende mødres – manglende interesse for it-sektoren blev bragt på dagsordenen. Her var der flere bud på, hvad it-branchen kan gøre for at tiltrække flere fra det kvindelige køn.

Et af dem kom fra Ina Corydon, der er it-chef i Allerød Kommune.

"Man kan for eksempel ændre sprogbruget. Jeg søgte ikke stillingen som it-chef, men chefkonsulent for digital forvaltning. Allerød Kommune tænkte, at det ville have en alt for teknisk karakter, hvis kommunens søgte en it-chef, og det var smart tænkt," sagde hun og pegede desuden på at fremhæve storytelling-elementet:

"Jeg læste jura, men havde jeg vidst, hvad der fandtes af fag inden for it, da jeg valgte uddannelse, ville jeg have været datalog og arbejdet med systemarkitektur," sagde hun.

Senere på eftermiddagen mødes alle tænketankens deltagere i et omfattende gruppearbejde.

Her er det formålet at komme med konkrete bud på, hvad der kan gøres for at løfte it's image.

Det vil senere udmønte sig i en konkret handlingsplan for fremme af det digitale image.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere