Artikel top billede

Danskerne vrænger på næsen af internet på mobilen

Trods flere abonnenter til det mobile net er det kun en fjerdedel af den danske befolkning, der har prøvet at gå på interettet fra mobilen. Men en mobil bredbånds-revolution er på vej.

73 procent af danskerne har aldrig prøvet at bruge mobiltelefonen til at komme på internettet med.

Det viser en undersøgelse, som Computerworld har foretaget i samarbejde med analyseinstituttet Userneeds.

Kun tre procent af de 1.089 adspurgte går ofte på nettet fra mobiltelefonen, ni procent gør det jævnligt, mens 15 procent sjældent tilgår nettet fra lommecomputeren.

Eksplosion på mobilt bredbånd

Den manglende tilslutning til at gå på nettet på mobiltelefonen overrasker ikke teleanalytiker Brian Troelsen fra analysehuset IDC.

Han peger på, at flere faktorer - som manglende interesse hos ældre generationer, høje priser, manglende markedsføring, små skærme samt bundne operatør-tilbud - er hovedårsagerne til, at mobilen samlet set ligger lavt, når man kigger på den som internet-adgang.

"Der er dog ingen tvivl om, at mobilt bredbånd på især den bærbare computer vil eksplodere inden for et par år. Det viser alle undersøgelser, når det gælder erhvervslivet, og den udvikling vil smitte af på privatmarkedet," fastslår han.

"Blandt andet er priserne på vej ned, og jeg vurderer, at priserne på megabyte vil dale lige så hurtigt, som priserne på taletid røg i bund," forklarer han til Computerworld.

Stigning i antallet af abonnenter

Landets største 3G-udbyder, 3, der sidste år servicerede omkring halvdelen af landets mobile bredbåndsbrugere, er overrasket over, at ikke mere end en fjerdel af danskere går på nettet via mobilen.

Men selskabet er dog fuld af fortrøstning over de kommende tider med mobilt bredbånd.

Den bærbare bærer bruger-byrden

"Tallene viser jo, at der er et kæmpe-potentiale i markedet. Og vi kan se på vores kundeandel, at danskerne trods alt tager teknologien meget mere til sig nu end for få år siden," siger 3's pr-manager Stine Green Paulsen.

3 havde sidste år ved samme tid knap 250.000 abonnenter. Det tal forventes at stige til at ligge i omegnen af 300.000 for andet halvår af 2007.

Datatrafikken stiger ifølge Stine Green Paulsen proportionelt med antallet af brugere for 3's vedkommende.

"Men vores brugere står jo også over for at benytte mobil-tv og mails i større omfang, og det vil utvivlsomt øge data-forbruget," forklarer Stine Green Paulsen.

De bærbare bærer tilgangen

Hos landets største teleselskab TDC er den ringe net-tilgang fra mobilen overraskende – men ikke chokerende.

"Med lanceringen af vores turbo 3G net vil antallet af mobile internetkunder, der bruger langt flere internettjenester på farten, uden tvivl stige kraftigt," forklarer TDC-pressemedarbejder Per Christiansen.

Han forklarer, at stigningen forventes at ske på den bærbare computer, fordi kunderne er vant til opsætningen, skærmen er større, og der vil stort set ikke være nogen forskel på den nuværende brug af internettet.

Samtidigt vil TDC følge i fodsporene på blandt andre 3 og lancere et såkaldt flatrate-tilbud på ubegrænset forbrug af mobilt bredbånd til en fast pris.

Stjæler ADSL-kunder

"Telefonen kan være svær at sætte op til mails og den slags, og det hæmmer naturligvis brugen af mobilen som internet-adgang. Men når priserne ryger nedad, så vil forbrugerne også begynde at bruge deres moderne mobiler til at være på nettet med," forklarer han.

Konkurrenterne hjælper hinanden

Konkurrenterne Telia og Sonofon lancerede deres turbo 3G net nogle uger før TDC i vinters. Og den næsten samtidige lancering kommer alle udbyderne til gode, mener mener Stine Green Paulsen og Per Christiansen.

"Vi har jo brugt meget krudt på markedsføring – og det fortsætter vi med. Det er dog glædeligt, at vi også har fået andre til at fortælle om mobilt bredbånd, fordi det løfter kendskabet til hele markedet," forklarer Stine Green Paulsen fra 3.

Per Christiansen supplerer med, at den kommende halvårs-statistik fra IT- og Telestyrelsen ikke vil afspejle den positive udvikling med mobilt bredbånd, fordi TDC først lancerede i januar måned grundet problemer.

"Det er dog stensikkert, at alle udbyderne vil være i kraftig vækst, når vi ser statistikken for første halvår af 2008," siger han.

Stjæler fra ADSL-markedet

I USA er der ifølge Financial Times sket en 10-dobling fra tre millioner mobile bredbåndsforbindelser i marts 2007 til 32 millioner forbindelser på nuværende tidspunkt.

Endnu er lunten kun tændt til en lignende eksplosion i Danmark, men det vil især være netadgang via indstikskort til den bærbare computer, der ifølge Brian Troelsen fra IDC vil sprænge de nuværende abonnements-tal i luften.

Han peger på, at der allerede er tendenser til, at det mobile bredbåndsmarked stjæler mindre andele fra ADSL-markedet i stil med, da mobiltelefonerne tog andele fra fast-nettelefonen.

Brian Troelsen siger dog, at det er for tidligt til at fastslå, om denne tendens vil fortsætte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere