Artikel top billede

Det bliver en uoverstigelig opgave at supportere brugerne, hvis staten indfører offentlig pc-syn, mener Kim Aarenstrup, konstitueret formand for Rådet for større it-sikkerhed.

Sikkerheds-ekspert skyder offentligt pc-syn ned

Teknologirådets anbefaling af et pc-syn, der udelukker usikre pc-brugere fra offentlig service på nettet, skydes ned af sikkerkedsrådsformand.

Teknologirådets anbefaling af et offentligt pc-syn er et skridt i den forkerte retning.

Det mener Kim Aarenstrup, som konstitueret formand for Rådet for større it-sikkerhed.

”Man kan ikke sammenligne it-sikkerhed med trafiksikkerhed. Trafikken dræber mennesker, så derfor kan vi tillade os at stille krav til syn af de biler, vi sender ud på gaderne. Men vi kan ikke stille de samme krav til it, fordi skadevirkningerne langt fra er så voldsomme som i trafikken,” siger han.

Umuligt for almindelige mennesker

Teknologirådet foreslår i rapporten "Brugernes it-sikkerhed", at der indføres et offentligt pc-syn af sikkerhedsniveauet hos borgernes pc’er.

Dumper man synet, udelukkes man fra at bruge offentlige services på internettet.

Teknologirådets arbejdsgruppe anbefaler, at der indføres en digital identitet, der muliggør sikker identifikation, og at sikkerhedsopdateringer af software i højere grad automatiseres.

”Problemet er, at it-sikkerhed på det tekniske niveau er meget svært at finde ud af for almindelige mennesker. Samfundet har brug for at folk bruger de offentlige internettjenester. Det sparer en masse penge. Laver man kontrol af brugernes pc’er er jeg bange for, at mange ikke vil bruge de offentlige digitale tjenester,” siger Kim Aarenstrup.

Fortsættes..

En uoverstigelig opgave

Han mener også, at Teknologirådet undervurderer opgaven med at yde support til de mange borgere, der har brug for it-hjælp, hvis pc-synets gennemføres.

”Det vil være en uoverstigelig opgave,” siger Kim Aarenstrup.

Han peger i stedet på at sikre borgerne via infrastrukturen, en opgave, der først og fremmest påhviler internetudbyderne.

”Og så skal folk i almindelighed skaffe sig af med deres gamle computere og købe nyt udstyr, hvor sikkerheden er tænkt ind i produkterne,” siger Kim Aarenstrup.

Kan lade sig gøre

Kim Aarenstrup hilser imidlertid rapporten velkommen, som han mener god til at skabe debat og opmærksomhed om it-sikkerhedsproblemerne.

Men han mener også, at det slet ikke er realistisk, at forslaget om et offentligt pc-syn bliver gennemført.

Det mener projektleder i Teknologirådet Bjørn Bedsted nu nok, at det gør.

”Det kan godt lade sig gøre, hvis vi indfører det stille og roligt og lidt ad gangen. Det skal være en hjælp og ikke en ulempe for brugerne. I dag er meget af ansvaret for it-sikkerheden overladt til brugerne, og det er ikke hensigtsmæssigt,” siger han.

Teknologirådet har ikke regnet på, hvad det kommer til at koste.

Man ved heller ikke, hvor mange supportfolk staten skal stille til rådighed for borgere, der ikke kan finde ud af at opdatere deres programmer og styresystemer.

”Vi kan begynde stille og roligt med at kræve opdateringer på visse typer programmer. Og borgerne skal ikke bare mødes med en melding op, at de mangler den ene eller anden opdatering. Her skal det offentlige hjælpe brugeren videre,” siger Bjørn Bedsted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere