Artikel top billede

Du kan roligt gå efter de gratis sikkerheds-produkter

Gratis sikkerheds-software kan være helt på højde med købeprodukterne, men man skal holde tungen lige i munden, når man vælger. Ellers kan der opstå en falsk tryghed, siger eksperter.

Læs også: Sikkerhedsfirmaer er ligeglade med gratis-trusler.

Indbyggerne i denne prisbevidste nation har ikke meget til overs for de kommercielle sikkerhedsproducenters prislapper. Men de gratis alternativer er faktisk også lige så gode.

Computerworld har spurgt 975 danskere om sikkerhed, og det fremgår af besvarelserne, at sikkerhedsprodukterne er for dyre.

59 procent mener nemlig, at priserne på sikkerhedsprodukter er for høje, hvilket også afspejler sig i, at 69 procent helt eller delvist anvender gratis sikkerhedssoftware.

Men er den gratis sikkerheds-software god nok, eller skal der stå multinationale sikkerhedskoncerner bag hr. og fru Danmarks sikkerhedsprogrammer?

Svaret er både ja og nej, for den gratis software kan i nogle tilfælde være helt på linje og endda bedre end de etablerede firmaers produkter.

Problemet med den gratis sikkerheds-software er bare, at man ikke ved, hvad man får, og supporten ofte mangler.

"Vi foretager løbende test af en lang række sikkerhedsprodukter, og her klarer nogle af gratisprodukterne sig overraskende godt," fortæller Peter Kruse fra CSIS.

"Faktisk bedre end mange af de kendte mærker."

"Et eksempel er antivirus-programmet Avira, der konstant placerer sig i top tre i vores forskellige test," fortæller Peter Kruse.

"Men der er et helt hav af produkter, så det kan være svært at finde frem til den rette software."

Mangler tit det sidste

Man skal være opmærksom på, at mange gratisprodukter har en nedsat funktionalitet i forhold til betalingsprogrammerne.

"Når man vælger et gratis produkt, er det uhyre vigtigt, at man ser på, hvad det kan, og at der er adgang til opdateringer således, at man ikke sakker agterud i forhold til sikkerheden," siger Peter Kruse.

"Ironisk nok kan sikkerhedsprogrammer godt indeholde sikkerhedshuller, derfor er det væsentligt, at programmerne ikke er begrænset på afgørende områder," siger han.

Læs også: Sikkerhedsfirmaer er ligeglade med gratis-trusler.

Gratis bedre end ingenting

Læs også: Sikkerhedsfirmaer er ligeglade med gratis-trusler.

De betalende kunder til et produkt kan eksempelvis være højere prioriterede i forbindelse med nye opdateringer, og det er ikke godt for gratisterne, fordi det giver en falsk sikkerhed, lyder det fra CSIS-manden.

"Man kan bruge alle de produkter, der er på markedet, på samme tid, men hvis man ikke sørger for, at de er opdaterede, så har de ingen værdi. Derfor er opdatering et af nøgleordene til god sikkerhed," siger Shehzad Ahmad, der er leder af DK CERT, til Computerworld.

Man bør dog tage med i betragtningen, at de gratis sikkerhedsprodukter næsten altid er bedre end ingen sikkerhed - hvis man husker at opdatere produkterne. Hvis valget står mellem et gratis program og intet sikkerhedsprogram, fordi det er for dyrt, er udmeldingen klar.

"Hvis man ikke vil betale for et sikkerhedsprodukt, er det alt andet lige bedre, at man henter et gratis produkt end at man helt undværer," siger Peter Kruse til Computerworld.

En vurdering, som DK CERT's leder er helt enig i.

Ikke kun antivirus

Men det er ikke antivirusprogrammer, man kan drage fordel af, hvis man vil sikre sine data, der findes nemlig andre sikkerhedsmuligheder.

Eksempelvis er mange krypterings-værktøjer ligeledes gratis og meget nemme at benytte. Derfor kunne mange få glæde af den ekstra sikkerhed, som disse værktøjer kunne give, uden at pengepungen skal på disken hos en software-forhandler.

"Kryptering benyttes ikke i særlig høj grad af de private brugere, men det er en enkel og god måde at sikre sine data på," siger Shehzad Ahmad.

Læs også: Sikkerhedsfirmaer er ligeglade med gratis-trusler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere