Efterretningstjenesten råder nemlig ifølge den internationale database RIPE over mindst et netværk, der har forbindelse til resten af verden via internet-leverandøren TDC.
Tilknytningen til TDC betyder, at forbindelsen fra PET fra næste år vil kunne overvåges af den svenske stat, fordi den nye svensk overvågningslov tillader Forsvarets Radioanstalt at følge med i al kommunikation der passerer landets grænse.
Problemet er, at TDC ligesom konkurrenterne opererer på et globalt telemarked, hvor kommunikationen hopper fra land til land på en lang række servere, forklarer Telechef hos TDC Mogens Ritsholm.
Det gør det i øjeblikket umuligt for telegiganten at bestemme, hvilke lande mails og andre kommunikations-tjenester passerer på vejen fra for eksempel PET til modtageren.
"Vi har jo ikke kontrol over, hvordan en mail dirigeres. En mail går via vores postserver til andres postservere. Og hvordan de behandler den, har vi ingen kontrol over. Vi har jo ingen end-to-end kontrol i mailtjenesten. Hvad der videre sker med mailen, det har vi overhovedet ingen kontrol over," siger Mogens Ritsholm.
Mailens rejser gennem teleselskabernes netværk sker i flere 'hop', og teleselskabernes netværk er så komplekse, at det ganske enkelt er umuligt at få er overblik over, om en mail fra en kunde til en anden kunde vil passere Sverige, forklarer Mogens Ritsholm.
"Intern dansk mail hos en dansk udbyder vil almindeligvis ikke forlade Danmark. Men hvis du går ud i verden, så kan jeg ikke afvise at det kommer til at passere et eller andet kabel, som går via Sverige," siger han.
Det samme gør sig ifølge telechefen gældende med øvrige datatjenester som ip-telefoni og webtrafik.
"Med ip-trafik er der måske knap så mange omveje, fordi der er direkte trafik mellem nettene. Men på samme måde har vi ingen kontrol med, hvor modtageren befinder sig henne, fordi man har lov til at bruge en ip-adresse hvor som helst i verden," siger telechefen.
Artiklen fortsætter på næste side...