Svensk overvågning vil blotte data fra PET

Svenske spioner kan holde øje med datatrafik til og fra PET, når den nye svenske overvågningslov træder i kraft til næste år.

Den svenske overvågningsenhed Forsvarets Radioanstalt (FRA) kan fra første oktober næste år følge med i kommunikationen hos Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Efterretningstjenesten råder nemlig ifølge den internationale database RIPE over mindst et netværk, der har forbindelse til resten af verden via internet-leverandøren TDC.

Tilknytningen til TDC betyder, at forbindelsen fra PET fra næste år vil kunne overvåges af den svenske stat, fordi den nye svensk overvågningslov tillader Forsvarets Radioanstalt at følge med i al kommunikation der passerer landets grænse.

Problemet er, at TDC ligesom konkurrenterne opererer på et globalt telemarked, hvor kommunikationen hopper fra land til land på en lang række servere, forklarer Telechef hos TDC Mogens Ritsholm.

Det gør det i øjeblikket umuligt for telegiganten at bestemme, hvilke lande mails og andre kommunikations-tjenester passerer på vejen fra for eksempel PET til modtageren.

"Vi har jo ikke kontrol over, hvordan en mail dirigeres. En mail går via vores postserver til andres postservere. Og hvordan de behandler den, har vi ingen kontrol over. Vi har jo ingen end-to-end kontrol i mailtjenesten. Hvad der videre sker med mailen, det har vi overhovedet ingen kontrol over," siger Mogens Ritsholm.

Mailens rejser gennem teleselskabernes netværk sker i flere 'hop', og teleselskabernes netværk er så komplekse, at det ganske enkelt er umuligt at få er overblik over, om en mail fra en kunde til en anden kunde vil passere Sverige, forklarer Mogens Ritsholm.

"Intern dansk mail hos en dansk udbyder vil almindeligvis ikke forlade Danmark. Men hvis du går ud i verden, så kan jeg ikke afvise at det kommer til at passere et eller andet kabel, som går via Sverige," siger han.

Det samme gør sig ifølge telechefen gældende med øvrige datatjenester som ip-telefoni og webtrafik.

"Med ip-trafik er der måske knap så mange omveje, fordi der er direkte trafik mellem nettene. Men på samme måde har vi ingen kontrol med, hvor modtageren befinder sig henne, fordi man har lov til at bruge en ip-adresse hvor som helst i verden," siger telechefen.

Artiklen fortsætter på næste side...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere






Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan rammer krisen virksomheder, medarbejdere og support
Alle ved, at COVID-19 har haft store konsekvenser for virksomheder, indkøbsmønstre og medarbejdere – men præcis hvilke? Seneste indblik fra Zendesk Benchmark kortlægger udvalgte effekter af pandemien på tværs af 23.000 virksomheder verden over.