Svensk overvågning vil blotte data fra PET

Svenske spioner kan holde øje med datatrafik til og fra PET, når den nye svenske overvågningslov træder i kraft til næste år.

Den svenske overvågningsenhed Forsvarets Radioanstalt (FRA) kan fra første oktober næste år følge med i kommunikationen hos Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Efterretningstjenesten råder nemlig ifølge den internationale database RIPE over mindst et netværk, der har forbindelse til resten af verden via internet-leverandøren TDC.

Tilknytningen til TDC betyder, at forbindelsen fra PET fra næste år vil kunne overvåges af den svenske stat, fordi den nye svensk overvågningslov tillader Forsvarets Radioanstalt at følge med i al kommunikation der passerer landets grænse.

Problemet er, at TDC ligesom konkurrenterne opererer på et globalt telemarked, hvor kommunikationen hopper fra land til land på en lang række servere, forklarer Telechef hos TDC Mogens Ritsholm.

Det gør det i øjeblikket umuligt for telegiganten at bestemme, hvilke lande mails og andre kommunikations-tjenester passerer på vejen fra for eksempel PET til modtageren.

"Vi har jo ikke kontrol over, hvordan en mail dirigeres. En mail går via vores postserver til andres postservere. Og hvordan de behandler den, har vi ingen kontrol over. Vi har jo ingen end-to-end kontrol i mailtjenesten. Hvad der videre sker med mailen, det har vi overhovedet ingen kontrol over," siger Mogens Ritsholm.

Mailens rejser gennem teleselskabernes netværk sker i flere 'hop', og teleselskabernes netværk er så komplekse, at det ganske enkelt er umuligt at få er overblik over, om en mail fra en kunde til en anden kunde vil passere Sverige, forklarer Mogens Ritsholm.

"Intern dansk mail hos en dansk udbyder vil almindeligvis ikke forlade Danmark. Men hvis du går ud i verden, så kan jeg ikke afvise at det kommer til at passere et eller andet kabel, som går via Sverige," siger han.

Det samme gør sig ifølge telechefen gældende med øvrige datatjenester som ip-telefoni og webtrafik.

"Med ip-trafik er der måske knap så mange omveje, fordi der er direkte trafik mellem nettene. Men på samme måde har vi ingen kontrol med, hvor modtageren befinder sig henne, fordi man har lov til at bruge en ip-adresse hvor som helst i verden," siger telechefen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.