Svensk overvågning vil blotte data fra PET

Svenske spioner kan holde øje med datatrafik til og fra PET, når den nye svenske overvågningslov træder i kraft til næste år.

Den svenske overvågningsenhed Forsvarets Radioanstalt (FRA) kan fra første oktober næste år følge med i kommunikationen hos Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Efterretningstjenesten råder nemlig ifølge den internationale database RIPE over mindst et netværk, der har forbindelse til resten af verden via internet-leverandøren TDC.

Tilknytningen til TDC betyder, at forbindelsen fra PET fra næste år vil kunne overvåges af den svenske stat, fordi den nye svensk overvågningslov tillader Forsvarets Radioanstalt at følge med i al kommunikation der passerer landets grænse.

Problemet er, at TDC ligesom konkurrenterne opererer på et globalt telemarked, hvor kommunikationen hopper fra land til land på en lang række servere, forklarer Telechef hos TDC Mogens Ritsholm.

Det gør det i øjeblikket umuligt for telegiganten at bestemme, hvilke lande mails og andre kommunikations-tjenester passerer på vejen fra for eksempel PET til modtageren.

"Vi har jo ikke kontrol over, hvordan en mail dirigeres. En mail går via vores postserver til andres postservere. Og hvordan de behandler den, har vi ingen kontrol over. Vi har jo ingen end-to-end kontrol i mailtjenesten. Hvad der videre sker med mailen, det har vi overhovedet ingen kontrol over," siger Mogens Ritsholm.

Mailens rejser gennem teleselskabernes netværk sker i flere 'hop', og teleselskabernes netværk er så komplekse, at det ganske enkelt er umuligt at få er overblik over, om en mail fra en kunde til en anden kunde vil passere Sverige, forklarer Mogens Ritsholm.

"Intern dansk mail hos en dansk udbyder vil almindeligvis ikke forlade Danmark. Men hvis du går ud i verden, så kan jeg ikke afvise at det kommer til at passere et eller andet kabel, som går via Sverige," siger han.

Det samme gør sig ifølge telechefen gældende med øvrige datatjenester som ip-telefoni og webtrafik.

"Med ip-trafik er der måske knap så mange omveje, fordi der er direkte trafik mellem nettene. Men på samme måde har vi ingen kontrol med, hvor modtageren befinder sig henne, fordi man har lov til at bruge en ip-adresse hvor som helst i verden," siger telechefen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.