Artikel top billede

GSM-licensernes fremtid svæver i det uvisse

Den svenske regering overvejer at kalde GSM-licenser tilbage og sælge dem igen i 2010. IT- og Telestyrelsen afventer en sag fra EU, inden en lignende beslutning kan træffes i Danmark.

Teleselskaberne har betalt milliarder for tilladelser til at bruge dele af frekvensbåndet til mobiltelefoni.

Om et par år udløber de første af tilladelserne i Sverige, og det kan betyde, at tilladelserne bliver kaldt tilbage, og de svenske teleselskaber igen skal frem med den store tegnebog for at få ret til frekvenserne.

I Sverige udløber de første tilladelser allerede i 2010, og nu har en særlig undersøger anbefalet den svenske regering at trække licenserne tilbage og holde en ny auktion.

Et træk som vil give de svenske mobiloperatører både en økonomisk øretæve og samtidig åbne for at konkurrenten 3, der i dag ikke har en GSM-tilladelse, kan komme ind på markedet.

Den svenske regering har endnu ikke meldt ud, hvordan den stiller sig til forslaget.

Danmark venter på EU

En lignende beslutning kan blive aktuel i Danmark, men de danske tilladelser udløber senere end de svenske, så den danske regering har lidt længere betænkningstid.

I Danmark udløber de første frekvenstilladelser til GSM 900 i 2011 og 2012. De kan tilbagekaldes til IT- og Telestyrelsen eller løbe videre i 10 år.

Indtil videre er der ikke taget stilling til, hvad der skal ske med de danske tilladelser.

Kontorchef i styrelsens mobilkontor Helle Bøjen Larsen forklarer, at EU-kommisionen lige nu arbejder på en beslutning om at gøre GSM-tilladelserne mere fleksible, så man for eksempel kan bruge den til 3G.

Men kommisionens beslutning er blevet forsinket, og den er formentlig først klar næste år.

"Vi afventer EU-kommisionens beslutning, og så skal vi i Danmark så træffe en beslutning om, hvordan den skal implementeres, og om det betyder, at vi skal omfordele frekvenser for at undgå konkurrenceforvridning," siger Helle Bøjen Larsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere