Artikel top billede

Googles datacentre er verdens mest effektive

Googles position som internettets konge skyldes delvist de stærke datacentre, der giver virksomheden mulighed for at levere lynhurtige søgeresultater og samtidig holde omkostningerne nede.

Computerworld News Service: Google har været hemmelighedsfuld omkring, hvad der foregår i de gigantiske datacentre, men i går, onsdag, fik offentligheden et smugkig på, hvad virksomheden har opnået - hvert fald på energi-siden.

Google har offenliggjort resultater fra en række interne undersøgelser, der viser, at virksomhedens datacentre er "de mest effektive i verden", lyder det i et blogindlæg fra driftchef Urs Hölzle.

Selvom mange af Googles aktiviteter, for eksempel at designe sine egne servere, er upraktisk for de fleste virksomheder, er der andre ting, der med fordel kan kopieres af andre virksomheder.

Offentliggørelsen kommer samtidig med en tale om energi, som virksomhedens CEO, Eric Schmidt, skal holde ved et arrangement i San Fransisco på onsdag.

Ifølge arrangementets dagsorden vil Eric Schmidt argumentere for, at USA kan reducere sin afhængighed af olie ved at bruge naturlig og ren geotermisk energi og sol- og vindenergi.

Bedre end krævet

Google bruger et målesystem ved navn PUE - Power Usage Effectiveness - til at måle effektiviteten i datacentrene.

Systemet giver et forholdstal mellem den totale mængde energi datacentret bruger og mændgen af energi, it-udstyret bruger.

En PUE på 2,0 indikerer for eksempel, at for hver watt der direkte strømforsyner it-udstyret, bruges der en yderligere watt til at køle og fordele strømmen til udstyret.

I en rapport til den amerikanske Kongress i 2006 vurderede the Environmental Protection Agency, at et typisk virksomheds-datacenter havde en PUE på 2,0 eller mere.

Rapporten forudsagde også, at datacentre, der brugte de nyeste teknikker kunne reducere sin PUE til 1,2 inden 2011.

Bæredygtighed giver god mening

Google meddelte onsdag, at virksomheden har opnået den PUE i gennemsnit på tværs af alle sine datacentre, og at et af dem har en PUE på kun 1,13.

"I dag har vi det, vi mener er verdens mest effektive datacentre," skriver Urs Hölzle i sit blogindlæg.

Og det er ikke så lidt, taget i betragtning at mange af virksomhedens konkurrenter også eksperimenterer med datacenter-designs for at forbedre effektiviteten.

Google startede sit energispare-tiltag med at designe bedre servere, der typisk spilder en tredjedel af den energi de bruger, før det overhovedet når komponenterne.

Fokus på køling

Virksomheden bruger højeffektive strømforsyninger til serverne og effektive spændingsregulatorer på bundkortene.

Man fjerner også komponenter, der ikke er behov for, for eksempel grafikchips, og designer computere og server-racks, der bruger så lidt strøm til blæsere som muligt.

Ifølge Google selv sparer virksomheden 30 dollars og 500kwh om året for hver server og sender 300 kilo CO2 mindre ud i atmosfæren.

I datacentrene fokuserede man på køling, der kan udgøre op til 70 procent af de faste omkostninger til energiforbrug.

Man bruger vand-evaporation til at minimere brugen af køler-udstyret, som i bund og grund er en stor airconditioner til datacentret.

"Bæredygtighed er godt for miljøet, men det giver også god mening i en virksomhed," lyder det fra Google.

"Det meste af vores arbejde fokuserer på at spare på ressourcer som el og vand, og vi oplever ofte, at det fører til reducerede driftsomkostninger."

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere