Sigtet for at krænke tyvs rettigheder

It-butikken Coolshops ledelse var i byretten i dag for at forsvare sig i sagen, hvor Coolshop.dk er sigtet for at lægge billeder af en indbrudstyv ud på nettet.

Coolshop.dk, der tidligere på året blev sigtet for at lægge et link til billeder af en indbrudstyv ud på nettet, var i dag i byretten for at forsvare sig mod anklagerne.

"Vi føler os 100 procent sikre på at vinde den sag. Loven kan ikke være så absurd, at vi bliver dømt," siger Jacob Risgaard, marketingdirektør, Coolshop.

Han fortæller, at der på den dør, som tyven brød ind gennem, står, at lokalet er videoovervåget, og der står også, at man ved at gå gennem døren accepterer at deltage i Coolshop tv.

"Anklageren havde sågar rådet Datatilsynet til ikke at føre sagen, men tilsynet sagde, at det var en principiel sag, der skulle i retten," fortæller Jacob Risgaard.

Sagt meget vrøvl
Coolshops advokat Jakob Kortbæk fortæller, at der "blev sagt meget vrøvl på skatteydernes regning i dag."

"For eksempel sagde dommeren til min klient: "Du siger 'ham'. Hvordan kan du vide, at det er en mand?" Den dialog udartede sig til en længere snak, om der måske kunne være tale om en kvinde - med meget små bryster. Det var helt til grin," siger advokaten.

Senere viste det sig, at anklageren ikke kunne finde de billeder, sagen drejer sig om og mente, at 'dem kunne forsvareren da godt have taget med', hvilket dommeren så kunne fortælle anklageren, at "det var ikke forsvarerens opgave at medbringe beviser til anklageren i en sag."

"Politiet forfølger stort set ikke sagen, men bruger mange ressourcer på efterfølgende at hive min klient for en dommer. Det er træls," siger Jakob Kortbæk.

Kan ikke genkendes
Anklagen går på, at Coolshop har offentliggjort såkaldt personhenførbare data, det vil sige billeder, der afslører tyvens identitet, og det må man ikke ifølge persondatalovens paragraf 26a.

"Vi mener ikke, at tyven er let genkendelig. Han har jo sin mors nylonstrømpe over hovedet, og hvis vi havde genkendt ham, så havde der ikke været noget problem, så havde han jo været fanget," siger Coolshop-direktøren, der lige som advokaten finder hele sagen temmelig tragikomisk.

Anklageren vil have Coolshop idømt en bøde på 3.000 kroner, og dommen falder på næste onsdag.

Coolshop har på få måneder fem gange haft besøg af indbrudstyve og vil også næste gang det sker offentliggøre billeder af tyven.

Støtte på Facebook
Offentligheden er i hvert fald på Coolshops side. I en sms-afstemning, som P4 Nordjylland har haft om sagen, mente 99 procent af 3.000 lyttere, der deltog i afstemningen, at det var i orden at Coolshop offentliggjorde billeder af den maskerede indbrudstyv.

Ligeledes har Jacob Risgaard på en enkelt weekend modtaget godt 3.200 emails, der ifølge Risgaard alle bakker op om Coolshops opførsel. Og endelig er der på Facebook ligefrem blevet etableret støttegrupper på Coolshops side i denne principielle sag, fortæller marketingdirektøren.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til EU's persondataforordning: It-opgaver, ansvar og teknologiske muligheder

EU's persondataforordning træder i kraft 25. maj 2018, og det er en stor opgave at få gjort it-setuppet i organisationerne klar. Få overblik over regler og konsekvenser for it-afdelingen og virksomhedens it-ansvarlige, samt indblik i en stribe teknologier, der kan hjælpe til at efterleve kravene.

22. august 2017 | Læs mere


Bliv klar til EU's persondataforordning: It-opgaver, ansvar og teknologiske muligheder

EU's persondataforordning træder i kraft 25. maj 2018, og det er en stor opgave at få gjort it-setuppet i organisationerne klar. Få overblik over regler og konsekvenser for it-afdelingen og virksomhedens it-ansvarlige, samt indblik i en stribe teknologier, der kan hjælpe til at efterleve kravene.

24. august 2017 | Læs mere


Sikkerhed på netværk, firewall, routere: Få styr på din infrastruktur

Netværk, routere og firewall er meget kritiske elementer, når det handler om at beskytte sig mod angreb. Seminaret sætter fokus på, hvordan din virksomhed kan beskytte sig bedre mod alt fra DDoS-angreb til hackere og malware. Mød nogle af de førende sikkerhedsleverandører og sikkerhedseksperter, der kan hjælpe dig med at beskytte din infrastruktur. Få inspiration til kommende investeringer og strategiske overvejelser.

29. august 2017 | Læs mere


Computerworld
Presset sikkerhedsfirma sender gratis antivirus-program i topklassen på gaden globalt
Kaspersky har annonceret en gratis-version af selskabets roste antivirus-løsning, som vil være nok til de fleste.
CIO
Hackede dansk virksomhed gennem receptionisten: ”Hun var venlig og forsøgte at underholde os. Det udnyttede vi”
Et hold frustrerede sikkerhedseksperter kunne ikke hacke en dansk virksomhed. Men så fandt de ud af, at receptionistens datter kunne lide mobilspil…
Comon
Skræmmende dokumentarfilm fremstiller berømt it-sikkerhedsekspert som skingrende sindsyg og farlig
En amerikansk dokumentarfilm der i øjeblikket kan ses på Netflix tegner et uhyggeligt billede af den mand, som millioner af computerbrugere over hele verden har lagt deres cybersikkerhed i hænderne på.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.