Sigtet for at krænke tyvs rettigheder

It-butikken Coolshops ledelse var i byretten i dag for at forsvare sig i sagen, hvor Coolshop.dk er sigtet for at lægge billeder af en indbrudstyv ud på nettet.

Coolshop.dk, der tidligere på året blev sigtet for at lægge et link til billeder af en indbrudstyv ud på nettet, var i dag i byretten for at forsvare sig mod anklagerne.

"Vi føler os 100 procent sikre på at vinde den sag. Loven kan ikke være så absurd, at vi bliver dømt," siger Jacob Risgaard, marketingdirektør, Coolshop.

Han fortæller, at der på den dør, som tyven brød ind gennem, står, at lokalet er videoovervåget, og der står også, at man ved at gå gennem døren accepterer at deltage i Coolshop tv.

"Anklageren havde sågar rådet Datatilsynet til ikke at føre sagen, men tilsynet sagde, at det var en principiel sag, der skulle i retten," fortæller Jacob Risgaard.

Sagt meget vrøvl
Coolshops advokat Jakob Kortbæk fortæller, at der "blev sagt meget vrøvl på skatteydernes regning i dag."

"For eksempel sagde dommeren til min klient: "Du siger 'ham'. Hvordan kan du vide, at det er en mand?" Den dialog udartede sig til en længere snak, om der måske kunne være tale om en kvinde - med meget små bryster. Det var helt til grin," siger advokaten.

Senere viste det sig, at anklageren ikke kunne finde de billeder, sagen drejer sig om og mente, at 'dem kunne forsvareren da godt have taget med', hvilket dommeren så kunne fortælle anklageren, at "det var ikke forsvarerens opgave at medbringe beviser til anklageren i en sag."

"Politiet forfølger stort set ikke sagen, men bruger mange ressourcer på efterfølgende at hive min klient for en dommer. Det er træls," siger Jakob Kortbæk.

Kan ikke genkendes
Anklagen går på, at Coolshop har offentliggjort såkaldt personhenførbare data, det vil sige billeder, der afslører tyvens identitet, og det må man ikke ifølge persondatalovens paragraf 26a.

"Vi mener ikke, at tyven er let genkendelig. Han har jo sin mors nylonstrømpe over hovedet, og hvis vi havde genkendt ham, så havde der ikke været noget problem, så havde han jo været fanget," siger Coolshop-direktøren, der lige som advokaten finder hele sagen temmelig tragikomisk.

Anklageren vil have Coolshop idømt en bøde på 3.000 kroner, og dommen falder på næste onsdag.

Coolshop har på få måneder fem gange haft besøg af indbrudstyve og vil også næste gang det sker offentliggøre billeder af tyven.

Støtte på Facebook
Offentligheden er i hvert fald på Coolshops side. I en sms-afstemning, som P4 Nordjylland har haft om sagen, mente 99 procent af 3.000 lyttere, der deltog i afstemningen, at det var i orden at Coolshop offentliggjorde billeder af den maskerede indbrudstyv.

Ligeledes har Jacob Risgaard på en enkelt weekend modtaget godt 3.200 emails, der ifølge Risgaard alle bakker op om Coolshops opførsel. Og endelig er der på Facebook ligefrem blevet etableret støttegrupper på Coolshops side i denne principielle sag, fortæller marketingdirektøren.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Business intelligens: Tag dine data-analyser til next level

Dataanalyserne skal leveres hurtigt og gerne i realtid, og selve softwareløsningen skal være grafisk flot, brugervenlig og tilgængelig på alle platforme. Mød en række eksperter inden for BI, analytics og big data, og få indblik i de nyeste teknologiske muligheder samt gode råd til din strategi og de forretningsmæssige overvejelser.

06. februar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
Microsofts Surface Book 2 kan nu købes i Danmark - men prisen er høj
Microsofts egen hybrid-computer med et dedikeret grafikkort kan nu købes i Danmark, men særligt den store 15 tommer-model får også en høj pris.
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.