Artikel top billede

Foto: Torben Klint

OpenOffice fem gange så populært som Google Docs

En undersøgelse viser, at OpenOffice.orgs gratis kontorprogrammer er fem gange så populære blandt voksne internetbrugere som Google Docs.

Computerworld News Service: Microsoft Office er stadig dominant med 51 procent af brugerne blandt amerikanske internetbrugere ifølge en seks måneders undersøgelse udført af markedsanalysehuset ClickStream Technologies.

OpenOffice.org bruges på private hjemmecomputere af fem procent i forhold til Google Docs, der kun bruges af en procent ifølge undersøgelsen af 2.400 brugere udført mellem maj og november i år.

Undersøgelsen viser også, at OpenOffice bruges oftere (8,7 dage ud af undersøgelsens seks måneder mod 1,5 dage for Google Docs) og i længere tid ad gangen (gennemsnitligt 9,3 minutter mod 3,4 minutter for Google Docs).

Dominans cementeret

Under en hovedtale ved en Gartner-konference i sidste måned udtalte Steve Ballmer:

"Vi møder i dag større konkurrence, end den der kommer fra Google Docs og Spreadsheets. For at sige det rent ud møder vi større konkurrence fra OpenOffice og StarOffice."

Microsoft står til at cementere sin dominans med sin kommende Office Web og online-udgaver af Exchange og Sharepoint.

OpenOffice 3.0, som er den nyeste version, oplevede en stærk første uge med mere end tre millioner downloads. Efter en måned var OpenOffice 3.0 blevet downloadet 10 millioner gange, oplyser OpenOffice.org.

Undersøgelsen fra ClickStream viser også, at 68 procent af Google Docs- og Spreadsheets-brugerne også brugte Microsoft Word mindst en gang i løbet af de seks måneder, undersøgelsen kørte, "hvilket indikerer, at Google Docs af de fleste brugere endnu ikke anses for at være et stand-alone-produkt."

I modsætning hertil bruger 74 procent af OpenOffice-brugere slet ikke Word.

"Selvom Google Docs og Spreadsheets er blevet fremført som en potentiel konkurrent til Microsoft Office, så er OpenOffice en mere sandsynlig konkurrent, hvilket muligvis peger på værdien af offline-behandling ved hjælp af lokalt installerede applikationer," påpeger ClickStream.

En talsmand fra Google siger som svar til ClickStreams undersøgelse, at "Google Docs har millioner af aktive brugere og et tocifret antal millioner af online dokumenter. Den har oplevet en stærk og støt vækst siden lanceringen for to år siden, idet folk i stigende grad har skiftet til cloud'en for at have adgang til og samarbejde om dokumenter online."

Undersøgelsen vækker skepsis

Tallene fra ClickStream er nu ikke overraskende. En undersøgelse fra NPD Group gav lignende resultater sidste år.

Men ClickStreams fund kan dog give anledning til nogen skepsis. Virksomhedens administrerende direktør, Cameron Turner, arbejdede tidligere hos Microsoft med lignende markedsundersøgelser af Microsoft Office og dens konkurrenter.

Turner fortæller dog, at ClickStream ikke blev betalt af Microsoft for at udføre den aktuelle undersøgelse.

Han tilføjer, at ClickStream udfører betalte undersøgelser for et antal softwareleverandører heriblandt Microsoft og konkurrenten Adobe Systems. Virksomheden overvåger også brugen af Mac- og Linux-software.

Ifølge ClickStreams fund er Google Docs endnu mindre udbredt end Corels WordPerfect.

Alene version 12 af WordPerfect bruges af tre procent af de undersøgte brugere, som bestod af to tredjedele kvinder, og som blandt andet var blevet rekrutteret ved hjælp af kontakt betaling og konkurrencer. Således er WordPerfect den tredje mest brugte produktivitetsapplikation efter Word og OpenOffice.

Hvis man medregner alle udgaver fra version 9 til 13, bruges WordPerfect af seks procent af de adspurgte brugere, selvom ClickStream her understreger, at sandsynligheden for overlapning betyder, at den faktiske andel stadig ville være lavere end hos OpenOffice.

ClickStreams tal for OpenOffice inkluderer brug af StarOffice, som er en næsten identisk udgave, der sælges for 70 dollar (cirka 400 kroner), og som understøttes officielt af Sun Microsystems. Google begyndte i august 2007 at distribuere StarOfice gennem virksomhedens gratis downloadtjeneste Google Pack.

Note- og WordPad

Men StarOffice blev for nylig trukket ud af Google Pack, hvilket kan antyde, at Google er begyndt at føle konkurrencen med OpenOffice.org.

Sådan hænger det dog ikke sammen ifølge Google.

"Vi evaluerer konstant hvilke produkter, der skal inkluderes i Google Pack for at gøre den mere værdifuld for brugerne. Aftalen om at distribuere StarOffice gennem Google Pack er udløbet, og sammen med Sun besluttede vi ikke at forny denne aftale," forklarer en talsmand.

Andre gratis skriveprogrammer fra Microsoft er faktisk langt mere populære end OpenOffice og Google Docs. Notepad bruges af 48 procent af de adspurgte - blot ikke så ofte. WordPad bruges af 21 procent men heller ikke særligt ofte.

Færre end en procent bruger Zoho Office, mens ingen af de adspurgte i ClickStreams undersøgelse brugte hverken ThinkFree eller WriteBoard.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere