Artikel top billede

Stein Baggers it-fabrik, IT Factory, leverede utvivlsomt den mest omtalte konkurs-historie i 2008. Foto: Mads Elkær. (Foto: Mads Elkær)

Disse danske it-virksomheder gik ned i 2008

Finanskrisen hærgede i anden halvdel af 2008, hvor flere danske it-selskaber måtte lukke. IT Factorys konkurs var blot en af mange. Se en række af dem her.

Året 2008 bød formentlig på den danske it-branches mest omtalte konkurs nogensinde. Den sprudlende it-virksomhed IT Factory blev mandag den 1. december begæret konkurs af bestyrelsesformand Asger Jensby.

Under overskriften "IT Factory konkurs - direktør forsvundet i Dubai" kunne læserne se historien om, at Asger Jensbys pengemaskine viste sig at være et stort cirkus fyldt med leasing-karruseller.

Konkursen i IT Factory blev ikke mindre interessant af, at den administrerende direktør, Stein Bagger, forsvandt og senere blev efterlyst af Interpol. De næste dage væltede det med Bagger-historier i alle danske medier, mens det aftog, da manden meldte sig selv til politiet.

"Hvordan kunne jeg ikke kende til de her leasing-aftaler? Samtlige leasing-aftaler skal jo underskrives af direktør og formand. Leasing-aftalen er underskrevet af mig, men det er ikke min underskrift. Den er forfalsket," berettede Asger Jensby på pressemødet, der fandt sted samme dag som konkursbegæringen.

En anden konkurs fik også et større efterspil for en dansker i 2008. John Trolle, der tidligere var direktør og ejer af RAM-producenten Memory Card Technology, blev i oktober idømt seks års ubetinget fængsel for bedrageri. John Trolle, der nu hedder Rasmussen til efternavn, havde sminket regnskaberne i virksomheden, vurderede Københavns Byret.

Kunøes slagsmål med rengøringsfirma

Knap så dramatiske var de andre konkurser i den danske it-branche.

I juni gik ERP-leverandøren Guideix konkurs. Ganske vist under et andet navn. It-investoren Ib Kunøe havde kort forinden tømt selskabet for aktiver samt ændret firmaets navn til Ringager 2 af 1. april 2008 A/S.

Det skete til stor frustration for Anders Andersen Rengøring (AAR), som skulle have et nyt it-system integreret, men det kunne Guideix ikke levere med store tab til følge for AAR, og de tab blev ikke kompenseret, mente virksomheden.

"Ib Kunøe har moral efter dansk lovgivning, ikke efter hvad vores forældre har opdraget os til," fortalte advokat for AAR, Steen Witthøfft, til Computerworld.

Året forinden havde Ib Kunøe overtaget Guideix, som også dengang var nær en konkurs.

"Jeg kunne bare have ladet selskabet gå konkurs, så havde de ansatte stået med håret i postkassen. Men det gjorde jeg ikke. Anders Andersen har fået alt sit dækket, og så mener han, at han skal lige have lidt ekstra," sagde Ib Kunøe til sit forsvar.

Islandsk krak ramte også i Danmark

SMG gik konkurs og ramte Amitech

I februar gik it-distributøren SMG konkurs. Forinden havde SMG ført forhandlinger med kreditorerne, men de ønskede ikke at give SMG yderligere levetid.

"Vi erkender, at processen med en konkurs på kort sigt vil være til ulejlighed for nogen, men ultimativt vil en konkurs resultere i en sundere situation for alle involverede," hed det i en pressemeddelelse fra SMG.

9. december kom SMG's konkurs endnu engang til overfladen. Denne gang indgik firmaet i regnskabet hos Amitech, som netop havde præsenteret et rødt resultat før skat på 6,4 millioner kroner.

"En ret stor del af underskuddet har at gøre med SMG's konkurs, og så de her OEM-ordrer, der blev flyttet. Det havde vi ikke lige satset på," fortalte Lars Bjerg, der er administrerende direktør hos Amitech.

Merlin blev til Expert

Den dengang landsdækkende elektronikkæde Merlin måtte også lade livet i 2008. Kæden var islandsk ejet, og krakket på vulkanøen sendte bølger hele vejen til Danmark.

27. oktober meddelte Elbodan, der er selskabet bag Expert, at virksomheden ville overtage størstedelen af Merlins elektronikforretninger og omdøbe dem til Expert.

"Vi ser nogle gode muligheder i Merlin. Butikkerne er stærke inden for nogle områder som pc, film, musik og spil. Derfor ser vi, at de to typer kæder kan supplere hinanden," fortalte kommunikationsdirektør Lone Ryg Olsen fra Elbodan dengang til Computerworld.

Elbodan havde tidligere på året igennem datterselskabet Proshop overtaget den konkurstruede it-butik SHG.dk.

Jule-måneden viste ingen nåde

December var en hård måned

Normalt fremhæves december som en fremragende måned for butikker, fordi julesalget trækker kraftigt op. Historien var dog en anden for it-kæden Zitech, der havde butikker i Lyngby, Allerød og på Frederiksberg.

Moderselskabet bag kæden, Remedan, gik konkurs 18. december, da et momskrav på 2,6 millioner kroner fra Skat ikke kunne tilbagebetales.

December bød også på konkurser fra selskaberne Dicentia og Needhost. Den førstnævnte virksomhed producerede cd'er og dvd'er, men det stoppede den 11. december. En tabt retssag i Tyskland var medvirkende til udviklingen.

"På grund af tabte retssager i Tyskland har vi siden sidste år stået med 100 mand på en fabrik i Tyskland uden at kunne lave noget," sagde Jesper Schertiger, administrerende direktør hos Dicentia, til Computerworld.

Sony har dog siden hen vist interesse for det danske selskab.

En af årets sidste konkurser i it-branchen kom fra webhosting-firmaet Needhost. Lukningen skete så pludseligt, at kunderne ikke fik mulighed for at hente deres data først.

Needhost-konkursen gik blandt andre ud over konsolhjemmesiden Xboxlife.dk, hvor spil-trailere indsamlet igennem to år forsvandt.

"Det er rigtig, rigtig surt for os, der ikke har back up," fortalte Morten Skou, redaktør for Xboxlife.dk til Computerworld dagen før juleaften

En lille uge senere kom der dog lidt fornyet håb til nogle af de kunder, der mistede deres data ved konkursen. Hostingfirmaet Surftown ville måske hjælpe med at hive dataene ud.

2008 blev købers marked

De mange konkurser og skrantende it-virksomheder gjorde 2008 til et år, hvor det pludselig blev betydeligt billigere at købe op. Det var blandt andet til stor glæde for Proshop, der med Elbodan i ryggen opkøbte it-butikkerne SHG.dk og PRC-Data.dk.

"I det her marked må der være nogle forhandlere, der kommer til fornuft, og som vil sælge til en rigtig pris. Hidtil har selv små virksomheder haft urealistiske forventninger til, hvad de var værd," sagde direktør Poul Thyregod fra Proshop til Computerworld tilbage i første halvdel af november.

Computerworld kunne samtidig berette om, at hver tredje danske it-virksomhed kører med underskud. Finanskrisen begyndte for alvor at kradse.

"Nogle af vores medlemmer har allerede fået at vide fra deres bank, at de ikke får yderligere kredit, eller at de skal reducere - altså skære omkostninger til - væk med overflødige medarbejdere," sagde Jakob Lyngsø, der er administrerende direktør i brancheforeningen IT-Branchen.

Om de skrantende virksomheder har taget rådet fra bankerne til sig, må vi se i det kommende år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere