Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Er Microsoft-fyringerne et wakeup-call?

ComputerViews: Er Microsofts første fyringsrunde nogensinde et wakeup-call for et gigantisk firma, der har vænnet sig til at være nærmest urørligt?

ComputerViews: Selskabet, der i flere år i træk er blevet udnævnt til Danmarks bedste it-arbejdsplads, massefyrer for første gang i sin 34-årige historie.

Trods verdens-kriser, årelange lavkonjukturer og bølgegang i verdensøkonomien har Microsoft nemlig altid formået at ride på en brusende bølgetop over det hele.

Altså indtil nu, hvor 5.000 stillinger skal nedlægges - heraf omkring 90 stillinger i Danmark, hvor udviklings-centret i Vedbæk bliver hårdt ramt. 1.400 ansatte skal ud af klappen med det samme, resten i løbet af det kommende års tid.

Dermed følger Microsoft i kølvandet på en hel stribe af verdens toneangivende it-selskaber, der alle drosler ned.

Andet kvartal gav ikke guld og grønne skove

Den helt konkrete grund til Microsofts gearskift er, at selskabet havde forventet at sælge for betydeligt flere penge i sit normalt så lukrative andet regnskabskvartal, end det faktisk blev tilfældet. Især har Windows - med udskældte Vista som hovedprodukt - solgt dårligt.

Man kan pege på flere grunde: Finanskrisen får folk og virksomheder til at udskyde ny-indkøb på grund af usikkerhed om deres økonomi, køberne venter på Vista-afløseren Windows 7, de små og prisbillige mini-pc'er (uden dyre Vista, men ofte med billigere XP) stormer frem.

Er der så grund til at bimle med alarmklokkerne? Er det et wakeup-call for en virksomhed, der har sovet lidt for trygt på laurbærrene, mens udviklingen er løbet fra det, og medarbejderne - der aldrig har været ude i en stor fyringsrunde - er blevet lidt for fede?

Svaret er ja. Der er tale om et wakeup-call for et selskab, der i mange år har vænnet sig til at kunne surfe over alle problemer med benene solidt plantet på dets gigantiske pengetank.

Penge har der altid været masser af i Microsoft. De har gjort det muligt at forsøge sig med striben af mere eller mindre fejlslagne projekter i de senere år. De tæller Mira, Media Center, Origami, Windows ME, Live Search, Zune, Vista samt selvfølgelig det forliste opkøbsforsøg af Yahoo og EU's hårde (og dyre) kurs over for selskabet.

På den anden side...

Til gengæld er svaret nej, hvis det handler om spørgsmålet om, hvorvidt Microsoft på nogen måde er i krise. Det er langt fra tilfældet. Faktisk kan man sagtens se fyringsrunden som et sundhedstegn, om end det selvfølgelig ikke er rart for de mennesker, der nu mister deres job.

Microsoft drosler ned og skærer flæsk væk for at ruste sig til den kommende tid.

Det er væsentligt at notere sig, at selskabet giver sig god tid til nedskæringen, der først skal være tilendebragt i midten af 2010.

Den underliggende logik i den meget langsigtede plan kan tolkes i retning af, at selskabet forventer, at krisen er slut om halvandet år, hvor omkostningerne til den tid vil være under kontrol.

Det hører med i billedet, at Microsoft har ansat rigtigt mange nye folk i de seneste år i takt med, at selskabet har kørt aggressivt frem i nye markeder.

Her spiller den danske udviklings-afdeling i Vedbæk - hvor op mod 90 ansatte nu skal fyres - en væsentlig rolle i Microsofts fremstød mod markedet for økonomi-løsninger til små og mellemstore virksomheder.

Vedbæk spiller væsentlig rolle

I sommer fortalte topchef Steve Ballmer da også til Computerworld, at Vedbæk-afdelingen spiller "en meget vigtig rolle," og at selskabet drøftede, om den "burde udvide afdelingen i Vedbæk. Vi ved ikke, hvor meget den vil vokse, men vi har store planer," lød det fra Microsofts øverste chef.

Sådan er signalet ikke nu, hvor 90 mand står til at ryge ud. Til gengæld skal resten nok klare sig, om end Computerworlds interviews med chefen for Microsofts Business Solutions, Kirill Tatarinov og hans chef, chefen for hele Microsoft Business Division, Stephen Elop, viste en yderst forsigtig indgang til fremtidens kurs.

Under alle omstændigheder: Et wakeup-call kan være en god ting. Store firmaer med masser af penge, solidt momentum og ingen seriøse udfordrere at tabe kritisk mange markedsandele til, kan blive træge og miste skarphed.

Det er godt at få trimmet flæsket og få tilpasset enhver virksomhed til den verden, som de befinder sig i. Det kan på sigt give en mere vital og afbalanceret forretning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital