Artikel top billede

Mozilla vil overvåge brugernes netvaner

Mozilla Labs, som er forskningsafdelingen af Mozilla Corp., vil have tilladelse fra en procent af brugerne af Firefox til at overvåge deres brug af browseren og nettet generelt.

Computerworld News Service: "Vi har brug for at vide, hvordan folk bruger vores produkter, og hvordan de bruger nettet," forklarer Aza Raskin, som er leder af brugervenlighed hos Mozilla Labs.

"Og det er her, Test Pilot kommer ind i billedet. Det vil give os et billede af, hvad folk rent faktisk bruger, samtidig med at deres privat beskyttes."

Test Pilot er stadig i planlægningsfasen, men vil ved hjælp af en Firefox-tilføjelse (add-on) indsamle browser- og brugsdata samt stille værktøjer til rådighed til at svare på feedbackspørgsmål. Som udgangspunkt giver brugerne kun en begrænset mængde demografisk information såsom deres tekniske niveau og geografiske område, og i takt med at nye eksperimenter og test vil blive tilbudt, kan de vælge, hvilke de vil deltage i.

Programmet vil være fuldstændigt frivillig for Firefox-brugere, understreger Raskin, og privatlivet vil være intakt.

"Privatliv er overordentligt vigtigt for os. Vi vil for eksempel aldrig registrere de konkrete websites, som folk besøger - det vil være information, vi udelukker - men i stedet vil vi for eksempel tælle, hvor mange gange folk besøger det samme website," påpeger han.

Kun anonymiseret data vil blive indsamlet af Mozilla.

"En af styrkerne ved Firefox og Mozilla er, at man ikke behøver at stole blindt på os," siger Raskin.

"Der er ingen hemmeligheder, når det kommer til open source. I Test Pilot er kildekoden og dataene åbne. Det er et kæmpe fremskrift, da alt, hvad man som bruger sender, er nødt til og vil blive offentliggjort i et menneskeligt læsbart format."

Hvordan multitaster brugerne

Brugere kan være meget følsomme med hensyn til browsere og deres privatliv, Hvilket Google fik at føle i september. Kort efter Googles introduktion af Chrome, ændrede søgegiganten kurs efter kritikere beskyldte browseren for at registrere tasteslag.

Mozilla vil selvfølgelig udnytte Test Pilot til at afveje interessen for nye Firefox-funktioner.

"En af forskellene mellem Firefox 2.0 og 3.0 er, at Tilbage-knappen voksede i størrelse," påpeger Raskin.

"Hvorfor skete det? Fordi vi fandt ud af, at folk brugte Tilbage-knappen meget mere end Frem-knappen."

Men den beslutningen havde været lettere, hvis Mozilla havde haft en stor gruppe testere.

"Det havde været godt at have haft flere data på, hvornår folk trykkede på Tilbage- eller Frem-knappen," uddyber han.

Helt nye softwareprodukter

Ude i fremtiden vil Test Pilot hjælpe Mozilla til at udvide mulighederne i Firefox og hjælpe udviklingen af anden Mozilla-affilieret software såsom e-mailklienten Thunderbird ligesom helt nye softwareprodukter.

"Test Pilot er sat op til at udføre undersøgelser om brugervenlighed og funktionalitet i det mindste i begyndelsen," fortæller Raskin. Hvordan multitasker folk i browseren? Hvad virker, og hvad virker ikke? Hvordan bruger folk faneblade, og hvornår chatter de samtidig?"

"Fede resultater"

Mozilla Labs har sat et mål om at overbevise en procent af alle Firefox-brugere om at deltage i Test Pilot og vil ideelt sammensætte en demografisk repræsentativ gruppe. Mozilla vil således undgå at være afhængig af de såkaldte 'early adopters' - de første til at tage nye ting til sig - som testere.

Mens Mozilla selv vil gøre god brug af Test Pilot med det samme, så vil de data, som programmet indsamler også blive gjort gratis tilgængelige for andre forskere.

"Vi ønsker at række ud til og engagere universiteterne og andre ved at gøre disse data fuldstændig åbne," forklarer Raskin.

"Jeg kan forestille mig nogle virkelig fede resultater, man kan få ud af disse data."

Mozilla Labs har planer om at lancere den første version af Test Pilot inden for de næste par uger. Der er mere information om programmet til rådighed på Mozillas Labs website.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere