It-chefen er virksomhedens James Bond

Reportage: Der er rigtig mange paralleller mellem PET's efterretningsarbejde og it-sikkerhed, selvom de fleste nok forbinder sidstnævnte med kold pizza fremfor dry martini.

"Den massive logning i Danmark harmonerer ikke med truslen. Det svarer til, at man sætter et kæmpe beredskab i gang for at badegæster ikke bliver spist af hajer i de indre danske farvande."

Sådan faldt ordene fra det helt store trækplaster på Dansk IT's konference "IT Sikkerhed 2009".

Manden bag sammenligningen mellem hajer og Al-Qaeda-trusler er hvidhåret, har nået pensionsalderen og har til lejligheden iført sig en grå blazer.

Hans holdning er rank som en gammel militærmand. Hans stemme er fast og mandig men samtidig venlig og varm med en smule dialekt.

Det er tidligere chef for politiets efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen, som er mødt op for at fortælle it-chefer om sikkerhed.

Og det skal vise sig, at der er masser af paralleler mellem efterretningsvæsen og den knap så eksotiske it-sikkerhed, der emmer mere af gammel pizza end af dry martini.

"Logning af almindelige danskere fører ikke til opklaring af ret mange forbrydelser, men der er ingen tvivl om, at de mange gemte data vil føre til misbrug," lyder det fra den tidligere PET-chef.

Når vi alligevel har indsamlet de mange data, vil der på et eller andet tidspunkt komme forslag om, at vi jo lige så godt bruger dem til noget, selv om det ikke er formålet med logningen, lyder argumentet.

"De danske it-chefer har en del af ansvaret for, at det ikke sker," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Privacy er udfordringen
Ifølge Bonnichsen er der tale om en massiv international overvågning.

I Danmark kan hver eneste dansker se frem til at blive registreret 12.000 gange om året.

Den amerikanske aflytningsenhed, NSA, indsamler hver dag to millioner data som e-mails og telefonbeskeder hver eneste time.

"I modsætning til traditionel efterretningsvirksomhed handler det således ikke længere om at skaffe sig adgang til oplysninger, men at sortere i dem," siger han.

Digitaliseringen har gjort det meget nemmere at indsamle data, og derfor er antallet af informationer eksploderet.

Men den hastige udvikling lægger samtidig et enormt pres på brugernes grundlæggende ret til privacy, lyder det fra Hans Jørgen Bonnichsen.

"Privacy er det næste årtis største udfordring, og det vil stille langt større krav til, at privacy tænkes ind i teknologien, og ikke bare er et tillægsprodukt."

Kriminaliteten kommer tæt på
Omvendt åbner nettet også et hav af nye muligheder for de personer, som vil begå terror og kriminalitet.

"Fremtidens kriminalitet vil tage udspring i vores privatlivets sfære, og vil blive mere og mere sårbare overfor misbrug," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Identitetstyveri er USA's hastigst voksende kriminalitetsform, og nøglen til informationerne vil i stigende grad komme til at findes i vores biometri, hvilket kan betyde, at kriminaliteten også vendes mod fysiske personer.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Exchange-sårbarhed truer selskaber over hele kloden: Sådan blev den opdaget af Dubex fra Søborg
En række akutte sårbarheder i Microsoft Exchange Server har sendt en panisk bølge gennem Exchange-miljøet. Sårbarhederne blev opdaget af danske Dubex. Se her, hvordan de blev opdaget af det danske selskab. "Var hackerne lykkedes med det, ville det være forholdsvist voldsomt," siger Jacob Herbst fra Dubex.
Computerworld
Hånden på hjertet: Er der plads i din virksomhed til it-nørderne, der sjosker rundt i ikke nødvendigvis ens strømpesokker?
Klumme: Er der plads i din organisation til it-nørder, der går rundt på arbejdspladsen i to ikke nødvendigvis ens strømpesokker, fordi det er svært virkeligt at koncentrere sig, når skoene klemmer?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.