It-chefen er virksomhedens James Bond

Reportage: Der er rigtig mange paralleller mellem PET's efterretningsarbejde og it-sikkerhed, selvom de fleste nok forbinder sidstnævnte med kold pizza fremfor dry martini.

"Den massive logning i Danmark harmonerer ikke med truslen. Det svarer til, at man sætter et kæmpe beredskab i gang for at badegæster ikke bliver spist af hajer i de indre danske farvande."

Sådan faldt ordene fra det helt store trækplaster på Dansk IT's konference "IT Sikkerhed 2009".

Manden bag sammenligningen mellem hajer og Al-Qaeda-trusler er hvidhåret, har nået pensionsalderen og har til lejligheden iført sig en grå blazer.

Hans holdning er rank som en gammel militærmand. Hans stemme er fast og mandig men samtidig venlig og varm med en smule dialekt.

Det er tidligere chef for politiets efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen, som er mødt op for at fortælle it-chefer om sikkerhed.

Og det skal vise sig, at der er masser af paralleler mellem efterretningsvæsen og den knap så eksotiske it-sikkerhed, der emmer mere af gammel pizza end af dry martini.

"Logning af almindelige danskere fører ikke til opklaring af ret mange forbrydelser, men der er ingen tvivl om, at de mange gemte data vil føre til misbrug," lyder det fra den tidligere PET-chef.

Når vi alligevel har indsamlet de mange data, vil der på et eller andet tidspunkt komme forslag om, at vi jo lige så godt bruger dem til noget, selv om det ikke er formålet med logningen, lyder argumentet.

"De danske it-chefer har en del af ansvaret for, at det ikke sker," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Privacy er udfordringen
Ifølge Bonnichsen er der tale om en massiv international overvågning.

I Danmark kan hver eneste dansker se frem til at blive registreret 12.000 gange om året.

Den amerikanske aflytningsenhed, NSA, indsamler hver dag to millioner data som e-mails og telefonbeskeder hver eneste time.

"I modsætning til traditionel efterretningsvirksomhed handler det således ikke længere om at skaffe sig adgang til oplysninger, men at sortere i dem," siger han.

Digitaliseringen har gjort det meget nemmere at indsamle data, og derfor er antallet af informationer eksploderet.

Men den hastige udvikling lægger samtidig et enormt pres på brugernes grundlæggende ret til privacy, lyder det fra Hans Jørgen Bonnichsen.

"Privacy er det næste årtis største udfordring, og det vil stille langt større krav til, at privacy tænkes ind i teknologien, og ikke bare er et tillægsprodukt."

Kriminaliteten kommer tæt på
Omvendt åbner nettet også et hav af nye muligheder for de personer, som vil begå terror og kriminalitet.

"Fremtidens kriminalitet vil tage udspring i vores privatlivets sfære, og vil blive mere og mere sårbare overfor misbrug," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Identitetstyveri er USA's hastigst voksende kriminalitetsform, og nøglen til informationerne vil i stigende grad komme til at findes i vores biometri, hvilket kan betyde, at kriminaliteten også vendes mod fysiske personer.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.