Er de danske fibermilliarder spildt?

Nye teknologier og finanskrisen presser elselskabernes megainvestering i fiber. MidtVest Bredbånds betalings-standsning sætter investeringen i perspektiv: Er de 7,5 milliarder givet godt ud?

7,5 milliarder kroner er allerede investeret i dag, hvor elselskaberne er omkring halvvejs i at opfylde de hede fiberdrømme: Fiber til alle hjem.

En milliardinvestering der er taget ud af den fælles opsparing, som el-kunderne har skabt gennem betaling af elregningerne i årevis.

Den investering har mødt hård modstand fra hovedkonkurrenten TDC, ligesom politikerne på Chri­stians­borg flere gange har sat spørgsmålstegn ved el-selskaberne.

Samtidig er investeringen i fiber til hjemmet presset af trådløse teknologier. Og endelig falder prisen på bredbånd for tiden drastisk. I løbet af de sidste 12 måneder er prisen faldet 30 procent.

Nu rejser en betalingsstandsning i MidtVest Bredbånd igen spørgsmålet om fiberen overhovedet er de mange milliarder værd.

MidtVest Bredbånd og de seks ejerselskaber har tilsammen investeret en milliard kroner i fiberforbindelser, der i dag kun har 11.000 kunder.

MidtVest Bredbånds problemer væltede ud af skabet, da finanskrisen satte tommelskruerne på ejerne. For fiberudbygningen er finansieret med lånte penge, og nu skulle ejerne pludselig til at have endnu flere penge op af lommerne: Bankerne ville ikke være med mere.

De øvrige elselskaber i fibermarkedet har gentagne gange afvist, at de er på vej i samme retning som MidtVest Bredbånd.

Dansk Energi, som er elselskabernes fælles interesseorganisation, fastholder, at elselskaberne tilbyder et unikt alternativ til TDC's dominerende produkter på bredbåndsmarkedet.

Christian Berg, som er konsulent i Dansk Energi, forklarer, at de seneste præcise tal for investeringen er fra slutningen af 2007, hvor investeringen blev opgjort til 5,5 milliarder kroner. Han vurderer, at der er investeret omkring to milliarder kroner siden.

Men samtidig pointerer han, at der også er kommet flere kunder til fiberforretningen, siden den seneste opgørelse, som viste, at der var omkring 90.000 brugere af fiber i sommer. Det tal har ifølge Dansk Energi nu rundet de 100.000.

I runde tal har elselskaberne altså brugt 75.000 kroner per kunde, der indtil videre er tilsluttet. Det tilsvarende tal for MidtVest Bredbånd er lige godt 91.000 kroner.

Dermed er tidshorisonten for en forrentning af investeringen med den nuværende kundegruppe altså meget lang.

Poul Ernst Jessen analyserer telemarkedet for Danske Bank. Han vurderer, at elselskaberne ikke kan forrente deres milliard­investering.

"Det kan du regne ud uden at bruge en lommeregner," konstaterer han tørt.

Til gengæld mener han, at fiberprojektets succeskriterium kan være andet end at tjene penge tilbage. Det afhænger af elselskabernes motivation for den store investering.

"Skal du have en forrentning af pengene eller skal du have en alternativ måde at sende pengene tilbage til ejerne. Så skal du slet ikke kigge på det som en investering, der skal give afkast," siger Poul Ernst Jessen.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
5 gode råd til det sikre og effektive projektarbejde - og selvom det sker hjemmefra
Hjemme- og fjernarbejde behøver ikke at koste på produktiviteten i dine projekter. I dette whitepaper kan du derfor læse fem gode råd til at få dine projekter sikkert i hus - også selvom hovedparten af arbejdet sker andre steder end på arbejdspladsen. De fem råd handler blandt andet om kommunikationen, holdånden, sikkerheden og opsamling af viden når du arbejder hjemmefra.