Artikel top billede

Skattekroner sender den digitale signatur i gulvet

En million danskere har i de seneste dage tvunget Skats hjemmeside og den digitale signatur i gulvet. Hjemmesiden er noget groggy på vej på benene, mens signaturen stadig er i knæ.

Over to millioner danskere kan se frem til at få penge tilbage i skat, og udsigten til at få gyldne tider mellem hænderne har i de seneste dage fremkaldt et sandt stormløb på Skats hjemmeside.

Omkring en million personer har i de seneste tre dage forsøgt at logge på skat.dk, og i aftes var belastningen så stor, at signatur-løsningen knækkede sammen og rev DanIDs digitale signatur med i faldet.

Det betyder, at muligheden for at logge på Skats hjemmeside med en digital signatur i aftes blev lukket midlertidigt, og det er stadig ikke muligt at bestille digital signatur hos DanID.

"Systemet gik ned på grund af overbelastning klokken 18.30, og det er ikke kommet op endnu. Problemet har været, at Skat har åbnet for skatteopgørelserne, og det har lagt et alt for stort pres på os," siger DanIDs kommunikationschef Jette Knudsen.

Fem gange så stor efterspørgsel

Selv om flere ikke kunne logge på Skats hjemmeside med den digitale signatur, er det kun udstedelsen af nye signaturer, der er problemet hos DanID.

"På en normal tirsdag aften får vi 10.000 forespørgsler - i aftes fik vi 51.000, og det kunne vores system simpelthen ikke klare. Vi kunne ikke klare skatteprøven og vi har haft en del folk på nattearbejde," forklarer Jette Knudsen.

DanID er lige nu i gang med at arbejde på den næste generation digitale signatur, der er planlagt at se dagens lys om et halvt års tid.

Ramt af egen succes

Også hos Skat har man været ramt af sin egen succes.

Hjemmesiden har flimret de seneste to dage, hvor der onsdag eftermiddag har været fremvist knap en million årsopgørelser.

En virtuel server gik kold i en halv time i går aftes, og sitet har kørt lettere ustabilt.

"Vi har ikke skaleret hjemmesiden, fordi vi reelt først åbner i morgen og bare tyvstartede med årsopgørelserne i mandags. Derudover kan vi ikke forudsige, hvor stort det fremtidige tryk vil være, og vi skal have en økonomisk forsvarlig løsning frem for bare at bukke under for det nuværende pres," siger kontorchef Søren Kjær Jensen.

Skat planlægger, at hjemmesiden i morgen ved åbningen skal kunne håndtere 40.000 samtidige besøg per halve time og omtrent 60.000 samtidige besøg i timen.

"Hjemmesiden og de dertilhørende systemer burde køre bedre i morgen. De personer, der indtil videre har måttet vente i kø, vil derfor nok have en rigtig god chance for at komme ind på sitet," siger Søren Kjær Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere