Artikel top billede

Med købet af Fullrate kan koncernchef Henrik Poulsen håbe på, at presset på ADSL-priserne tager af. Foto: Jørgen True/TDC

TDC dæmper pres på ADSL-priser med Fullrate-køb

Fullrate har været med til at presse de danske bredbåndspriser ned, men TDC vil nu lægge en dæmper på det med dagens køb, forudser såvel Telia som analytiker.

TDC er den største spiller på det danske bredbåndsmarked, og det hænger ikke mindst sammen med ejerskabet af kobbernettet. I dag voksede TDC yderligere på det danske ADSL-marked med købet af Fullrate, som sad på lidt over fire procent af de danske ADSL-kunder.

"En af grundene er at sikre, at ingen andre gør det. Herunder især elselskaberne. Den anden grund er at tage noget af prispresset på ADSL, som vi også så det, da TDC købte Telmore. Det vil dog kun have en midlertidig effekt, for det mobile bredbånd vil komme til at bestemme prisen, og her er sådan nogle som Oister langt fremme i skoene," siger aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets.

ADSL-markedet er domineret af de to spillere TDC og Telenor, mens det tredje store teleselskab herhjemme, Telia, kun har en mindre del af markedet.

"Vi må forvente lidt mindre prispres, og når vi står alene som udfordrer på markedet, giver det os nogle større muligheder," siger Søren Krogh-Nielsen, salgs- og marketingdirektør i Telia Danmark.

Poul Ernst Jessen tror dog ikke, at TDC over en længere periode skal forvente et faldende pres på priserne.

"Motivet er nok, at de har købt noget midlertidig luft," siger Poul Ernst Jessen om TDC's køb.

Telenor og TDC sidder tungt på ADSL

Ifølge den seneste halvårsstatistik fra IT- og Telestyrelsen sad TDC i første halvår 2008 på næsten 70 procent, mens Telenor i form af Cybercity havde en markedsandel på godt 23 procent. Fullrate sad på 4,1 procent, og dermed tager TDC et pænt skridt opad på markedet.

"De kommer igen over 70 procent af markedet, og hvis man lægger det sammen med Telenors markedsandel, så sidder de to store på mere end 90 procent af xDSL-markedet i Danmark," siger Søren Krogh-Nielsen, salgs- og marketingdirektør i Telia Danmark..

Telia ser sig med dagens handel som den eneste betydelige udfordrer til de to store på ADSL-markedet.

"Vi er den eneste udfordrer, der er tilbage, som kan udfordre de to virksomheder på bredbånd," lyder det fra Søren Krogh-Nielsen, som håber, at Telia kan levere konkurrencedygtige priser i forhold til de to andre.

Poul Ernst Jessen forudser, at Fullrate i TDC's hænder vil undlade at presse priserne.

"Der vil måske ikke komme yderligere prissænkninger, men så er der muligheden for, at andre vil gøre det, som vi har set det med BiBoB på mobilmarkedet," siger Poul Ernst Jessen.

Jensby drømte om milliard-salg

Hos Telenor, som ejer Sonofon og Cybercity, er pressechefen ikke meget for at vurdere konsekvenserne af købet allerede nu.

"Vi tager det til efterretning, og så må vi i den nærmeste fremtid se, hvad det har af markedsmæssige effekter. Det er, hvad vi kan sige på nuværende tidspunkt," siger pressechef Peter Glüsing fra Telenor.

Han ønsker heller ikke at fortælle, om Telenor har været interesseret i at købe Fullrate.

"Den slags kommenterer vi aldrig," siger Peter Glüsing.

Den hidtidige bestyrelsesformand og nu sælger af firmaet, Lars Andersen fra SEED Capital, ønsker heller ikke at kommentere, om de andre teleselskaber har været med i kampen.

"Vi har aftalt, at vi holder processen for os selv. Vi har haft en rigtig god proces med TDC, og vi mener, at selskabet er endt i de rigtige hænder," siger Lars Andersen.

Jensby talte om milliard-salg

Salgsprisen var ikke offentliggjort i dagens pressemeddelelse fra TDC, og en af sælgerne i form Lars Andersen afviser også at gå i detaljer omkring prisen.

"Det har jeg ingen kommentarer til," siger Lars Andersen.

I marts sidste år gav en af de nu tidligere medejere Asger Jensby udtryk for, at en pris på op mod en milliard kroner kunne ende som salgsprisen. Beløbet er dog formentlig noget mindre.

"Jeg ved ikke, hvad TDC har givet for Fullrate, men 300 til 400 millioner kroner er et beløb, man har talt om længe som den pris, selskabet ville komme til at koste. Men jeg ved ikke, om det er endt der," siger Poul Ernst Jessen.

En god forretning

Sælgeren Lars Andersen er meget glad for den tid, som han og SEED Capital har brugt på firmaet.

"Det har været en rigtig god forretning for os, og det er jo det, vi lever af. Vi finder nogle gode mennesker med en god idé, hjælper med at bygge det op, og så sælge det til andre, når tidspunktet er det rigtige. Det er et skoleeksempel på vores forretning," siger Lars Andersen

Ifølge Lars Andersen har finanskrisen ikke påvirket salgsprisen, og det har heller ikke haft betydning, at en af medejerne, Asger Jensbys JMI Invest, er i knæ.

"Det har ikke spillet ind, for de har fået to år til at afvikle det. Det har ikke haft nogen indflydelse," siger Lars Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere