Artikel top billede

Dansk cloud-forsker: Ingen grund til at frygte lock-in

Selvom specielt Amazon er en dominerende spiller inden for cloud computing-fødekæden, behøver man ikke frygte lock-in. Cloud-forsker mener, at et "åbent cloud-manifest" er en storm i et glas vand.

Frederik Orellana fra Niels Bohr Institutet forstår Microsoft, Google og Amazons modvilje mod et manifest, der skal sikre åbenhed og interoperabilitet og hindre vendor lock-in.

Computerworld kunne tidligere på ugen fortælle, at verdens store it-firmaer er uenige om cloud-manifestet.

Mens blandt andre IBM, Cisco, Sun, EMC og VMware bakker op om dokumentet, optræder vigtige cloud-spillere som Google, Amazon, Microsoft og Salesforce ikke på listen over virksomheder, der bakker op.

Men dermed kan man ikke anklage dem for modvirke åbenhed, mener Frederik Orellana.

"Den her sag er efter min mening lidt en storm i et glas vand. Det er selvfølgelig meget godt for nogle af de involverede parter at få skabt noget larm, og dem, som laver mest larm, er sjovt nok dem, som er forholdsvis små spillere i cloud-arenaen - altså stort set alle andre end Amazon, Google og Microsoft."

Frederik Orellana arbejder med grid og cloud computing og har tilbragt en del år i Schweiz, hvor han bl.a. arbejdede i forskningscenteret CERN.

I øjeblikket leder han et nystartet dansk projekt, financieret af Danish Center for Scientific Computing (DCSC), der går ud på at sammenkoble de danske universiteters supercomputer-ressourcer.

Cloud er kommercielt - og åbent

Han peger på, at sammenkoblingen og delingen af supercomputere på verdensplan - det såkaldte "grid," indtil nu ikke udviklet sig særlig hurtigt.

"Jeg tror til en vis grad, det skyldes, at arbejdet på denne sammenkobling er foregået i et lille eksklusivt miljø, som ikke er drevet af hverken hensyn til profit eller brugervenlighed. Vi følger med stor opmærksomhed cloud computing, der jo er drevet af kommercielle spillere med tusindvis af kunder."

Frederik Orellana vurderer, at Amazon - der ikke deltager i manifestet - i dag er den vigtigste og mest dominerende cloud-leverandør.

"Det er Amazon, der har defineret cloud computing fra starten, og det er stadig dem, der sidder på det. Men man kan ikke beskylde dem for at lave vendor lock-in."

"De tilbyder en åben snitflade og tilmed en masse open source-biblioteker til at snakke med snitfladen. At de så ikke vil skrive under på et eller andet dokument, synes jeg ikke man kan bebrejde dem," siger Frederik Orellana.

Frederik Orellana tror, at de ikke-deltagende parter har vægret sig ved at skrive under på noget, som de først er blevet præsenteret for meget sent i processen.

"Og det er ikke engang en specifikation, men derimod blot et holdnings-dokument. Jeg vil ikke bebrejde nogen, at de ikke skriver under på det dokument. I øvrigt er der jo ganske udmærkede semi-standarder på området, og de udvikles på den bedste måde, standarder nu kan udvikles på - nemlig ved at blive brugt."

Amazon nederst i cloud-fødekæden

Han henviser til Amazons web-service-interface, der er de-facto-standarden og allerede er implementeret i et par open source-projekter.

"Jeg er meget glad for den måde, cloud computing udvikler sig på. Det er drevet af brugerbehov og af, at der rent faktisk er nogle produkter, som kan bruges - og der er nogle interfaces, der stille og roligt tager form."

Han erkender, at interface-udviklingen i høj grad bliver drevet af en enkelt virksomhed, Amazon, men tilføjer, at interfacet netop er udviklet derhen, hvor kunderne ønsker det.

"Det har jeg svært ved at have noget imod."

Men er der ikke en risiko for, at vi om fem år kun har den ene cloud-spiller, der dominerer alt, så man som cloud-kunde ikke har nogen mulighed for at skifte?

"Nej, det tror jeg ikke - netop fordi interfacet er åbent. Det har vist sig, at det er forholdsvist let at implementere en klon af Amazons tjenester," siger Frederik Orellana.

DCSC og Frederik Orellana planlægger at deltage i et fællesnordisk projekt, der har som formål at etablere en fællesnordisk "computer cloud" på Island, hvor strømmen er bæredygtigt produceret og nærmest gratis.

"Til dette projekt agter vi netop at anvende open-source software til at etablere en klon af nogle Amazons tjenester."

Cloud-fødekæden

Frederik Orellana beskriver cloud computing som et fødekædesystem med flere lag, hvor Amazon ligger nederst.

De tilbyder virtuelle maskiner, som både kan kontrolleres via et web-service-interface, men også med et grafisk interface og et web-kontrolpanel.

"De tilbyder ganske enkelt maskiner, der er nederste led i fødekæden for en masse andre tiltag," forklarer Frederik Orellana og tillføjer, at man sagtens kan udskifte Amazon som det nederste led i fødekæden - for eksempel med det produkt, som Rouven Cohen, initiativtager til cloud-manifestet, tilbyder via sin virksomhed Enomaly.

Han peger også på projektet Eucalyptus (Elastic Utility Computing Architecture for Linking Your Programs To Useful Systems) fra University of California, som Sun har valgt at indgå et partnerskab med i forbindelse med deres eget cloud-produkt.

"Sun har publiceret et interface, som jeg vil tro kan ende med at udvikle sig til en rigtig standard, og den minder meget om Amazons. Man kan kalde det Amazons med visse udvidelser og forbedringer. Det synes jeg er en sund måde at gøre det på," lyder det fra Frederik Orellana.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?