Dansk cloud-forsker: Ingen grund til at frygte lock-in

Selvom specielt Amazon er en dominerende spiller inden for cloud computing-fødekæden, behøver man ikke frygte lock-in. Cloud-forsker mener, at et "åbent cloud-manifest" er en storm i et glas vand.

Frederik Orellana fra Niels Bohr Institutet forstår Microsoft, Google og Amazons modvilje mod et manifest, der skal sikre åbenhed og interoperabilitet og hindre vendor lock-in.

Computerworld kunne tidligere på ugen fortælle, at verdens store it-firmaer er uenige om cloud-manifestet.

Mens blandt andre IBM, Cisco, Sun, EMC og VMware bakker op om dokumentet, optræder vigtige cloud-spillere som Google, Amazon, Microsoft og Salesforce ikke på listen over virksomheder, der bakker op.

Men dermed kan man ikke anklage dem for modvirke åbenhed, mener Frederik Orellana.

"Den her sag er efter min mening lidt en storm i et glas vand. Det er selvfølgelig meget godt for nogle af de involverede parter at få skabt noget larm, og dem, som laver mest larm, er sjovt nok dem, som er forholdsvis små spillere i cloud-arenaen - altså stort set alle andre end Amazon, Google og Microsoft."

Frederik Orellana arbejder med grid og cloud computing og har tilbragt en del år i Schweiz, hvor han bl.a. arbejdede i forskningscenteret CERN.

I øjeblikket leder han et nystartet dansk projekt, financieret af Danish Center for Scientific Computing (DCSC), der går ud på at sammenkoble de danske universiteters supercomputer-ressourcer.

Cloud er kommercielt - og åbent
Han peger på, at sammenkoblingen og delingen af supercomputere på verdensplan - det såkaldte "grid," indtil nu ikke udviklet sig særlig hurtigt.

"Jeg tror til en vis grad, det skyldes, at arbejdet på denne sammenkobling er foregået i et lille eksklusivt miljø, som ikke er drevet af hverken hensyn til profit eller brugervenlighed. Vi følger med stor opmærksomhed cloud computing, der jo er drevet af kommercielle spillere med tusindvis af kunder."

Frederik Orellana vurderer, at Amazon - der ikke deltager i manifestet - i dag er den vigtigste og mest dominerende cloud-leverandør.

"Det er Amazon, der har defineret cloud computing fra starten, og det er stadig dem, der sidder på det. Men man kan ikke beskylde dem for at lave vendor lock-in."

"De tilbyder en åben snitflade og tilmed en masse open source-biblioteker til at snakke med snitfladen. At de så ikke vil skrive under på et eller andet dokument, synes jeg ikke man kan bebrejde dem," siger Frederik Orellana.

Frederik Orellana tror, at de ikke-deltagende parter har vægret sig ved at skrive under på noget, som de først er blevet præsenteret for meget sent i processen.

"Og det er ikke engang en specifikation, men derimod blot et holdnings-dokument. Jeg vil ikke bebrejde nogen, at de ikke skriver under på det dokument. I øvrigt er der jo ganske udmærkede semi-standarder på området, og de udvikles på den bedste måde, standarder nu kan udvikles på - nemlig ved at blive brugt."

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Netcompany IT And Business Consulting A/S
Udvikling og salg af forretningssoftware, salg af hosting og konsulentydelser.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hosting og outsourcing: Find den rigtige model og leverandør

Hosting og outsourcing-markedet rummer utallige muligheder for at aflaste og effektivisere din virksomhed, så der kan fokuseres på kerneforretningen. Markedet er dog også kendetegnet ved mange og meget forskellige leverandører og leverance-modeller. På dette event giver vi dig et indblik i, hvordan hosting i 2017 kan blive en strategisk og praktisk hjælp for din virksomhed.

24. oktober 2017 | Læs mere


Gå hjem møde om machine learning: Kickstart dine machine learning-projekter

På dette gå hjem møde får du fra eksperter på området en introduktion til machine learning og de nye teknologiske og forretningsmæssige muligheder, det skaber. Kickstart dine machine learning-projekter ved at deltage i dette gå hjem møde

25. oktober 2017 | Læs mere


Sikkerhed i virksomheden: Sådan får du et bedre forsvar mod de mange trusler

Flere tusinde it-ledere meldte for nylig i en ny stor undersøgelse ud, at sikkerhedstruslen aldrig har været mere alvorlig. Det er dog langt fra kun de cyberkriminelle, der giver søvnløse nætter. Vi sætter fokus på sikkerhed i virksomheden i 2017.

31. oktober 2017 | Læs mere


Computerworld
Nu sender dansk advokatfirma opkrævninger til tusindvis af pirat-mistænke internetbrugere
Et danske firma sender i øjeblikket opkrævninger på op til 4500 kroner ud til tusindvis af svenskere, der mistænkes for at være pirater.
CIO
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm"
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm. Først troede vi, at det bare ville blive en aften uden email, og at de ville fikse det i løbet af natten. Men næste morgen var der krisemøde, og vi fik at vide, at vi ville være nede i lang tid."
Comon
Anmeldelse: Livet som superhelt i Midgård er stadig fornøjeligt
Shadow of War bygger videre på alle de solide kvaliteter fra forgængeren, og lader dig agere action-stjerne i Tolkiens univers.
Job & Karriere
IBM’s Watson har gennemlæst 600 jobopslag, og snart kan der blive vendt op og ned på vores jobsøgning
Kunstig intelligens kan forandre den måde virksomheder rekrutterer på. Derfor har IBM netop gennemført et stort forsøg med Danmarks største erhvervsskole.
White paper
Sådan anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø
Dette whitepaper gennemgår hvordan du anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø og kommer med specifikke råd og konkret vejledning til anvendelsen.