Dansk cloud-forsker: Ingen grund til at frygte lock-in

Selvom specielt Amazon er en dominerende spiller inden for cloud computing-fødekæden, behøver man ikke frygte lock-in. Cloud-forsker mener, at et "åbent cloud-manifest" er en storm i et glas vand.

Frederik Orellana fra Niels Bohr Institutet forstår Microsoft, Google og Amazons modvilje mod et manifest, der skal sikre åbenhed og interoperabilitet og hindre vendor lock-in.

Computerworld kunne tidligere på ugen fortælle, at verdens store it-firmaer er uenige om cloud-manifestet.

Mens blandt andre IBM, Cisco, Sun, EMC og VMware bakker op om dokumentet, optræder vigtige cloud-spillere som Google, Amazon, Microsoft og Salesforce ikke på listen over virksomheder, der bakker op.

Men dermed kan man ikke anklage dem for modvirke åbenhed, mener Frederik Orellana.

"Den her sag er efter min mening lidt en storm i et glas vand. Det er selvfølgelig meget godt for nogle af de involverede parter at få skabt noget larm, og dem, som laver mest larm, er sjovt nok dem, som er forholdsvis små spillere i cloud-arenaen - altså stort set alle andre end Amazon, Google og Microsoft."

Frederik Orellana arbejder med grid og cloud computing og har tilbragt en del år i Schweiz, hvor han bl.a. arbejdede i forskningscenteret CERN.

I øjeblikket leder han et nystartet dansk projekt, financieret af Danish Center for Scientific Computing (DCSC), der går ud på at sammenkoble de danske universiteters supercomputer-ressourcer.

Cloud er kommercielt - og åbent
Han peger på, at sammenkoblingen og delingen af supercomputere på verdensplan - det såkaldte "grid," indtil nu ikke udviklet sig særlig hurtigt.

"Jeg tror til en vis grad, det skyldes, at arbejdet på denne sammenkobling er foregået i et lille eksklusivt miljø, som ikke er drevet af hverken hensyn til profit eller brugervenlighed. Vi følger med stor opmærksomhed cloud computing, der jo er drevet af kommercielle spillere med tusindvis af kunder."

Frederik Orellana vurderer, at Amazon - der ikke deltager i manifestet - i dag er den vigtigste og mest dominerende cloud-leverandør.

"Det er Amazon, der har defineret cloud computing fra starten, og det er stadig dem, der sidder på det. Men man kan ikke beskylde dem for at lave vendor lock-in."

"De tilbyder en åben snitflade og tilmed en masse open source-biblioteker til at snakke med snitfladen. At de så ikke vil skrive under på et eller andet dokument, synes jeg ikke man kan bebrejde dem," siger Frederik Orellana.

Frederik Orellana tror, at de ikke-deltagende parter har vægret sig ved at skrive under på noget, som de først er blevet præsenteret for meget sent i processen.

"Og det er ikke engang en specifikation, men derimod blot et holdnings-dokument. Jeg vil ikke bebrejde nogen, at de ikke skriver under på det dokument. I øvrigt er der jo ganske udmærkede semi-standarder på området, og de udvikles på den bedste måde, standarder nu kan udvikles på - nemlig ved at blive brugt."

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2018

Det har aldrig været bedre end nu at være it-professionel. Den teknologiske udvikling brager af sted og kravene til dig er skyhøje. Forventningerne fra forretningen er i top – for også konkurrenter og it-kriminelle nyder godt af de samme teknologiske fordele. Derfor skal du mestre den afgørende digitale transformation, som er omdrejningspunktet for Computerworld Summit 2018.

11. april 2018 | Læs mere


Software asset management - få styr på dine applikationer og undgå dyre overraskelser

På seminaret får du kendskab til best practice inden for Software Asset Management, som giver dig den bedste mulighed for at styre, indkøbe, vedligeholde og afvikle software i din organisation eller virksomhed.

17. april 2018 | Læs mere


Kaspersky Open Day

På Kaspersky Open Day får du praktisk viden om, hvordan du som Kaspersky-partner sikrer dine kunders Office 365-mail, beskytter dem mod ransomware – og optimerer indtjening og vækst ved at betjene flere og større kunder på én gang.

20. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Stor dansk webshop om Amazons mulige entre i Danmark: "Nogle webshops kommer til at dø"
Rygterne svirrer om Amazons mulige entre på det danske marked. Den danske elektronik-webshop Proshop forventer at blive ramt på omsætningen, mens mange mindre webshops meget vel kan ende med at lade livet.
Computerworld
Nørgaard: Facebook er godt og grundigt på spanden på grund af nogle onde menneskers onde biks
Klumme: En række onde mennesker som Steve Bannon har via deres onde, onde biks Cambridge Analytics (CA) trukket data ud på individ-niveau fra Facebook på alle amerikanere, anvendt en yderst snedig metode, kaldet Big Five, til at finde ud af deres sindsstemning, og derpå målrettet de russiske trolde fra IRA i Sankt Petersborg mod folk med henblik på at fremme Bernie og Trumpie, men ikke Hillary.
CIO
Et opgør med it-projekter har gjort Alm. Brand mere produktiv - hør hvordan i Tech fra Toppen
Tech fra Toppen: It- og forretningsudvikling er to sider af samme sag. It- og digitaliseringsdirektør i Alm. Brand, Thomas Erichsen, er gæst i Computerworlds podcast-serie Tech fra Toppen, hvor vi går all in på it-ledelse, governance og sammenhængen med forretningen.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.