Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Nu får patienter adgang til egne data

Nu har alt sundhedspersonale i hovedstaden adgang til et fælles system med information om patienterne. Det fælles system åbner også for, at patienten kan følge med i journalen på sundhed.dk.

Hvad var det nu lige, lægen mumlede på latin, da du var indlagt på sygehuset?

Det kan være svært at holde styr på, men nu kan patienterne i hovedstaden selv tjekke deres oplysninger på sundhed.dk.

Det er en gevinst ved den sammenlægning af systemer, som Region Hovedstadens Koncern It netop er blevet færdig med. Den tekniske side af sagen er på plads, så sundhedspersonalet på Region Hovedstadens mange forskellige hospitaler nu har et fælles it-system.

En af konsekvenserne er, at patienter på regionens sygehuse i fremtiden får mulighed for at se deres journal på sundhed.dk 14 dage efter, de har været på hospitalet.

Lettere samarbejde

Umiddelbart bliver den store fordel ved samlingen til det fælles system mest for læger og sygeplejersker, som nu meget lettere vil kunne samarbejde på tværs af sygehuse og endda på tværs af afdelinger.

"Det gør en forskel, at man tidligere havde seks forskellige systemer. Nu har vi fået et system med grafisk brugergrænseflade, som gør det er nemmere at bruge systemet," siger Lone Hallgren, som er projektleder på implementeringssiden af det store projekt i Koncern It.

"De har ikke kunnet dele data på tværs, hvis du var indlagt på Bornholm og bliver flyttet til Rigshospitalet. I det tilfælde ville det tidligere være nødvendigt at tage en kopi af journalen og sende med," siger hun og tilføjer, at det også har været et problem at få journalerne med på tværs af afdelinger.

Det kunne for eksempel være en journal, hvor en afdeling endnu ikke var færdig med at gøre notater, mens en anden afdeling skulle bruge journalen til videre undersøgelser.

Det problem kommer man ud over med det fælles system.

Fundament for EPJ

Lone Hallgren fra Koncern It forklarer, at det ikke er en fuldblods Elektronisk Patient Journal, EPJ, som nu er rullet ud. Snarere et fundament for EPJ.

"Det er en lav-ambitiøs løsning, hvor en fuldskala EPJ rummer beslutningsstøtte og snitflader til for eksempel medicinsystemer og booking," siger Lone Hallgren, som dog tilføjer, at den store forkromede EPJ-løsning er kommet tættere på.

"Det stiller regionen i en langt bedre position, når vi er klar til fuldskala EPJ," siger hun.

Patientsikkerhed er en af de gevinster, Region Hovedstaden fremhæver i en pressemeddelelse om konsolideringen, der i perioder har involveret 40 mand fra Koncern It og op til 50 mand fra leverandøren, CSC.

Og patientsikkerheden er noget af det, lægerne ser frem til ved at bruge det nye system.

"Tilgængeligheden af journalnotater fra andre afdelinger og hospitaler, der er part i patientens forløb og behandling, er en stor fordel: Det skaber en mærkbar større patientsikkerhed og sikrer samtidig den bedste patientbehandling," siger overlæge Lisbeth Dammegaard fra Hillerød Hospital, som er et af de steder, hvor det fælles system, der er døbt Opus Arbejdsplads, har kørt i længere tid.

Rettelse: I den oprindelige udgave af denne artikel fremgik det, at Rigshospitalets patienter endnu ikke har adgang til egne data via sundhed.dk. Det har de, og afsnittet er slettet fra artiklen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere