Artikel top billede

Foto: PR-foto

Hvordan går det med fibervisionen, Finn Helmer?

Interview: Hvordan går det med Giga-millionæren Finn Helmers drøm om, at alle danskerne skal have 10 gigabit net-forbindelse? Vi har stillet ham spørgsmålet.

Finn Helmer og ComX har taget et lille skridt på vej mod den vision, som den tidligere Giga-direktør har prædiket de seneste otte år: 10 gigabit fiber til hjemmet.

Det første skridt er taget i Værebroparken i Bagsværd nord for København, hvor ComX-direktøren fornylig åbnede den største installation af en-gigabit-forbindelser til private hjem i landet.

Da Computerworld fanger Finn Helmer for at høre, hvordan det går med fibervisionen, afslører han, at der ligger en prototype på en 10 gigabit-boks på hans skrivebord.

Så drømmen lever stadig. Men bremses af, at 10 gigabit stadig er for dyrt.

Installationen i Værebroparken er imidlertid klar til et skift, når en gigabit bliver for lidt, lyder det fra Finn Helmer.

Så visionen om 10 gigabit-forbindelser lever altså. Og selv om mobilt bredbånd og kreativ udnyttelse af det gamle kobber bliver ved med at give fiberfolket kamp til stregen, så har Finn Helmer på ingen måde ændret sin vision: 10 gigabit bredbånd til hjemmet.

"Da jeg rejste rundt i verden for Intel og fortalte om visionen om fiber til hjemmet, var jeg blandt andet i Japan. Der grinte de lidt af mig, når jeg sagde 10 gigabit til hjemmet. Men for halvandet år siden lavede de en målsætning om en gigabit til hjemmet fra 2008 og 10 gigabit fra 2010," siger Finn Helmer.

Udvikling kan sættes over styr

Han mener simpelthen, at der ikke er nok båndbredde, og det sætter en bremse på indholdsleverandørernes lyst til at udvikle nyt indhold, og dermed giver det en ond spiral, som ifølge Finn Helmer kan sætte Danmarks førerposition som innovationsland over styr.

"Det nytter jo ikke noget, at vi sidder og siger til hinanden, at vi er gode, mens de andre drøner forbi os," siger Finn Helmer og tilføjer:

"Hvis vi havde en 10 gigabit nation, så ville man udvikle op mod Danmark, og så ville vi kunne udvikle løsninger, som de andre kunne købe, når de fik samme hastighed."

Fiber som rygrad

Finn Helmer anerkender, at trådløse teknologier har en rolle at spille i fremtidens infrastruktur.

Men han tror ikke på, at kobber eller trådløse teknologier kan løfte fremtidens datamængder, og det er derfor, han satser så massivt på fiber.

"Mange hjem har tre fjernsyn, og allerede i dag fylder en HD-kanal 50 megabit. Så kan man du jo selv regne ud, hvor meget båndbredde, der er brug for," siger Finn Helmer.

Han tilføjer, at japanske virksomheder er på vej med tv i 200 megabit-klassen.

En kanal med HD fylder i dag 25 megabit, men man skal ifølge Finn Helmer helst have over 50 megabit for at få det fulde udbytte af de nyeste plasmaskærme på over 40 tommer.

ComXs konkurrenter ser dog ikke nok efterspørgsel på de store forbindelser.

Det gør Finn Helmer, og det er også derfor, han mener, at især de trådløse teknologier i fremtiden kun vil være et mobilt supplement.

"Der er nogen, der siger, at kobberet nok holder nogle år endnu. Og det gør det nok. Men kobberet kan ikke følge med på længere sigt," vurderer han.

Siden han stod i spidsen for salget af Giga til Intel for godt 10 milliarder kroner i 2000, har Finn Helmer brugt en stor del af sin tid på fibervisionen - de seneste år som direktør i ComX.

Konkurrence vigtigst

Det er især Danmarks konkurrenceevne i forhold til udlandet, der er argument for at investere i fiber. Og Finn Helmer så gerne, at Danmark fulgte trop med en massiv offentlig investering i fiber til hjemmet.

Allerede for fire år siden ville Finn Helmer tilbyde 10 gigabit net til Roskilde-forstaden Trekroner. Men ingen kunder meldte sig. Nu har ComX altså lavet en egentlig installation af en-gigabit forbindelser til 1.310 lejligheder i det almennyttige boligbyggeri Værebroparken.

"Og det er kun et skridt på vejen til 10 gigabit. Nu har vi installationen, og det er det, der er dyrt. Senere kan vi skifte udstyret og øge hastigheden," siger Finn Helmer.

Han mener, at det er vigtigt både for ComX, som har kæmpet med underskud flere år i træk, og for Danmark, at der nu er en stor installation i drift med en-gigabit-forbindelser.

"Det viser, at vi har viden og ekspertise til at gøre det her i Danmark. Flere udenlandske virksomheder har vist interesse, blandt andet fra Rusland og Telefonica i Spanien," fortæller Finn Helmer.

En af de sidste udfordringer, før Finn Helmer kan indfri visionen om 10 gigabit i hjemmet, er den prototype, som ligger på skrivebordet foran ham.

"Vi mangler nok ni måneders udvikling, og når vi har en kunde til det, så går vi i gang," siger Finn Helmer.

Han tilføjer, at prisen skal ned, og indholdet skal følge med. I Finn Helmers optik kan man klare sig med en 200 megabit-forbindelse lige nu. Det regner han dog med vil ændre sig i løbet af nogle få år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere