Artikel top billede

Konference på laptop'en med Spontania-softwaren.

Kontorfirma køber videokonferencer for kvart mia.

Klima-it: Kontorkoncernen Regus køber videokonferencelokaler for en kvart milliard kroner til gavn for miljø og rejseomkostninger. Billigere løsninger kan også gøre det, mener dansk virksomhed.

Videokonferencer og telepresence-systemer er for længst udråbt til at være blandt de teknologier, der kan spare kloden for rigtig meget
forurening fra menneskers rejseaktiviteter i forbindelse med deres job.

Nu fortæller den globale kontor-koncern Regus, der lejer kontorer og kontorfaciliteter ud til virksomheder over 1.000 steder overalt i verden, at koncernen vil købe og installere 30 specialindrettede tele-presence-lokaler til afvikling af virtuelle møder.

Lokalerne kan lejes af virksomhedens kunder for en timepris af 400 dollars, cirka 2.200 kroner.

Det er it-virksomheden Polycom, som blandt andet ejer danske Kirk Telecom, der har fået kontrakten på at installere virksomhedens virtuelle mødeteknologi i alt 30 steder i verden,

Ordren på de mange mødelokaler er i størrelsesordenen 45 millioner dollars, eller en kvart milliard kroner, over fem år.

Polycom-løsningerne bliver i første omgang installeret i Regus-kontorer i Paris, Moskva og Frankfurt i løbet af i år.

"Men herefter vil Danmark helt sikkert også få et Polycom-lokale," lover Nathalie Renson, Regus' europæiske kommunikationschef.

Cisco mistede stor ordre

Det var netværkskæmpen Cisco, der oprindeligt var udset til at stå for leveringen af Ciscos eget TelePresence Meeting System, skriver IDG News Service.

Tilbage i marts 2007 annoncerede Cisco, at Regus var klar til købe og installere 50 af de virtuelle mødelokaler.

Men den aftale er faldet på gulvet, møderummene blev aldrig etableret, fordi Ciscos teknologi var for svær at implementere, og fordi Regus-koncernen blev bekymret for, om Cisco-løsningen ville være i stand til at spille sammen med andre leverandørers videokonference-faciliteter og telepresence-systemer, beretter IDG News Service.

"For os handler det om, at det skal være let at bruge. Vi er en almindelig virksomhed. Det blev for kompliceret at gennemføre. Det skulle jo gerne gøre vores liv lettere, og ikke mere kompliceret," kommenterer en ærgerlig Regus-topchef, Mark Dixon.

Telepresence er kompliceret

Det er nu ikke kun Ciscos skyld, at aftalen med Regus ikke blev til noget.

Analytiker hos amerikanske Wainhouse Research, Ira Weinstein, siger til IDG News Service, at den missede kontrakt formentlig ikke skyldes, at Ciscos teknologi er umoden, men at udrulningen af tele-presence-systemer ofte er forbundet med mere besvær og større udgifter, end man forventer.

"Det er et kompliceret produkt, uanset hvem, der leverer det. Der er altid specielle krav til lokalet, lyset og netværket. Mange virksomheder bliver overrasket over, hvor mange ændringer, der skal foretages i et lokale, inden man kan installere et tele-presence-system. Også selvom Ciscos tele-presence-system nok er særlig følsomt overfor den slags faktorer," siger han.

Hold dog møder på laptop'en

I Danmark sidder Thomas Pind og tænker sit.

Han er chef for den danske virksomhed Futurecom, og han har svært ved at se fidusen i at bruge tid og penge på at specialindrette lokaler med kæmpeskærme, dyre lydanlæg og aircondition til flere hundrede tusinde kroner, når man kan afvikle videokonferencer direkte på sin laptop med et webcam og et headset.

"Telepresence kan bestemt have sin fordele, men det er også meget kostbart," siger han.

"Der findes utroligt mange løsninger, der kan afvikle videokonferencer, og mange af dem er allerede tilgængelig i virksomhedernes kontorpakker. Udfordringen er at få folk til at bruge dem," siger han.

Sparer 30 millioner

Et eksempel er Danske Bank, der implementerede en webmøde-løsning i 2004. To år senere var medarbejderne stadig ikke begyndt at bruge teknologien i noget nævneværdigt omfang, og der blev kun holdt cirka 20.000 mødeminutter på web'en måneden.

Der er 24.000 medarbejdere i Danske Bank, og hans virksomhed arrangerede undervisning for bankens ansatte.

"Folk skal vænne sig til det. Det er forandringsledelse," siger Thomas Pind.

"Vi gav dem så noget uddannelse, og i løbet af tre måneder steg forbruget til 200.000 mødeminutter, og det tal er i dag fordoblet."

Løst omregnet i penge, henter Danske Bank i dag en besparelse på et tocifet millionebeløb på rejseomkostninger og arbejdstid.

Platform ligegyldig - bare brug det

Futurecom forhandler det web-baserede videokonferenceværktøj Spontania. Her optræder konferencedeltagerne på skærmen i hver deres boks.

De kan tale sammen og præsentere dokumenter for hinanden. Der er plads til 10 samtidige brugere, og er der flere, roterer de rundt på skærmen i en cirkel.

"Men vi er i bund og grund ret ligeglade med, hvilken platform, folk foretrækker at bruge, bare man begynder at bruge det," lyder meldingen fra Thomas Pind.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere