Artikel top billede

iPhone styresystem officielt frigivet

iPhone-ejere opgraderer netop nu til styresystemet OS 3.0, som en dansk udvikler har forberedt programmer til i månedsvis.

Apple lancerede i aftes det nye og længe omtalte styresystem 3.0 til hype-mobilen iPhone, som giver softwareudviklere og brugere ny funktionalitet.

Mens mange iPhone-brugerne netop nu er i færd med at opgradere styresystemet ved hjælp af et hav af online-guides eller Apples officielle fremgangsmåde, har udviklerne i månedsvis været i gang med forberedelserne.

Det fortæller Ole Gammelgaard, der som dansk udvikler har bygget en række populære programmer til hype- telefonen, blandt andet applikationerne Toginfo og Live s-tog, som gør det muligt for brugeren at holde styr på togafgange.

"3.0 er Apples svar på, at de lytter til udviklerne. I den oprindelige iPhone SDK har der været en lang række begrænsninger. De har lyttet til de klager, der har været, og prøvet at imødekomme dem," siger Ole Gammelgaard.

Outsourcer processer

Han fortæller, at en af de kedelige begrænsninger har været forbud mod at køre processer i baggrunden, fordi det ifølge Apple bruger for meget strøm på mobiltelefonen.

"Det betyder, at det for eksempel ikke har været muligt at lave en god instant messenger-klient," siger Ole Gammelgaard.

Imidlertid har Apple nu løst problemet ved hjælp af en såkaldt push-notification-service, hvor udviklerens program ikke kører i baggrunden, men på en server, som kan sende en lille besked til brugerens telefon om at starte programmet og downloade nyeste messenger besked.

"På den måde får man en funktionalitet, der svarer til at have baggrundsprocesser, uden at man bruger så meget strøm," siger Ole Gammelgaard.

Dermed kan man kalde løsningen en form for outsourcing af processerne til et sted med mere regnekraft og masser af strøm til rådighed, medgiver Ole Gammelgaard.

1000 nye udviklerfunktioner

En anden åbning som både udviklere og brugere vil sætte pris på, er muligheden for at udviklerne nu kan benytte Google Maps i egne applikationer, fortæller Ole Gammelgaard.

Rigtig mange applikationer til iPhone udnytter nemlig muligheden for stedbestemmelse ved hjælp af GPS. Og så er et godt kort en nødvendighed.

Samtidig har udviklerne hidtil været nødt til at afslutte egne applikationer og henvise brugeren til et link, som starter Google Maps-programmet op, når der skal vises kort af eksempelvis en station.

"Det har været lidt irriterende, hvis nu man bare lige skal vise noget for brugeren. Mit togprogram har en funktion, som kan vise ruten fra din lokation til nærmeste togstation på Google Maps. Hvis brugeren så vil tilbage til mit program, skal han selv lukke kortprogrammet ned, starte mit program op, og finde det samme," siger Ole Gammelgaard.

Derfor glæder han sig over, at der nu er mulighed for at bygge denne funktion op på en langt mere elegant måde.

Ole Gammelgaard forklarer, at der samlet set ifølge Apple er over 1000 nye funktioner til udviklerne med det nye styresystem til iPhone og iPod Touch.

Men der er også ulemper ved OS 3.0, forklarer han.

Udvikler-mundkurv forbyder normal arbejdsgang

Udviklere, som bruger Apples udviklingsværktøj til OS 3.0, har nemlig måttet underskrive en såkaldt non-disclosure agreement (NDA), som betyder, at de kun må tale om funktionernes tekniske detaljer med andre udviklere, som også har skrevet under.

"Det forhindrer lidt den måde, vi normalt arbejder på, hvor man deler sin viden i fora og stiller tekniske spørgsmål. Det må man simpelthen ikke," siger Ole Gammelgaard.

Ole Gammelgaard peger på, at hemmelighedskræmmeriet set fra Apples side er nødvendigt af hensyn til patenter og den slags.

Men resultatet er for udviklerne, at arbejdet med udviklingen af nye applikationer bliver det vanskeligere på grund af den manglende mulighed for dele sin viden.

Apple har ifølge Ole Gammelgaard oprettet et eget forum for de omkring 10.000 udviklere, som er underlagt NDA.

"Men hvis man begynder at diskutere noget, som Apple ikke bryder sig om, eksempelvis hvordan man omgår Apples systemer, så bliver tråden lukket lige med det samme," fortæller Ole Gammelgaard.

Dette sker ikke andre steder på nettet, hvor Apple ikke har haft mulighed for at styre, hvad debatten handler om, forklarer den danske udvikler.

Et eksempel på censurramt diskussion er ifølge udvikleren debatter om, hvordan man kan stramme Apples egen kopisikring, som for længst er brudt af applikationspirater, og som firmaet tilsyneladende ikke selv gør så meget for at dæmme op mod.

"Af en eller anden grund er Apple ikke så vilde med at det bliver diskuteret inde på deres fora," siger Ole Gammelgaard.

Apple ophævede den indgåede non-disclosure agreement med udviklerne i forbindelse med den officielle frigivelse OS 3.0 i går.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere