Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Google OS rejser privacy-bekymringer

Googles kommende styresystem, Chrome OS, vækker bekymring blandt privacy-eksperter over de mængder person-data, som Google snart vil blive i stand til at indsamle.

Læs også ComputerViews: Googles bombe mod Microsoft er lavet af Chrome.

Computerworld News Service: Googles meddelse om, at selskabet er i gang med at udvikle sit eget styresystem, vækker bekymring blandt privacy-folk på grund af den mængde personlig brugerdata, som Google fremover vil være i stand til at indsamle.

Google indsamler allerede i dag privat data gennem en stribe af selskabets produkter som eksempelvis dets søgemaskine, email-tjenesten Gmail samt dets AdSense annoncerings-tjeneste.

Google-styresystemet Chrome, der planmæssigt skal udrulles til især netbook-markedet til næste år, giver Google en ny vej til at indsamle og følge personlige oplysninger, mener privacy-folkene.

"Vi byder altid konkurrence på markedet for styresystemer velkommen, men Google er et særligt tilfælde, fordi selskabet er blevet dominerende inden for mange essentielle net-tjenester: Søgninger, mail, video, net-apps og annoncering," siger Marc Rotenberg, direktør i privacy-organisationen Electronic Privacy Information Center.

Han mener, at Google trods sin voksende mængde net-brugere, hidtil har været modvillig med at understøtte mekanismer, der kan forbedre privacy-graden på Googles tjenester.

Marc Rotenberg opfordrer derfor nu myndigheder i både USA og Europa til at "gennemgå Googles indtog på markedet for styresystemer med enorm skepsis."

Bør granskes nøje

Den holdning deler Jeffrey Chester, der er direktør for Center for Digital Democracy.

"Det nye styresystem bør granskes nøje, når det handler om dataindsamling. Ethvert fremstød på markedet fra Google eller Microsoft bør blive genstand for intens granskning - især når det handler om effekten på privacy-området," siger han.

Klare 'udfordringer' for Google

Googles indtog på markedet på styresystemer rejser 'klart' nogle privacy-bekymringer, mener Ari Schwartz, vice president i organisationen Center for Democracy and Technology.

Google gør et godt stykke arbejde, når det handler om at beskytte private oplysninger i individuelle produkter eller tjenester, mener han.

Men Google har visse udfordringer, når det handler om at beskytte private data på tværs af selskabets produkt-suite som helhed, lyder det fra Ari Schwartz.

Google har for nylig arbejdet på at give brugerne kontrol over deres privacy-indstillinger i mekanismerne for målrettede net-annoncer, men Ari Schwartz siger, at han er usikker på, om det kan lade sig gøre at indbygge mere privacy-kontrol i et system.

"Vi kunne godt tænke os at se Google være innovative på den front. Det er noget, som vi endnu har til gode at se," siger han.

Google: Vi tager det med i overvejelserne
Adam Kovacevich, Google-talsmand, siger, at netop beskyttelse af brugernes private data vil være blandt Googles top-prioriteringer i udviklingen af det nye system.

"Produktet er fortsat under udvikling. Privacy-beskyttelse vil blive taget med ind i overvejelserne i udviklingsarbejdet på samme måde, som det er tilfældet med alle vores produkter," siger han.

Googles voksende online-imperium danner ikke alene grundlag for privacy-bekymringer, men også bekymringer på monopol-området, mener Steve Pociask, direktør for tænketanken American Consumer Institute Center for Citizen Research, der tidligere har været kritisk over for Google.

"Når man tager Googles dominans og næsten-monopol på mange markeder i betragtning, bør politikere og myndigheder være opmærksom, når selskabet viser muskler på nye markeder som dette. Det bør vække bekymring," siger han.

Steve Pociask tilføjer, at Google på overfladen aldrig har overtrådt nogen konkurrence-lov.

"Men der er en reel konkurrencemæssig risiko - ikke så meget fra det nye styresystem som fra hele den online-dominans, som vi ser," siger han.

Den holdning er andre konkurrence-eksperter imidlertid uenige i. De mener, at Googles indtog på markedet for styresystemer vil gavne forbrugerne ved at give en reel konkurrent til Microsofts Windows, der dominerer markedet massivt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere