Artikel top billede

Googles bombe mod Microsoft er lavet af Chrome

ComputerViews: Googles kommende styresystem kan blive en bombe under Microsoft. Læs her hvorfor.

ComputerViews: Den store bombe i net-verdenen er ikke lavet af uran eller TNT, men derimod af blankt og skinnende krom.

Googles planer om at lancere sit eget styresystem, Chrome OS, i efteråret 2010 kan blive en bombe under Microsoft, der hidtil har domineret markedet for styresystemer massivt.

Indtil videre har de eneste rigtige konkurrenter til Microsofts system på pc'er været en stribe Linux-systemer, der dels har manglet den brugervenlighed, der er påkrævet for at nå ud til masserne, dels er udviklet af producenter, der har manglet den forretningsmæssige finesse, der også skal til for at nå ud til de mange brugere.

Googles indtog på markedet for styresystemer med det open source-baserede Chrome OS kan ændre dette.

For Google har om nogen styr på brugervenlighed og samtidig den teknologiske viden, det brand og - ikke mindst - den brede palette af samspillende produkter, der skal til for at gøre et alternativ til mægtige Microsoft attraktivt.

Microsoft er målet

Selv om Google slet ikke nævner Microsoft i den blogpost, hvor planerne afsløres, skal man ikke tage fejl af, at beslutningen om at udvikle sit eget styresystem i meget høj grad er ansporet af den kamp, som Google og Microsoft for tiden udkæmper om herredømmet over nettet.

Begge selskabers strategi er at satse på oprustning og lancering af stedse nye programmer og tjenester, der udfordrer et program eller en tjeneste hos rivalen.

Vi nævner lige hurtigt en stribe (og du kan læse mere om oprustningen her): Google Apps vs. Microsoft Office, Google Wave vs. Microsoft SharePoint, Gmail vs. Hotmail, Google Talk vs. Messenger, Chrome vs. Internet Explorer og Google App Engine vs. Windows Azure.

Nul fikumdik og så let som fjer

Google Chrome OS bliver et letvægts-system udviklet specielt til de små netbooks.

Der bliver efter alt at dømme ikke meget fikumdik. Til gengæld kommer det til at gå stærkt, lyder planerne fra Google, der sigter efter, at styresystemet kan starte op og smække brugeren på nettet i løbet af ganske få sekunder.

Dermed udfordrer Google hovedkulds Microsoft, der har pæn succes med Windows XP-styresystemet på netbook-markedet. Det otte år gamle XP er bare ikke udviklet til netbooks, men til computere fra en anden tid.

Google Chrome OS bliver udviklet specielt til nutidens krav og bliver designet til at kunne køre på både x86-arkitektur og ARM-chips - altså den type chips, der i meget stort omfang findes i netbook-computere.

Nettet, og kun nettet

Mest interessant er det dog, at Google sigter efter at gøre styresystemet så lille som muligt. Software-arkitekturen vil dybest set komme til at bestå af Chrome-browseren, der kommer til at køre inde i et "nyt vindue på toppen af en Linux-kerne," som det hedder i blogposten fra Google.

Det betyder med andre ord, at Chrome OS vil anvende nettet som styresystem, ligesom udviklerne vil kunne udvikle applikationer til styresystemet på samme måde, som de i dag udvikler applikationer til nettet og ifølge Google fungere i enhver browser og ethvert styresystem.

Ja, man kan måske endda sige, at Google arbejder på at udvikle et styresystem, der sigter efter at gøre brugen af styresystemer så lille som overhovedet muligt.

Provokerende og alarmerende

For Microsoft er nyheden om Chrome provokerende og alarmerende, og Chrome OS lægger blot endnu en skyttegrav til fronten i kampen mellem de to store selskaber.

Her fører Google markant på søgemarkedet, mens Microsoft fortsat er langt foran på især markedet for kontor-programmer, browsere - og styresystemer.

Google planlægger at frigive koden til Chrome OS senere i år, så udviklerne kan begynde at skrive applikationer op til lanceringen i 2010.

Microsoft lancerer den længe ventede afløser til udskældte Vista, Windows 7, i slutningen af oktober, og det vil ikke just komme som en overraskelse, hvis Google på drilagtig vis vælger at lægge frigivelsen af koden op til lanceringen fra konkurrenten.

Der er trods den potentielle krom-bombe meget lang vej endnu for Google, før Microsoft er blevet fravristet sin markedsdominans på området, som er blevet bygget op over de seneste 20 år.

Microsoft ved om nogen, hvor svært det er at bryde en markedsdominans, idet selskabet trods sin teknologi, sit brand og sine mange penge fortsat kæmper ihærdigt for blot at komme til at nå Google til sokkeholderne på søgemarkedet.

Iøvrigt er det interessant, at Eric Schmidt, koncernchef i Google, i et interview i 1995 berettede om de ideer, der i dag ligger til grund for Google Chrome OS.

Dengang var han teknologi-chef i Sun Microsystems, og i interviewet bedyrer han, at Microsofts og Intels dominans vil blive udhulet af internettet, fordi der ikke vil være behov for tunge styresystemer og kraftige chips, når der for alvor kommer tryk på bredbåndshastighederne.

I stedet skal du bare have en tynd klient, sagde han dengang.

Nu venter vi et modtræk fra Microsoft. Kommer det?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere