Artikel top billede

Sparekniven går på omgang mellem direktørerne i den danske telebranchen. I dag var det Telenors Henrik Clausen, der skar cirka 125 medarbejdere fra.

Danske tele-fyringer er helt forudsigelige

ComputerViews: Dagens fyringsrunde hos Telenor Danmark kom måske som et chok, men efter et lille kig på historien i branchen er kun datoen og antallet overraskende.

ComputerViews: Omkring 125 medarbejdere og ledere opsiges.

Sådan lød en af overskrifterne i en pressemeddelelse, som Telenor Danmark udsendte her til formiddag. Det er en pæn sjat i en virksomhed, som har lidt over 2.000 medarbejdere i Danmark.

Det er selvfølgelig altid en overraskelse, når en virksomhed udsender en pressemeddelelse omhandlende en større fyringsrunde.

Men samtidig er der en lang række indikatorer, der har peget på, at det måtte ske, mens kun tidspunktet og antallet var usikkerhedsmomentet.

Og hvorfor nu det?

Fusionen

Først og fremmest har Telenor i sommerens løb lagt Sonofon og Cybercity sammen. Og ved fusioner er det netop kutyme, at virksomheder siger farvel til medarbejdere, der varetager opgaver, som en anden allerede varetager i forvejen.

Det var blandt andet det, der skete, da selv samme Telenor opkøbte Tele2 i Danmark.

Her gennemgik sidstnævnte selskab en stor fyringsrunde, inden Tele2-varemærket forsvandt fuldstændig fra det danske marked.

I dagens fyringsrunde har administrerende direktør Henrik Clausen hos Telenor blandt andet vurderet, at der var for mange ledere i den ny organisation efter sammenlægningen.

En del af dem får nu besked om at finde et nyt job.

Fokus på omkostningerne

For det andet er telebranchen sammen med luftfartsbranchen blandt de brancher, hvor der er størst fokus på at minimere omkostningerne.

Det mest kendte eksempel i den hjemlige telebranche er formentlig TDC, som allerede under Henning Dyremoses lederskab fik ry for at være et sted, hvor medarbejderne blev skåret fra i hobetal.

De mange fyringer gav til sidst Henning Dyremose øgenavnet Fyremose.

Siden hen fulgte Jens Alder op, og også under den nuværende topchef, Henrik Poulsen, er antallet af medarbejdere nedbragt.

Fælles for TDC og Telenor er, at de begge befinder sig i et dansk telemarked, der er i noget nær stagnation. Begge selskaber oplever fald i fastnetforretningen, mens væksten i mobilmarkedet er tæt på nul.

Det er kun inden for mobilt bredbånd, at der er flotte vækstrater, men dette produkt udgør stadig kun en beskeden del på det danske telemarked.

Telenor skal derfor nedbringe omkostningerne, hvis selskabet skal forbedre indtjeningen. Der er nemlig ikke mange muligheder for at øge salget i det mættede danske telemarked. Tværtimod oplevede Telenor i det seneste kvartal et fald i toplinjen.

Hvem er næste?

Det får nu Henrik Clausen til at svinge med sparekniven, og han er slet ikke alene.

TDC's Henrik Poulsen har tidligere i år sagt, at koncernen ikke kommer uden om omkostningsreduktioner i 2009, og konkurrenten Telia Danmark med Jesper Brøckner i spidsen oplyste for en uge siden, at også her skæres forretningen til.

Dagens fyringsrunde kommer derfor ikke som et chok for de iagttagere, der dagligt følger branchen. Deres reaktion på dagens meddelelse er formentlig; hvem mon det bliver næste gang?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere