Artikel top billede

Google i strid modvind i storstilet bog-projekt

Googles storstilede projekt med at gøre millioner af bøger tilgængelige via søgemaskinen bliver mødt af europæiske protester.

Googles bog-projekt, hvor millioner af bøger bliver scannet og gjort helt eller delvist tilgængelige via Google-søgemaskinen, har vist sig sværere at realisere end som så.

I går meddelte Frankrig, at man har tænkt sig at forsøge at stoppe projektet på grund af copyright-problematikken.

Financial Times skriver, at den franske protest kom efter et møde mandag i Bruxelles, hvor politikere og interessegrupper diskutterede muligheden for en fælles, europæisk aftale, der giver Google mulighed for at scanne hele bibliotekter, så man kan finde ældre bøger på søgemaskinen Google Books.

En lignende aftale er allerede kommet i stand i USA, men nu protesterer Frankrig imod aftalen, fordi den bryder med franske forfatteres rettigheder.

Konceptet med Google Books er, at man kan søge på titler, forfattere, emner og citater i det kæmpe arkiv.

En del af bøgerne vises i deres helhed, andre kan man se uddrag af, og andre igen blot informationer om - som eksempelvis anmeldelser, udgivelsesoplysninger og links til steder, hvor man kan købe bogen.

Google har har blandt andet løbet panden mod bogreolen, fordi de europæiske copyright-regler først bortfalder 70 år efter forfatterens død.

Google fastholder plan

I USA har Google indgået et forlig med amerikanske forfattere, så de i alt får økonomisk kompensation i form af 750 millioner kroner.

Det samme er dog ikke sket her i Danmark, og derfor har Dansk Forfatterforening også tidligere meddelt, at man vil rette henvendelse til Google for at opnå en lignende aftale, da dele af danske værker også kan findes på Google Books.

Næste mandag skal en amerikansk dommer afgøre gyldigheden af det amerikanske copyright-forlig, men allerede i sidste uge protesterede Tyskland over aftalen, og nu føjer Frankrig sig altså også til det kor.

Indtil videre er der dog ikke meget, der tyder på, at Google har tænkt sig at droppe bog-projektet.

"Vi er ikke enige (med Frankrig, red.), da vores US-aftale er begrænset til USA, kommer ind under amerikansk lovgiving, og da kun amerikanske læsere vil have gavn af den," har Google udtalt i følge Financial Times.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere