HTML 5 tager form - se hvad du kan forvente

Udviklingen af HTML 5 skrider frem, men specifikationen står stadig over for visse udfordringer.

Computerworld News Service: I HTML 5 indgår video-funktioner og understøttelse af offline-applikationer samt Scalable Vector Graphics-specifikationen (SVG).

Arbejdet med den femte version af Hyper Text Markup Language vil efter planen gå ind i den såkaldte kandidat-anbefalings-fase sidst i 2010.

Den fase vil vare to år, før den endelige adoption vil finde sted, oplyser Philippe Le Hegaret, som er interaction domain leader hos World Wide Web Consortium (W3C), på et møde for W3C Technical Plenary/Advisory Committee.

Her kom talsmænd fra W3C også med nyt om udviklingen inden for mobile widgets samt adoptionen af IPv6.

"HTML 5 repræsenterer den næste generation af muligheder for at interagere og gøre mere med sine web-applikationer," fortæller Le Hegaret.

Stadig problemer med video
Udfordringerne inkluderer dog et manglende video-codec i HTML 5.

"Det underliggende problem er at finde et videoformat, som er royalty-frit," siger Le Hegaret. "Indtil videre har vi ikke været i stand til at finde et enkelt videoformat, der har kunnet tilfredsstille alle."

MPEG-4 og Ogg opfylder ikke kriteriet om at være royalty-frit, forklarer Le Hegaret. En plan B kunne være at få en udvikler til eksempelvis at definere sider til at fungere i browserne Safari eller Firefox og så levere to videoformater, siger han.

Multimedie-egenskaberne ved HTML 5 kan give udviklerne færre grunde til at benytte proprietære teknologier som Microsoft Silverlight eller Adobe Flash, erkender Le Hegaret. Men han fremhæver dog, at disse teknologier fortsat vil være teknisk mere avancerede end HTML 5.

Der bliver også arbejdet med tilgængelighed, hvor HTML 5 vil være knyttet til Web Accessibility Initiative Accessible Rich Internet Applications-programmet (WAI-ARIA) fra W3C for at gøre web-indhold mere tilgængeligt for handicappede.

Får et grafisk løft
Le Hegaret fremhæver også SVG, som udgør et sprog til beskrivelse af todimensional vektorgrafik og grafik-applikationer i XML. "Vi kommer til at se meget mere lækre webapplikationer med fremkomsten af SVG på nettet," siger han.

Men at Microsoft stadig ikke understøtter SVG i Internet Explorer, er fortsat "det store problem, som alle ignorerer," understreger Le Hegaret. Han fortæller dog, at Microsoft har været medformand for HTML-arbejdsgruppen og har adskillige medarbejdere med til W3C-mødet.

Selvom han bemærker, at Microsoft ikke har offentliggjort sine planer for Internet Explorer 9, så siger Le Hegaret, at man nok godt kan forvente gode nyheder fra virksomheden på SVG-fronten.

"De diskuterer endnu ikke offentligt, hvad deres planer er," siger han.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.