Artikel top billede

Administrerende direktør Henrik Clausen fra Telenor opfordrer til, at der bliver holdt et ekstra vågent øje med reguleringen på Danmarks bredbåndsinfrastruktur. Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Telenor-boss frygter for konkurrencen på bredbånd

Der er behov for at se nærmere på konkurrencen på bredbånd i Danmark, efter at TDC har købt DONG's fibernet, mener Telenors topchef.

Det tidligere Cybercity er i dag blevet til Telenor, og selskabets administrerende direktør, Henrik Clausen, har været med på hele rejsen.

Ifølge Telenor-topchefen har Cybercity og nu Telenor været på en lang rejse, hvor selskabet har kæmpet for at få "rimelig adgang" til TDC's kobbernet.

Bedre adgangsforhold for blandt andre Cybercity har været med til at presse de danske bredbåndspriser, lyder det fra direktøren.

Men skal konkurrencen fortsat være til stede, skal der også være adgang på lige vilkår på TDC's fiber- og kabelnet, mener Henrik Clausen.

"Det har været en lang rejse, og den rejse er ikke slut. Til gengæld kan man så håbe på, at dem, der kigger på det, har set på den lange rejse, som vi har været igennem på kobberet, og at vi lærer af den i forhold til at sikre, at betingelserne up front i forhold til adgang til alternative infrastrukturer, som ikke er kobber, at vi skarpe fra dag ét her," siger han.

Forbrugerrådet udsendte forleden en meddelelse om, at TDC har fået monopol på al fast infrastruktur nogle steder i Danmark, efter at teleselskabet købte DONG's fibernet tidligere på måneden.

Henrik Clausen mener, at konkurrencen ændrede sig afgørende, da TDC overtog den nye fiberinfrastruktur i hovedstadsområdet.

"Vi er jo reelt gået fra at kunne tale om et marked, hvor der var et element af infrastrukturkonkurrence, til at det reelt og i alle praktiske former nu drejer sig om servicebaseret konkurrence. Det tror jeg bare, at man må forholde sig til rent regulatorisk fremadrettet," siger den administrerende direktør.

Dansk Bredbånd holder vejret

Bredbåndsudbyderen Dansk Bredbånd er et af de selskaber, der leverer tjenester på den infrastruktur, som TDC købte i sidste uge.

Samme dag som købet oplyste TDC, at selskabet holder nettet åbent for alle.

"Det er en positiv udmelding, at vi kan sælge videre, men vi er meget spændte på, hvordan det her udmønter sig i praksis," siger Svenn Dam, der er bestyrelsesformand i Dansk Bredbånd.

TDC sidder på bredbåndsmotorvejen

Det bliver TDC's datterselskab YouSee, der skal levere tjenester på DONG's nu forhenværende fibernet.

"Nu ejer de (TDC, red.) motorvejen, og hvis de sælger benzinen til deres YouSee-bil til halv pris af, hvad vi skal betale, så er det selvfølgelig fuldstændig umuligt at konkurrere. Jeg vil sige, at så langt er vi slet ikke kommet nu, men når TDC ejer både motorvejen og benzinstationerne, så er det spændende, hvordan de sikrer, at vi får en reel mulighed for at sælge i nettet," fortæller Svenn Dam.

Bestyrelsesformanden har tidligere sagt til Computerworld, at han gerne så, at TDC også åbnede de fiberkabler, som selskabet selv har lagt ned.

Telenor: En opgave for Højhastighedskomiteen
Inden nytår afslutter Højhastighedskomiteen sit arbejde. Det er et udvalg, som videnskabsminister Helge Sander (V) har nedsat. Komiteen skal komme med forslag til, hvordan Danmark i fremtiden kan blive sikret at være med helt i front på bredbånd og de ydelser, der følger med.

Henrik Clausen mener, at TDC's køb af DONG's fibernet giver komiteen lidt mere at tænke over.

"I princippet har vi også en bredbåndskommission, som sidder nu, og det vil være naturligt for den at forholde sig til, hvad der sker fremadrettet med konkurrencen på de forskellige former for faste bredbåndsnet i Danmark," siger Telenors topchef.

Computerworld kontaktede komiteens formand, Erik Bonnerup, for at høre, om den seneste tids udvikling betyder, at konkurrencesituationen skal diskuteres på ny i forummet.

Formanden vil dog ikke kommentere den konkrete sag med DONG's fibernet, men han tilføjer:

"Vi forholder os naturligvis generelt til konkurrencesituationen".

I øjeblikket behandler IT- og Telestyrelsen en sag om TDC's kabelnet. Styrelsen undersøger, om det er nødvendigt for konkurrencen, at TDC skal åbne den infrastruktur op for andre. En infrastruktur, som Telenor gerne vil ind på.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?