Artikel top billede

Anklage: TDC vil misbruge ny bredbåndslov

Allerede inden en ny lov træder i kraft, er Cybercity og Telia sikre på, at TDC vil misbruge kundeoplysninger og dermed bryde loven. TDC afviser anklagerne og får politisk støtte.

Når selskaber som Cybercity og Telia lejer sig ind på TDC's rå kobber for at tilbyde en ADSL-linje til en husstand, finder ordren sted hos TDC's engrosforretning.

TDC sender oplysningen videre til sit detailsalg, så den afdeling kun fakturerer en telefonkunde for 50 procent af lejen af kobberet. Den anden halvdel skal betales igennem bredbåndsabonnementet.

Det er modellen, som teleforligskredsen i Folketinget er nået frem til, så kunder undgår at betale for lejen af det rå kobber mere end én gang. Den vedtages formentlig som lov i oktober.

Cybercity er ikke begejstret.

"50/50 giver TDC en konkurrencemæssig fordel i forhold til de øvrige aktører på markedet, og det får de ved, at der bliver udvekslet oplysninger om vores kunder fra TDC's engrosforretning til deres detailforretning, og de her oplysninger kan bruges til alle mulige forskellige ting," siger Christian Wulff Søndergaard, chef for public affairs i Cybercity.

I lovteksten fremgår det dog klart, at en virksomhed - i dette tilfælde TDC - ikke må udveksle oplysninger til andre end fastdefinerede formål. I dette tilfælde fakturering.

Det er dog langt fra godt nok for hverken Cybercity eller Telia, som begge leverer bredbånd til danske husstande, hvor de lejer sig ind på TDC's kobbernet.

"Hvis man giver nogen mulighed for risikofrit at overtræde loven for at opnå en økonomisk gevinst ved det, hvad er sandsynligheden så for, at det vil de aldrig gøre, det vil de måske gøre engang imellem, eller det vil de altid gøre? Den første mulighed tror jeg ikke på, men det er muligt, de ikke vil gøre det konsekvent," siger juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt fra Telia.

TDC afviser beskyldningerne

Dermed er beskeden den samme fra de to selskaber; TDC vil udnytte oplysningerne og dermed bryde loven. Det er anklager, som TDC afviser på det skarpeste.

"Det, de siger, er, at TDC vil bryde loven, fordi det vil være ulovligt at bruge disse meget sparsomme oplysninger til den slags, og hvis de har mistanke om, at TDC bryder loven, så vil jeg anbefale dem at gå videre med sagen," siger Anders Thomsen.

Bag det nye lovforslaget står teleforligskredsen, som består af Venstre, De Konservative, De Radikale, Socialdemokraterne og SF. Venstres ordfører i sagen er Torsten Schack Pedersen, som også er partiets teleordfører. Han har fuld tillid til, at TDC behandler oplysningerne fortroligt.

"Vi har ret retssamfund, og når vi laver regler, skal reglerne overholdes. Hvis vi vedtager, at folk må køre 130 på motorvejen, og folk overskrider det, så må der være bøder. Vi laver regler, og vi forventer at de bliver overholdt, og det gælder også her," siger Torsten Schack Pedersen.

Telias juridiske direktør finder dog eksemplet fra motorvejen ganske dårligt i denne sammenhæng. Udvekslingen af oplysninger er der nemlig slet ikke noget loft over, for der er ingen kontrolmuligheder, mener han.

"Det svarer til, at folk ikke må køre over 50 i byen, men vi har ikke nogen som helst mulighed for at finde ud af, om folk gør det eller ikke gør det, og vi kontrollerer det ikke, for det har vi ikke mulighed for," siger Jens Ottosen-Støtt.

Der er dog ganske gode muligheder for at kontrollere, om et misbrug finder sted, lyder det fra TDC.

"De kan jo rejse en sag via IT- og Telestyrelsen, hvis de har en mistanke, og så skal vi belyse, hvad vi har gjort, og så går IT- og Telestyrelsen ind i sagen, og så bliver den sag belyst," siger Anders Thomsen.

Cybercity og Telia: Telefonudbyder skal betale det hele

I hele forløbet frem til det nye lovforslag har en række modeller været vendt og drejet. Teleforligskredsen endte med at pege på 50/50-modellen, og dermed så de bort fra Telias og Cybercitys forslag om den såkaldte 100/0-løsning, hvor telefonabonnementet dækker hele lejen af kobberet.

"100/0 er den logiske model. Kobberet blev lagt til at tjene telefoni, og hvis det kan tjene noget andet, så skal TDC alene have betaling for de merydelser, de leverer. De skal ikke have for kobberindgangen," siger Jens Ottosen-Støtt.

Cybercitys chef for public affairs, Christian Wulff Søndergaard, fremhæver, at 100/0-modellen er anvendt i en række andre europæiske lande såsom Holland og Tyskland.

"Det er kun i Danmark, hvor vi har fundet det nødvendigt at lave sådan en sindrig konstruktion, hvor det kræver udveksling af oplysninger om konkurrenternes kunder internt i TDC," siger Christian Wulff Søndergaard.

TDC finder dog ikke valget af 100/0 logisk, ligesom modellen også bliver fundet urimelig, fordi telefonudbyderen står med hele regningen, selvom en fremmed udbyder også bruger kobberet til en tjeneste.

"Det er logisk, at når der er flere tjenester på samme linje, så deles de om omkostningerne. Det er en naturlig model, og den er bedst egnet til at sikre tjenestebaseret og infrastrukturbaseret konkurrence," siger chef for public affairs hos TDC, Anders Thomsen.

Han tilføjer, at modellen har fungeret upåklageligt i Norge, hvor Telenor, der er Cybercitys ejer, har samme stilling, som TDC snart vil få på det danske marked.

Venstres Torsten Schack Pedersen fremhæver, at 50/50-modellen er fremtidssikret, så eksempelvis tre udbydere på kobberet skal betale en tredjedel hver.

EF-Domstolen kan ende med at afgøre tvisten

Når loven bliver vedtaget, håber politikerne, at de endelig har sat punktum i den lange strid mellem parterne. Det kan dog meget vel være, at nye sager kommer i kølvandet på loven. Den vedtagne lov kan nemlig risikere at være i konflikt med EU-retten.

Paragraffen, som Telia og Cybercity protesterer imod, er paragraf 64 i Lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet.

Lektor Tom Latrup-Pedersen fra Aarhus Universitet er forfatter til bogen Telekommunikationsret, og han vurderer, at ordlyden er helt i overensstemmelse med EU-direktivet kaldet 'adgangsdirektivet'.

"Med lovforslaget bringer man ordlyden af paragraf 64 i fuldstændig overensstemmelse med direktivet, men Kommissionen og eventuelt senere EF-Domstolen kan tage stilling til fortolkningen," siger Tom Latrup-Pedersen.

Netop fortolkningen af loven kan komme på tale ved EF-Domstolen, da der netop nu verserer en retssag om udvekslingen af personoplysninger ved Østre Landsret. Her kan det ende med, at retten forelægger sagen for EF-Domstolen, som skal fortolke ordlyden.

Ingen garanti for punktum

Venstres Torsten Schack Pedersen krydser fingre for, at han sammen med forligsparterne endelig får sat et punktum i sagen, men han er klar over, at den kan vare lang tid endnu.

"Jeg håber, at vi får løst det problem, og at branchen ikke længere skal bøvle med det, så de nu ved, hvad der er gældende, så de kan koncentrere sig om at drive deres forretning i stedet for at slås juridisk. Men ønsker nogle at gøre det, så er de velkommen til det," siger Torsten Schack Pedersen

Cybercity og Telia er klar til at gå videre, også selvom politikerne formentlig snart vedtager ændringen i loven, der giver 50/50-løsningen grønt lys.

"Når vores største konkurrent på markedet får den her meget massive konkurrencemæssige fordel er det et problem, som vi ikke kan ignorere," siger Christian Wulff Søndergaard.

Tom Latrup-Pedersen vurderer også, at 50/50-modellen vil skabe risiko for fortsatte slagsmål på grund af, at omfanget af udveksling af personoplysninger altid vil være et skøn. TDC tør heller ikke forvente, at sagen endelig er afsluttet med den ny lov.

"Vi har forventet et punktum mange gange, så jeg tør ikke sige, om sagen slutter nu," siger Anders Thomsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere