Artikel top billede

Vi siger nej til solid state diske

Selv om solid state diske (SSD) efterhånden har været på markedet i nogle år, er det forsat den traditionelle harddisk, der er standard i langt de fleste computere. Se her hvorfor.

Det er efterhånden tre år siden, at de første artikler om solid state diske begyndte at dukke op på cw.dk.

Dengang lød en overskift blandt andet Solid State Disk vil fortrænge harddisken.

De flash-baserede SSD-enheder er dog fortsat henvist til en klar andenplads, hvis man kaster et blik på juletilbudene i diverse pc- og mac-forretninger.

Det er fortsat den traditionelle harddisk, der dominerer.

"En forklaring er, at flash-diskene stadig er relativt dyre, hvis man sammenligner med, hvor meget kapacitet, der er på dem. Prisen per gigabyte er stadig for høj," lyder det fra IDC-analytiker Anders Elbak.

Dyre - men ikke plads til video, billeder og lyd

Et eksempel er en MacBook Pro med 13 tommer, 2 GB RAM og en traditionel harddisk på 160 GB, der i alt koster 8.899 kroner.

Hvis man erstatter harddisken med en SSD på 128 GB, koster computeren pludselig 11.819 kroner, altså næsten 3.000 kroner mere for en mindre disk.

Et kig i prisdatabaserne viser, at man ganske vist kan få en 128 GD SSD-disk noget billigere hos andre producenter, men der er fortsat tale om en markant højere pris end på en traditionel harddisk.

"I det hele taget er det et problem, at de har så lav kapacitet, for mange fylder deres pc op med musik, billeder og film, og så er de simpelthen for små, medmindre man vil op og betale en bondegård for det," siger Anders Elbak.

Flash-diskene er teknologisk overlegne

Blandt de mange fordele ved SSD frem for HDD finder man, at computeren får en hurtigere opstartstid, at programmer og data indlæses hurtigere, og at du får en mere robust disk, fordi der ikke er nogen bevægelige dele på en SSD.

De fleste analytikere regner da også stadig med, at SSD før eller siden vil vippe den mekaniske harddisk af pinden, og den flash-baserede hukommelse ligger da også på en ottendeplads på Gartners liste over de vigtigste teknologier for 2010.

At nye styresystemer som Windows 7 er designet med SSD for øje, er med til at bekræfte forventningerne.

Indtil videre er det mest inden for servere og datacentre, at SSD-hukommelsen vinder frem, fordi denne form for hukommelse både kan hjælpe med at mindske strømforbruget og forbedre ydeevnen. Det er ikke mindst det grønne aspekt, der har været et salgsparameter i den seneste tid.

Harddisken overlever

Alligevel tror Anders Elbak ikke, at SSD vil vælte den gammeldags harddisk af pinden i den nærmeste fremtid. Han peger på, at det blandt andet er svært at sælge SSD'erne til forbrugeren.

"Det er let at forklare, at en harddisk er bedre end en anden, fordi den er dobbelt så stor, men det er svært at forklare, at du får en disk, der kun er en tredjedel så stor, og som du så til gengæld skal betale det tredobbelte for," siger Anders Elbak.

IDC vurderede i 2007, at verdensmarkedet for SSD'er omsatte for omkring 400 millioner dollars, og at omsætningen ville vokse med 70 procent om året fra 2007 til 2012.

Det betyder dog ikke, at den traditionelle harddisk er ved at uddø, for samtidig har analysehuset konkluderet, at salget af traditionelle harddiske fortsætter med at stige.

Anders Elbak vurderer da også, at harddisken endnu har en del år på bagen.

"Jeg tror, at harddisken vil klare sig ganske godt i flere år endnu. Jeg tror ikke, at vi om to-tre år har SSD som standard i de helt almindelige bærbare," siger Anders Elbak og peger på, at flash-diskene primært vil blive anvendt på små netbooks og high-end-bærbare.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere