Artikel top billede

Mozilla dropper Firefox 3.7 for ny udviklingsproces

Mozilla dropper Firefox 3.7 som led i en helt ny måde at distribuere nye versioner af browseren på.

Computerworld News Service: Mozilla har gennemført betydelige ændringer i den måde, Firefox bliver udviklet på, og virksomheden planlægger at droppe udgivelsen af Firefox 3.7 for i stedet at udrulle gradvise ændringer i løbet af året-

I stedet for at tilføje features i Firefox en eller to gange om året vil Mozilla i al stilhed indsætte nye funktioner ved hjælp af de faste sikkerhedsopdateringer, der kommer engang hver fjerde til sjette uge, lyder det fra Mike Beltzner.

Det betyder, at Firefox 3.7, som var planlagt til udgivelse i årets andet kvartal, nu er blevet droppet fra udviklings-kalenderen, tilføjede han.

Den næste version af den open source-baserede browser efter den næsten færdige Firefox 3.6 bliver i stedet en endnu unavngivet opdatering, der planlægges til udgivelse i slutningen af året eller i begyndelsen af 2011.

Sidste år fortalte Mozilla, at virksomheden ville offentliggøre et par hurtige opdateringer, Firefox 3.6 og Firefox 3.7, som hver skulle tage omkring fire eller fem måneder at få færdiggjort. Disse såkaldte "mindre opdateringer" skulle så efterfølges af Firefox 4.0, en "stor opdatering", der stod til udgivelse i 2010's sidste kvartal.

Men baseret på arbejdet med Firefox 3.6, har Firefox nu ændret mening.

"Jeg er stolt af den måde, vi udfordrer os selv," sagde Mike Beltzner med en henvisning til den stramme arbejdsplan, Mozilla havde planlagt for Firefox 3.6 men ikke overholdt.

Mozilla mente, at Firefox 3.6 kunne udgives i november 2009, men datoen blev udskudt, mens virksomheden rettede fejl og tilføjede adskillige beta builds. Firefox 3.6 nåede stadiet 'release candidate' (RC) i sidste uge, og skulle færdiggøres i denne uge.

"Vi har lært en masse om, hvad det er, der sløver vores processer, og det vil hjælpe os i planlægningen af fremtidige udgivelser," mener Mike Beltzner.

Faktisk var det erfaringerne fra Firefox 3.6, der ledte Mozilla til beslutningen om at droppe udgivelsen nu og i slutningen af året, den version, der tidligere blev kaldt 3.7.

I stedet vil Mozilla tilføje diskrete nye funktioner til Firefox som en del af de sikkerhedsopdateringer, firmaet udsender med ikke helt regelmæssige mellemrum, hver fjerde eller sjette uge.

Kodenavn: 'Lorentz'

Mozillas udviklere har diskuteret den tilgang på flere mail-lister i den senere tid, og den første opdatering af den nye type har fået kodenavnet 'Lorentz.'

"Det første mål [for en mindre opdatering] vil være separationen af plug-in-processerne fra browseren," siger Mike Betzner. Mozilla arbejder allerede på et projekt under navnet 'Electrolysis', hvor Firefox vil køre hver tab som en separat proces.

Ideen er, at man kan forhindre en enkelt side på en enkelt tab i at crashe hele browseren. Googles Chrome indeholder for eksempel allerede denne funktion.

I stedet for at vente på hele Electrolysis-projektets afslutning, vil Mozilla i stedet separere processerne ved specifikke plug-ins - Adobes Flash er ledende kandidat - hvilket vil betyde, at når en plug-in crasher, så vil hele Firefox ikke blive tvunget i knæ. Ifølge Mike Beltzner er Flash ansvarlig for flere Firefox-crash end nogen anden plug-in.

"Det ville komme til at gøre en kæmpe forskel for brugerne," sagde Mike Beltzner med en henvisning til Lorentz-projektet. "Tidligere tænkte vi, at vi ville blive i stand til at tilføje [plug-in process separation] for første gang med 3.7 i midten af året.

Men den forandring, vi skal lave, er meget isoleret og vil ikke få nogen effekt på web-kompatibiliteten, add-om kompatibiliteten eller brugeroplevelsen. Så vi tænkte, 'hvorfor ikke bare levere det som en del af en mindre opdatering?'"

Op indtil nu har Mozillas sikkerhedsopdateringer, som Mike Beltzner kalder mindre opdateringer, først og fremmest bestået af patches og nogen gange af stabilitets-løsninger. De har dog aldrig indeholdt ekstra features, hverken synlige eller usynlige.

Det vil ikke være alle nye features, der kan forsvares som en del af Firefox' sikkerhedsopdateringer, bemærker Mike Beltzner, men han tilføjer, at Mozilla er entusiastisk omkring ideen, som vil give mulighed for at tilføje "en masse forskellige teknologier" til browseren uden om den sædvanlige og tidskrævende beta-cyklus.

Forandringer, der kræver eksterne test, som for eksempel den planlagte brugerflade-ændring af Firefox til Windows Vista og Windows 7, vil stadig kun blive implementeret via større opdateringer, som vil skulle gennem en almindelig beta-test-plan, oplyser Mike Beltzner.

Firefox 3.6 RC, som allerede har været gennem hænderne på næsten en million brugere, ser "rigtig god ud," sagde Beltzner, da han blev spurgt til den afsluttende udvikling.

Han anerkender, at der stadig er fejl, som udviklerne skal undersøge, heriblandt nogle der kan blokere en endelig udgivelse og nødvendiggøre en ny release candidate. Af samme grund ville han ikke sætte dato på udgivelsen.

I en note, som blev offentliggjort på Mozillas hjemmeside tidligere på ugen, foreslår udviklerne to mulige datoer: 19. januar og 26. januar.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere