Artikel top billede

Facebook har taget første spadestik til et nye datacenter i Pineville, Oregon. (Modelfoto)

Facebook bygger sit første datacenter

Facebook vil have mere kontrol over sin datacenter-plads og er derfor gået i gang med at bygge sit eget.

Computerworld News Service: Torsdag meddelte Facebook, at virksomheden er i gang med at bygge sit første specialiserede datacenter. Det ligger i Oregon og skal hjælpe det sociale netværk med at opretholde performance-niveauet for de mange brugere.

Facebook blev grundlagt med bare en enkelt server, og i takt med at siden er vokset, har man, ligesom de fleste andre nystartede internetvirksomheder, lejet sig ind hos tredjeparts tjenesteudbydere, fortæller Jonathan Heiliger, der er vice president of technical operations ved Facebook, i et blogindlæg.

I dag betjener virksomheden mere end 350 millioner brugere og selskabet vil derfor gerne have mere kontrol over sin egen datacenter-plads.

Facebook indledte byggeriet torsdag i byen Prineville i staten Oregon, og projektet vil angiveligt komme til at koste knap en milliard kroner. Det vil kræve omkring 12 måneders arbejde at få bygget centret. Datacentret vil komme til at beskæftige mindst 35 fuldtidsansatte samt en række deltidsansatte og medarbejdere på midlertidige kontrakter.

Egen fanside

Facebook fortæller, at selskabet vil benytte flere energi-effektive teknologier i byggeriet, som for eksempel et kølesystem, der virker ved hjælp af vanddampe, 'airside economizer (et system der genbruger server-varme til opvarmning af kontor-områder) og et patenteret UPS-system, der er designet til at nedsætte strømforbruget med op til 12 procent.

"I begyndelsen var der kun en lille gruppe mennesker der benyttede Facebook, og der var ingen billeder eller videoer på hjemmesiden, så dengang kunne det hele køre via en enkelt server," skriver Jonathan Heiliger.

"Men efterhånden som siden ekspanderede til andre universiteter i USA, så fik vi brug for flere servere og kapaciteten fra et datacenter for at holde trit med alle de nye mennesker, der kom til hver eneste dag.

Først gjorde vi som andre opstartsvirksomheder gør, og leasede datacenter-plads sammen med andre virksomheder i samme bygning. Men efterhånden som der kom endnu flere brugere, og vi udviklede Facebook til at være en langt mere omfattende tjeneste, så nåede vi det punkt, hvor det var mere effektivt for os at lease en hel bygning. Og i dag er vi klar til at bygge vores egen."

På forudseelig maner har Facebook udelukkende offentliggjort nyheden om datacentret ved hjælp af Jonathan Heiligers blogindlæg, der gav anledning til 172 brugerkommentarer på to en halv time. Datacentret har desuden fået sin egen fanside på Facebook, som tilsyneladende vil tilbyde nyheder om konstruktionen.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere