Frederik Wester, administrerende direktør for det svenske spilfirma Paradox Interactive, holder åbningstale ved spilmesse i Stockholm. Foto: Ming Ou Lü

Sådan tjener svenskerne penge på spil

Den svenske spilbranche omsætter for over tre gange så meget som den danske. Se her, hvordan det svenske spilfirma Paradox Interactive tjener penge på spil.

Interview: På de tørre tal slår Sverige Danmark. Den svenske spilbranche omsatte i 2009 for 835 millioner danske kroner, mens vi i Danmark blot havde en samlet omsætning på 250 millioner.

Et af de fremadstormende svenske spilfirmaer er Paradox Interactive. Paradox Interactive er et svensk spilfirma, der har satset hårdt på en niche inden for computerspil, nemlig strategispil til pc-markedet. Og indtil videre er det gået firmaet forholdsvist godt.

I 2008 havde firmaet en omsætning på 32 millioner danske kroner med en stab på under 20 mand. I år forventer virksomhedens administrerende direktør, Frederik Wester, en omsætning på 45 millioner danske kroner.

"Jeg tror, at firmaets snævre fokus er en af grundene til dets succes. Det handler ikke så meget om at producere et spil på basis af en eller anden skør idé og derefter markedsføre det spil, men om at analysere kernemålgruppen og finde ud af, hvilke spil de vil købe," siger Frederik Wester.

Offentlig støtte er måske blindgyde
Netop kundefokuseringen giver udslag på Paradox Interactives onlinesatsning. Spilfirmaet har en vibrerende fanbase på dets eget forum, hvor spillerne kommer med input og ideer til spildesign og nye spil.

"Vi har ikke fået nogen støttemidler fra den svenske stat, så vi arbejder lidt i vores egen verden. Samtidig forstår politikerne ikke helt, hvordan den kreative branche, herunder film- og spilindustrien fungerer," siger Frederik Wester.

"Det er først her for nylig, at vi har været i snak med en række politikere i Stockholm om, hvordan vi skaber et mere kreativt miljø i byen, men indtil videre er det forblevet ved snakken," forsætter Frederik Wester.

Politikerne i Sverige kunne dog godt bruge Paradox Interactive efter firmaets succes, og da Paradox Interactive holdt en større spilmesse i Stockholm sidst i januar 2010, mødte både den tidligere svenske udviklingsminister Carin Jämtin samt Camilla Lindberg, medlem af kulturudvalget i den svenske Riksdag, op for at tale om, hvordan Sverige er et godt land for spiludviklere at investere i.

Digital distribution er nødvendigt i dag
Paradox Interactive har formået at styre uden om de store spiludgivere som Electronic Arts (EA). Det er, fordi Paradox Interactive hele tiden selv har stået for dets egne spiludgivelser, hvor firmaet selv har ageret publicist.

I de seneste par år har Paradox Interactive også udviklet dets egen digitale distributionskanal, GamersGate, hvor computerspillere direkte kan downloade spil fra Paradox Interactive, men også andre spiludviklere.

"I 2006, da vi startede GamersGate, udgjorde digitale downloads to procent af vores omsætning. I år var det omkring 40 procent. I løbet af to til tre år er digital distribution blevet en 'nice to have' til 'need to have'. En masse publicister har i dag problemer, fordi de har misset chancen," fortæller Frederik Wester.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske regioner vil fortsætte med patientjournal-løsning fra DXC Technology - men Systematic-brok kan tvinge dem til køb af helt andet system
De fem danske regioner frygter at blive tvunget til at købe et nyt patientjournal-system, selvom regionerne gerne vil fortsætte brugen af den nuværende løsning fra DXC Technology. Det kan blive konsekvensen, efter Systematic har brokket sig over, at regionerne vil forlænge systemets support- og vedligeholdesesaftale på ubestemt tid.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.