Frederik Wester, administrerende direktør for det svenske spilfirma Paradox Interactive, holder åbningstale ved spilmesse i Stockholm. Foto: Ming Ou Lü

Sådan tjener svenskerne penge på spil

Den svenske spilbranche omsætter for over tre gange så meget som den danske. Se her, hvordan det svenske spilfirma Paradox Interactive tjener penge på spil.

Interview: På de tørre tal slår Sverige Danmark. Den svenske spilbranche omsatte i 2009 for 835 millioner danske kroner, mens vi i Danmark blot havde en samlet omsætning på 250 millioner.

Et af de fremadstormende svenske spilfirmaer er Paradox Interactive. Paradox Interactive er et svensk spilfirma, der har satset hårdt på en niche inden for computerspil, nemlig strategispil til pc-markedet. Og indtil videre er det gået firmaet forholdsvist godt.

I 2008 havde firmaet en omsætning på 32 millioner danske kroner med en stab på under 20 mand. I år forventer virksomhedens administrerende direktør, Frederik Wester, en omsætning på 45 millioner danske kroner.

"Jeg tror, at firmaets snævre fokus er en af grundene til dets succes. Det handler ikke så meget om at producere et spil på basis af en eller anden skør idé og derefter markedsføre det spil, men om at analysere kernemålgruppen og finde ud af, hvilke spil de vil købe," siger Frederik Wester.

Offentlig støtte er måske blindgyde
Netop kundefokuseringen giver udslag på Paradox Interactives onlinesatsning. Spilfirmaet har en vibrerende fanbase på dets eget forum, hvor spillerne kommer med input og ideer til spildesign og nye spil.

"Vi har ikke fået nogen støttemidler fra den svenske stat, så vi arbejder lidt i vores egen verden. Samtidig forstår politikerne ikke helt, hvordan den kreative branche, herunder film- og spilindustrien fungerer," siger Frederik Wester.

"Det er først her for nylig, at vi har været i snak med en række politikere i Stockholm om, hvordan vi skaber et mere kreativt miljø i byen, men indtil videre er det forblevet ved snakken," forsætter Frederik Wester.

Politikerne i Sverige kunne dog godt bruge Paradox Interactive efter firmaets succes, og da Paradox Interactive holdt en større spilmesse i Stockholm sidst i januar 2010, mødte både den tidligere svenske udviklingsminister Carin Jämtin samt Camilla Lindberg, medlem af kulturudvalget i den svenske Riksdag, op for at tale om, hvordan Sverige er et godt land for spiludviklere at investere i.

Digital distribution er nødvendigt i dag
Paradox Interactive har formået at styre uden om de store spiludgivere som Electronic Arts (EA). Det er, fordi Paradox Interactive hele tiden selv har stået for dets egne spiludgivelser, hvor firmaet selv har ageret publicist.

I de seneste par år har Paradox Interactive også udviklet dets egen digitale distributionskanal, GamersGate, hvor computerspillere direkte kan downloade spil fra Paradox Interactive, men også andre spiludviklere.

"I 2006, da vi startede GamersGate, udgjorde digitale downloads to procent af vores omsætning. I år var det omkring 40 procent. I løbet af to til tre år er digital distribution blevet en 'nice to have' til 'need to have'. En masse publicister har i dag problemer, fordi de har misset chancen," fortæller Frederik Wester.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.