Artikel top billede

Venturefond klar med 435 millioner investor-kroner

Den danske venturefond SEED Capital står klar med en ny pose penge, der skal investeres i teknologivirksomheder. Software-as-a-service, communities og mobile teknologier er oplagte områder.

Danske SEED Capital øger nu antallet af investor-kroner med 435 millioner, så venturefonden i alt forvalter omkring 1,5 milliarder kroner.

Pengene bruges til at finansiere teknologivirksomheder med en lovende fremtid, og den ekstra pulje penge vil forhåbentlig hjælpe med at bane vejen for nye danske it-eventyr.

"Vi kigger meget på software-as-a-service (SaaS). Er der nogle software-koncepter, som kan hjælpe kunderne, og hvor vi relativt hurtigt kan komme ud på markedet?" lyder det fra Ulla Brockenhuus-Schack, managing partner i SEED Capital, til Computerworld.

Hun tilføjer, at communities, lokationsbaserede tjenester og mobilplatformen også er blandt de områder, som venturefonden har en særlig interesse i at skyde penge i.

"Vi synes ikke, at vi har udnyttet mobiltelefonen og mobility godt nok endnu, og der er mange dygtige iværksættere i Danmark på det område."

Finanskrisen ikke en stopklods

De ekstra 435 millioner, der er rejst med ATP og Vækstfonden som de primære investorer, er endnu ikke øremærket, men der er nok at gå efter, mener Ulla Brockenhuus-Schack.

Sidste år foretog SEED Capital otte nye investeringer inden for it, og ifølge Ulla Brockenhuus-Schack er der fortsat mange spændende it-projekter rundt omkring i landet - også selvom Finanskrisen potentielt godt kunne begrænse iværksætter-lysten.

"Vi har en del boblere. Totalt set får vi 400 henvendelser om året, og størstedelen af dem af dem er it-relaterede projekter. Og det er faktisk ikke faldet," siger hun.

SEED Capital putter ikke penge i projekter, der kun er på idé-stadiet. I stedet er udgangpunktet, at der helst skal være pilotkunder og prototyper på produktet.

"Ellers er det simpelthen for risikabelt, når det handler om software. Hvis det er hardware, er det noget andet; Hvis det er rigtig hot, kan vi godt starte op med et patent og et par dygtige udviklere," forklarer Ulla Brockenhuus-Schack.

SaaS giver nye muligheder

Ulla Brockenhuus-Schack fortæller, at det typisk er lettere at starte software-projekter, og at SaaS har været med til at gøre det endnu lettere.

"Men det kræver selvfølgelig også en kultur-forandring hos kunderne, der er vant til at købe store it-systemer, og lige pludselig er det bare et "hul i væggen". Men det er klart, at det er vejen frem, fordi det er langt mere cost-effektivt."

Ulla Brockenhuus-Schack forklarer, at SaaS-løsningerne dog også stiller nye krav til iværksætterne, der hurtigere risikerer at ryge ud i kulden, hvis de ikke leverer varen.

I øjeblikket er SEED Capital involveret i 65 selskaber, hvor man for alle har defineret nogle relevante værdi-trin, så man har noget målbart i forhold til investeringerne.

"Det er meget individuelt, hvad de her "value drivers" er, og det er noget af det, vi bruger meget af vores tid og erfaringer på at finde ud af. Da der er få penge i starten, gælder det om at bruge dem mest effetkivt."

De penge, som SEED Capital har rejst med en række selskaber og fonde som investorer, skal gerne kunne sendes tilbage med ekstra penge oven i hatten på et tidspunkt.

"Det varmer jo lidt, når man får solgt nogle selskaber, men det tager tid at modne dem til salg. Derfor må man finde nogle andre målepunkter for investorerne, for sådan en fond lukkes typisk først efter en 10-12 år, og SEED har kun eksisteret i fem år," forklarer Ulla Brockenhuus-Schack til Computerworld.

Hun peger på, at de andre målepunkter eksempelvis kan være, hvordan de selskaberne, man har investeret i, udvikler sig, og om andre investorer er interesserede i også at skyde penge i de pågældende selskaber.

SEED Capital har tidligere været involveret i Fullrate, der blev solgt til TDC sidste år, og blandt de nuværende it-investeringer finder man spilvirksomheden watAgame, Trustpilot, der driver en hjemmeside, hvor forbrugerne kan bedømme netbutikker, og Napatech, der producerer netværkskort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere