Artikel top billede

Politikere raser over kommunechefs AC/DC-koncert

Flere politikere på Christiansborg er harme over kommunalchefs KMD-betalte koncertoplevelse. Ministeren skal nu indskærpe reglerne over for landets embedsmænd.

Sagen om Hedensteds kommunaldirektør, der modtog billet til en AC/DC-koncert og overnatning i Hovedstaden, vækker harme hos politikere på Christiansborg.

Embedsmanden fik koncerten i Parken inklusive overnatning betalt af KMD, som kommunen har købt et it-system af - uden om udbud.

Det skete stik imod reglerne, erkender kommunen nu selv.

Hos Dansk Folkeparti raser man over det signal, både borgmesteren og kommunaldirektøren sender til de 4.500 ansatte i Hedensted Kommune, når de to forsvarer koncertturen.

"Det er et helt uholdbart signal, som beskriver behov for en ministeriel præcisering over for kommunerne," siger kommunalordfører Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti.

Han vil straks bede den nye indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) indskærpe over for kommunerne, at den slags ikke skal finde sted.

Ordføreren forklarer, at man tidligere har set problemer som beskrevet i TV2 med eksempelvis ansatte i Skat, der modtog fodboldbilletter fra en it-leverandør.

"Derfor vil jeg på vegne af DF henvende mig til Indenrigsministeriet og anmode om en ministerkommentar og en vurdering af, hvad vi fra politisk side bør gøre for at sikre klare aftaler," siger Hans Kristian Skibby.

Erkendtlighedsgaver

Hos Dansk Folkeparti indskærper man, at større gaver simpelthen ikke må være en del af samarbejdet imellem kommunale leverandører og kommunalt ansatte chefer.

"Størrelsen på en gave kan være svær at beskrive, men gaver ud over erkendtlighedsniveau - som rødvinsgaver, blomster og lignende - bør ikke forekomme," siger han og understreger det store problem i sagen med Hedensted Kommune:

"Ikke alene er der tale om skattepligtige gaver, men også tale om ydelser, som er af en sådan karakter, at man kan rejse tvivl om objektiviteten i forbindelse med vurdering af nye indkøbskontrakter," siger Hans Kristian Skibby.

Han vil derfor som formand for Folketingets Kommunaludvalg spørge ind til den pågældende kommunes aftale med KMD.

Kommunen købte imod udbudsreglerne et it-system fra netop KMD uden om udbud.

Hans Kristian Skibby vil spørge den nye indenrigsminister, hvad der kan gøres for at stoppe sådanne sager.

"Samt om der er lagt op til konsekvenser for den pågældende kommune og de kommuner, som i forvejen har erkendt, at de har købt it-systemerne uden om udbudslovgivningen," siger ordføreren.

Foreløbig har Tønder Kommune fået en kendelse imod sig i Klagenævn for Udbud, Nyborg Kommune har erkendt over for Konkurrencestyrelsen, at den brød reglerne. Det samme erkender Aabenraa Kommune.

Og i forbindelse med Computerworlds fokus på Hedensted Kommune erkender denne også, at den skulle være gået i udbud.

SF: Kun ved særlige lejligheder
Hos SF vil it-ordfører Hanne Agersnap også have ministeren til at indskærpe reglerne over for kommunerne.

"Embedsmænd skal ikke modtage gaver i forbindelse med deres almindelige arbejde. Det kan bringe dem i habilitetsproblemer," siger hun.

Hun mener, at de eneste undtagelser er ved fødselsdage, jubilæer og lignende eller fra internationale gæster.

"Og her er det af 'mindre' karakter," siger Hanne Agersnap.

Hun understreger, at også SF kræver udbudsreglerne overholdt.

"Det er lovpligtigt og god økonomisk fornuft at sende større opgaver i udbud. Det må der ikke sløses eller fuskes med," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere