Artikel top billede

Skat mistede mainframe-muskler ved penge-fest

Skat købte eksta mainframe-kapacitet for at undgå nedbrud ved årsopgørelses-premieren. Men Skats firewall gav i timevis kun adgang for en tredjedel af forspørgslerne til skat.dk

Det ukendte firewall-problem, som for to uger siden sendte Skat i sort, mens danskerne bestormede årsopgørelserne, skyldtes, at Skats firewall kun tillod 150.000 samtidige sessioner på hjemmesiden skat.dk.

Det har siden vist sig, at behovet var tre gange så højt.

Dermed fik Skat i den første halvdel af fredagsdøgnet 5. marts intet udbytte af den ekstra mainframe-kapacitet, som myndigheden havde investeret i hos leverandøren CSC.

Det fortæller Søren Kjær Jensen, der er kontorchef for Vejledning og Afregning, Person, hos Skat, efter at have gennemlæst hændelsesrapporten fra CSC.

"Den øvre grænse for samtidige sessioner rammes simpelthen. Den sætter de gradvist op, så den ender med at blive tredoblet fra om morgenen til middagstid," siger Søren Kjær Jensen.

Flaskehalsen i firewallen betød, at mange brugere aldrig nåede ind på skat.dk, som er adgangsporten til at logge på TastSelv og Skattemappen, som kører på en mainframe hos CSC.

Dermed var de personer dømt ude, inden de fik chancen for at logge ind Skattemappen.

Først med 400.000 tilladte samtidige sessioner på firewallen lykkes det for Skat og CSC at sikre borgerne en stabil adgang til TastSelv og skattemappen.

Søren Kjær Jensen fortæller, at grænsen for 150.000 samtidige sessioner på firewallen aldrig tidligere har været nået.

Han forklarer, at det er derfor, at Skat ikke på forhånd så antallet af samtidige sessioner på firewallen som et potentielt problem.

Når Skat tidligere år har oplevet kapacitetsproblemer i forbindelse med årsopgørelsen, har det nemlig været mainframen, som udgjorde flaskehalsen. Derfor havde Skat i år indkøbt 25 procent ekstra kapacitet hos leverandøren.

Men denne kapacitet kom, med firewallen som flaskehals, først i brug, da antallet af samtidige tilladte sessioner på skat.dk blev sat op til 400.000 omkring middagstid.

Søren Kjær Jensen fortæller, at antallet af sessioner ikke er udtryk for samtidige brugere. I stedet er det et udtryk for trafikken på og mellem serverne.

Man kan sige, at I har købt en kapacitet, som I faktisk ikke kunne udnytte i morgentimerne, fordi firewallen var en flaskehals?

"Det kan du selvfølgelig godt sige," siger Søren Kjær Jensen.

Når antallet af samtidige sessioner blev overgået så massivt i år, antager Søren Kjær Jensen, at det skyldes, at folk er online, uanset hvor de befinder sig.

"Hvis vi hører om noget, skal vi alle sammen ind og kigge. Vi må acceptere, at der er denne her udvikling i folks væren online, som vi så også den morgen bliver konfronteret med," siger Søren Kjær Jensen, som understreger, at han ikke kan begrunde sin antagelse i adfærdsundersøgelser.

Vil I opleve det samme igen næste år?

"Jeg er ikke i tvivl om, at der også vil være trængsel. Vi vil gøre nogle tiltag og lære noget af de her ting, for i al fald at forbedre brugeroplevelsen. Men at sige, at der næste år ikke vil være trængsel, det vil være forkert," siger Søren Kjær Jensen.

Trods problemerne med firewallen viste Skat omkring en million borgere deres årsopgørelse i løbet af præmieredøgnet.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere