Artikel top billede

It-Danmark sakker bagud: Nu skal der handles

Efter at Danmark falder tilbage på flere internationale it-ranglister, vil it-ordfører Yildiz Akdogan (S) have ministeren på banen med konkrete tiltag til, hvordan Danmark kommer helt til tops igen.

"Udfordringen er ikke bare at blive nummer et, men derimod at bevare den position," siger Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokraterne, efter at Danmark er gået fra en førsteplads til en tredjeplads på World Economic forums årlige Networked Readiness Index.

Ligeledes er Danmark gået fra en tredjeplads til en fjerdeplads på The Connectivity Scorecard fra London Business School.

På baggrund af Computerworlds artikler om emnet har Yildiz Akdogan valgt at stille tre spørgsmål til Charlotte Sahl Madsen, minister for videnskab, teknologi og udvikling for at sikre, at der kommer fokus på sagen.

"Jeg kunne godt tænke mig at høre ministeren, hvordan det er sket. Har regeringen sovet i timen? Og ikke mindst hvad skal vi gøre for at komme tilbage i førertrøjen," siger Yildiz Akdogan.

Vi er kun faldet få pladser tilbage og ligger stadig i den absolutte top. Hvorfor er det ikke godt nok?

"Ja, der er kun tale om, at vi er faldet et par pladser ned, men det er allerede et signal om, at tingene går den forkerte vej," siger Yildiz Akdogan.

Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre, mener dog ikke, at de dårligere placeringer er et udtryk for, at vi er på den forkerte kurs.

"Man kan ikke komme udenom, at Danmark stadig er på en absolut topplacering på verdensplan, når det drejer sig om it. Jeg er godt tilfreds med placeringerne," siger Michael Aastrup Jensen.

Placering er ikke afgørende

Michael Aastrup Jensen mener heller ikke, at placeringen i sig selv er afgørende.

"Jeg synes ikke, det er væsentligt, hvorvidt vi rykker en plads frem eller to tilbage. Det vigtige er, at vi er helt fremme i skoene. Jeg ser mest det, Yildiz Akdogan gør, som Christiansborg-fnidder," siger Michael Aastrup Jensen.

Er det ikke problematisk, at der er andre lande, som overhaler os på it-området?

"Jo. Hvis det betyder, at vi går bag af dansen. Men det er jo ikke tilfældet. Vi har gang i en række epokegørende projekter fra det offentliges side, som andre lande misunder os for. Blandt andet den nye digitale signatur," siger Michael Aastrup Jensen.

It skal skabe arbejdspladser

En af grundende til, at Yildiz Akdogan finder det vigtigt, at vi er helt i top på disse ranglister, er, at det handler om meget mere end it.

"At vi har førertrøjen på er vigtigt ud fra et it-udviklingsperspektiv, men også meget bredere end det. Det handler om innovation, forskning og ikke mindst arbejdspladser," siger Yildiz Akdogan.

"Regeringen snakker jo meget om, at vi skal forbedre vores konkurrenceevne, tiltrække kloge hoveder og leve af vores viden. Samtidig har de også givet udtryk for, at vi skal være med helt fremme, når det gælder it," siger Yildiz Akdogan.

Networked Readines' Index viste blandt andet, at et af de steder, der er plads til forbedringer er i forhold til virksomheders evne til at bruge og udvikle teknologi. Her kom Danmark ind på en 17. plads. Blandt andet fordi vi ikke har så mange patenter, og fordi vi ikke har så stor en eksport af hightech-produkter - og det trækker ned.

Michael Aastrup Jensen vil gerne indrømme, at der er noget at hente på det område.

"Der er selvfølgelig punkter, hvor vi kan gøre det bedre. Selvom om vi er godt placeret, er det ikke fordi vi skal lægge os i hængekøjen. Derfor har vi også fra regeringens side opprioriteret it-forskning, og det skal være med til at skubbe den private forskning mere i højsædet," siger Michael Aastrup Jensen.

Hvad vil den nye minister?

Udover at sætte fokus på Danmarks placering på it-ranglisten håber Yildiz Akdogan også, at hendes spørgsmål vil give et svar på, hvad den nye minister vil med it-området.

"Den nye minister er endnu ikke kommet med nogen klare visioner for it. Det er vigtigt at vi kommer ud over de generelle floskler og snakker konkrete tiltag," siger Yildiz Akdogan.

På næste side kan du se hvilke spørgsmål Yildiz Akdogan har valgt at stille ministeren.

Spørgsmål til ministeren

Spørgsmålene, som Yildiz Akdogan har valgt at stille Charlotte Sahl Madsen ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, er de såkaldte §20 spørgsmål.

Det vides endnu ikke, hvornår svarene vil blive givet.

1. Er ministeren tilfreds med, at Danmark har sat sin førerposition som it-nation over styr og falder tilbage på internationale ranglister over it-nationer?

2. Hvilke konkrete tiltag vil ministeren iværksætte for at sikre, at Danmark igen kommer i front som it-nation?

3. Hvordan hænger ministerens vision om Danmark som et innovatinssamfund indenfor teknologi og viden sammen med, at Danmark er faldet tilbage på internationale ranglister over it-nationer og har mistet sin internationale føreposition som it-nation?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere