Artikel top billede

It-Danmark sakker bagud: Nu skal der handles

Efter at Danmark falder tilbage på flere internationale it-ranglister, vil it-ordfører Yildiz Akdogan (S) have ministeren på banen med konkrete tiltag til, hvordan Danmark kommer helt til tops igen.

"Udfordringen er ikke bare at blive nummer et, men derimod at bevare den position," siger Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokraterne, efter at Danmark er gået fra en førsteplads til en tredjeplads på World Economic forums årlige Networked Readiness Index.

Ligeledes er Danmark gået fra en tredjeplads til en fjerdeplads på The Connectivity Scorecard fra London Business School.

På baggrund af Computerworlds artikler om emnet har Yildiz Akdogan valgt at stille tre spørgsmål til Charlotte Sahl Madsen, minister for videnskab, teknologi og udvikling for at sikre, at der kommer fokus på sagen.

"Jeg kunne godt tænke mig at høre ministeren, hvordan det er sket. Har regeringen sovet i timen? Og ikke mindst hvad skal vi gøre for at komme tilbage i førertrøjen," siger Yildiz Akdogan.

Vi er kun faldet få pladser tilbage og ligger stadig i den absolutte top. Hvorfor er det ikke godt nok?

"Ja, der er kun tale om, at vi er faldet et par pladser ned, men det er allerede et signal om, at tingene går den forkerte vej," siger Yildiz Akdogan.

Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre, mener dog ikke, at de dårligere placeringer er et udtryk for, at vi er på den forkerte kurs.

"Man kan ikke komme udenom, at Danmark stadig er på en absolut topplacering på verdensplan, når det drejer sig om it. Jeg er godt tilfreds med placeringerne," siger Michael Aastrup Jensen.

Placering er ikke afgørende

Michael Aastrup Jensen mener heller ikke, at placeringen i sig selv er afgørende.

"Jeg synes ikke, det er væsentligt, hvorvidt vi rykker en plads frem eller to tilbage. Det vigtige er, at vi er helt fremme i skoene. Jeg ser mest det, Yildiz Akdogan gør, som Christiansborg-fnidder," siger Michael Aastrup Jensen.

Er det ikke problematisk, at der er andre lande, som overhaler os på it-området?

"Jo. Hvis det betyder, at vi går bag af dansen. Men det er jo ikke tilfældet. Vi har gang i en række epokegørende projekter fra det offentliges side, som andre lande misunder os for. Blandt andet den nye digitale signatur," siger Michael Aastrup Jensen.

It skal skabe arbejdspladser

En af grundende til, at Yildiz Akdogan finder det vigtigt, at vi er helt i top på disse ranglister, er, at det handler om meget mere end it.

"At vi har førertrøjen på er vigtigt ud fra et it-udviklingsperspektiv, men også meget bredere end det. Det handler om innovation, forskning og ikke mindst arbejdspladser," siger Yildiz Akdogan.

"Regeringen snakker jo meget om, at vi skal forbedre vores konkurrenceevne, tiltrække kloge hoveder og leve af vores viden. Samtidig har de også givet udtryk for, at vi skal være med helt fremme, når det gælder it," siger Yildiz Akdogan.

Networked Readines' Index viste blandt andet, at et af de steder, der er plads til forbedringer er i forhold til virksomheders evne til at bruge og udvikle teknologi. Her kom Danmark ind på en 17. plads. Blandt andet fordi vi ikke har så mange patenter, og fordi vi ikke har så stor en eksport af hightech-produkter - og det trækker ned.

Michael Aastrup Jensen vil gerne indrømme, at der er noget at hente på det område.

"Der er selvfølgelig punkter, hvor vi kan gøre det bedre. Selvom om vi er godt placeret, er det ikke fordi vi skal lægge os i hængekøjen. Derfor har vi også fra regeringens side opprioriteret it-forskning, og det skal være med til at skubbe den private forskning mere i højsædet," siger Michael Aastrup Jensen.

Hvad vil den nye minister?

Udover at sætte fokus på Danmarks placering på it-ranglisten håber Yildiz Akdogan også, at hendes spørgsmål vil give et svar på, hvad den nye minister vil med it-området.

"Den nye minister er endnu ikke kommet med nogen klare visioner for it. Det er vigtigt at vi kommer ud over de generelle floskler og snakker konkrete tiltag," siger Yildiz Akdogan.

På næste side kan du se hvilke spørgsmål Yildiz Akdogan har valgt at stille ministeren.

Spørgsmål til ministeren

Spørgsmålene, som Yildiz Akdogan har valgt at stille Charlotte Sahl Madsen ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, er de såkaldte §20 spørgsmål.

Det vides endnu ikke, hvornår svarene vil blive givet.

1. Er ministeren tilfreds med, at Danmark har sat sin førerposition som it-nation over styr og falder tilbage på internationale ranglister over it-nationer?

2. Hvilke konkrete tiltag vil ministeren iværksætte for at sikre, at Danmark igen kommer i front som it-nation?

3. Hvordan hænger ministerens vision om Danmark som et innovatinssamfund indenfor teknologi og viden sammen med, at Danmark er faldet tilbage på internationale ranglister over it-nationer og har mistet sin internationale føreposition som it-nation?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere