Artikel top billede

Jørgen Bardenfleth vil gerne have klarlagt det offentliges brug af it. Foto: Mikael Rieck

Microsoft: Derfor har vi bestilt rapport om offentlig it

Interview: Microsoft har en ganske særlig grund til at bestille en stor undersøgelse af fordelingen af markedsandele på det offentlige it-marked, lyder det fra administrerende direktør, Jørgen Bardenfleth.

Jørgen Bardenfleth, administrerende direktør for Microsoft Danmark. I har foranlediget udarbejdelsen af en stor IDC-rapport om det offentliges it-forbrug. Hvorfor har I det?

"Vi kunne godt tænke os at få klarlagt, hvordan det offentliges brug af it ser ud, og vi mener også, at det kunne være i det offentliges interesse. Samtidig vil vi gerne have klarlagt vores egen størrelse."

Hvad er Microsofts interesse i at få det slået fast?

"Vi vil gerne se, hvordan markedet er fordelt, fordi vi gerne vil være større i markedet, og det kræver en større forståelse af markedet.

Samtidig har vi indtryk af, at nogen i det offentlige rum mener, at Microsoft er en væsentlig større aktør i det offentlige, end det egentlig er tilfældet, hvor vi har 3,2 procent af det samlede marked."

Proportioner

Hvorfor er det vigtigt for Microsoft at få slået fast, at selskabet ikke er så stort, som nogen måske tror?

"Der er sikkert også nogen, der mener, at 3,2 procent er meget. Men vi vil gerne have sat proportioner på debatten."

Hvorfor?

"Fordi vi kan se, at nogen i debatten mener, at Microsoft er altomfavnende og alt for stor, og måske tror de, at Microsoft er væsentligt større, end det egentlig er tilfældet."

Så det handler om at sige "nu må I lige slappe lidt af"?

"Nej, overhovedet ikke. Det handler mere om at sætte nogle fakta ind i debatten, så folk kan tage stilling ud fra fakta om, hvorvidt Microsoft er stort eller lille i det offentlige marked.

Du har tidligere sagt, at Microsoft er blevet udsat for en politisk hetz.
Rapporten viser, at Microsoft har en høj markedsandel på knap 20 procent af det offentlige marked for standardsoftware, mens selskabet er klart dominerende, når det gælder office software. Er det ikke rimeligt, at man regulerer den slags politisk?

"Man dominerer i hvert fald ikke et marked med en andel på under 20 procent, men vi har selvfølgelig en større markedsandel end de andre. Det væsentlige er, at den samlede markedsværdi for standardsoftware er 2,9 milliarder kroner ud af 18 milliarder kroner.

Det er en lille del af det offentliges samlede it-anvendelse, som vi i øvrigt gerne så var større.

Men man kan ikke sige, at det er en dominerende stilling, selv om nogen måske tror, at vi sidder på 90 procent."

Dominerende på office software

Når det gælder office software er Microsoft klart dominerende. Hvad siger du til det?

"Det er rigtigt. Det er kendetegnende, at der på nogle områder er én stor spiller. Det handler alt sammen om, hvordan man skærer et marked til.

Computerworld er for eksempel ikke så stor på markedet for dagblade, men er klart dominerende, når det gælder markedet for it-udgivelser, der udkommer på papir.

Skal vi endelig til at diskutere, om it-politikerne har brugt deres tid rigtigt, så bruger det offentlige altså 18 milliarder kroner på it om året, og Microsoft sidder på 20 procent af 2,9 milliarder kroner.

Hvor mener du, at politikerne burde have brugt tiden i stedet for?

"Først og fremmest i at få folk til at sikre et højt kompetenceniveau, så vi kan gå ind i en digitaliseret verden.

Og når det gælder det offentlige it-forbrug, så kan vi se, at der findes meget store aktører på services-markedet, som er på 11 milliarder kroner. Det er da oplagt at interessere sig lidt for det marked. "

Er det ikke en lille markedsandel?

Rapporten viser, at Microsoft har en samlet markedsandel på 3,2 procent af hele det offentlige it-marked. Er det ikke utilfredsstillende lavt for et selskab af Microsofts størrelse?

"Det er i hvert ikke et særligt stort tal, og vi vil da også gerne have, at det bliver større. Vi overvejer da også at kigge nærmere på services eller andre områder, hvor Microsoft i dag er forsvindende lille. Det kunne være i forbindelse med cloud computing.

Så jeg er da ikke tilfreds med godt tre procent af det offentlige marked, og jeg mener faktisk, at vi har nogle services-løsninger, som kunne være af værdi for det offentlige marked.

Hvor vigtigt et marked er det offentlige for Microsoft?

"Det er jo et interessant marked, fordi vi jo satser på standardiserede løsninger til mange brugere med ret lave prispunkter i forhold til vores mere sofistikerede konkurrenter.

Derfor er det offentlige i denne tid interessant, fordi det offentlige efterspørger standardisering og lave prispunkter og ikke så meget skræddersyede løsninger mere. Det passer godt til vores overordnede strategi."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockhain-løsning fra bunden”
Interview: Blockchain-teknologien udvikler sig lige så hastigt som internettet gjorde i 90’erne, lyder det fra Mærsk-veteranen Lone Fønss Schrøder, som i dag står i spidsen for Lars Seier Christensens blockhain-satsning Concordium. Hun vurderer samtidig, at Mærsk ville have valgt en anden løsning til sin meget omtalte blockchain-satsning, hvis selskabet i dag skulle bygge en løsning fra bunden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.