Artikel top billede

Det offentlige har fire yndlings-leverandører

Stort set alle offentlige instanser lægger dele af deres it-indkøb hos mindst én af fire store it-leverandører, der er det offentliges klart foretrukne it-leverandører.

Når den offentlige sektor skal købe it, falder valget ofte på en lille håndfuld it-leverandører, der sidder på en markant andel af sektorens indkøb af it.

Det viser en undersøgelse af det offentliges it-forbrug, som analysehuset IDC har udarbejdet på foranledning af Microsoft.

Ifølge undersøgelsen domineres den offentlige sektors it-forbrug af fire leverandører, nemlig KMD, CSC, IBM og Atea.

Disse fire selskaber suger tilsammen 48,1 procent af de offentlige it-budgetter.

18 milliarder kroner

Ifølge undersøgelsen køber det offentlige - de fem regioner, de 98 kommuner og staten - samlet it for knap 18 milliarder kroner.

Det svarer til 30 procent af de samlede it-investeringer i Danmark.

Markedet er dermed uhyre vigtigt for it-leverandørerne - ikke mindst fordi det vokser hurtigere end den private sektor, der for tiden er påvirket af krisen og relativt påholdende it-chefer, som i vid udstrækning afventer bedre tider, inden de igen begynder at skrue op for deres investeringer.

I den offentlige sektor er indstillingen på mange måder den modsatte.

Her skal man på længere sigt bruge it til at høste de eftertragtede effektiviseringsgevinster, som skal danne grundlag for, at den offentlige sektor overhovedet kan fungere tilfredsstillende på længere sigt.

Det betyder, at den offentlige sektor er en slags sikker havn at søge over i for it-leverandørerne.

Den klart største budgetpost for det offentlige er it-services - som outsourcing, udvikling og support - som det offentlige samlet bruger omkring 11 milliarder kroner på om året.

KMD er størst

Den ubetinget største offentlige it-leverandør herhjemme er KMD, der med en baggrund som kommunernes eget it-selskab i mange år har siddet tungt på kommunemarkedet.

Samlet sidder selskabet på 17,5 procent af hele den offentlige sektors it-forbrug - staten medregnet, hvilket gør KMD til den ubetinget største offentlige it-leverandør.
Også CSC, der er en flittigt brugt serviceleverandør til staten, høster mange ordrer i den offentlige sektor. Selskabet sidder på 8,4 procent af markedet.

Det betyder, at CSC og KMD tilsammen sidder på 25,9 procent af de samlede offentlige it-indkøb.

KMD har særstatus

For både KMD's og CSC's vedkommende gælder det, at de siden it-tidernes morgen har stået på et fundament i henholdsvis kommunerne og staten, hvor KMD, indtil salget til kapitalfonden EQT i slutningen af 2008, var ejet af kommunerne, mens CSC tidligere var statens egen serviceleverandør, Datacentralen.

Det historiske fundament som det offentliges egne leverandører er medvirkende til, at de to selskaber stadig sidder i markante positioner inden for kommunerne og staten - også selv om eksempelvis CSC tidligere har spillet fremtrædende roller i en række af de offentlige it-skandaler.

At KMD har en meget stor markedsandel af det kommunale it-marked, kommer ikke bag på Jørgen Kristensen, der er formand for de kommunale it-chefer (KITA) og it-chef i Egedal Kommune.

"I kommunerne er der ifølge Kombit (kommunernes it-selskab, red) syv systemer, som kun kan leveres af KMD, fordi selskabet har ekspertisen og lever op til rammebetingelserne. Så uanset konkurrencemomentet har KMD en særstatus som leverandør til kommunerne," siger han.

Denne status ser det ikke ud til, at der vil blive rokket ved, mener Jørgen Kristensen.

Særstatus

"KMD vil have en særstatus, så længe staten har skrevet en lovgivning på de områder, der omhandler sociale ydelser som eksempelvis sociale pensioner og boligstøtte. Selv om der er små tegn på et opbrud på monopolet," siger han.

De to øvrige store leverandører af it til det offentlige er IBM og hardwareleverandøren Atea, der ifølge IDC sidder på henholdsvis 12,7 procent og 9,5 procent af det offentlige it-marked.

Atea er den klart dominerende hardware-leverandør til hele den offentlige sektor, mens IBM især er stor inden for outsourcing og salg af produkter.

Netop outsourcing koster det offentlige 5,5 milliarder kroner om året, mens der spenderes fire milliarder kroner på hardware.

Ifølge IDC er Microsoft femtestørste it-leverandør til den offentlige sektor.

Men Microsoft har det til trods en samlet markedsandel på blot 3,2 procent, mens Logica som sjettestørste leverandør til det offentlige sidder på blot to procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere