Jeg har hørt fra en biologi-lærer på min skole, at man skulle kunne fjerne denatureringsmidlet fra husholdningssprit ved at hælde kærnemælk i, og sætte det i fryseren natten over. Næste dag fjerner man så kærnemælken, og denatureringsmidlet er så også væk, fordi det er vandret fra alkanfasen og op i kærnemælken....
Jeg ved at det kan lade sig gøre - men kender ikke lige den metode du beskriver. En af mine venner havde et forsøg med det i gymnasiet, men jeg kan selvfølgelig ikke huske hvordan han beskrev det.. Prøver lige at ringe til hamm...
Denatureret sprit: Ethyl-alkohol tilsat denatureringsmiddel, som gør alkoholen udrikkelig. De fleste denatureringsmidler er giftige....det var mere derfor...og de siger jo netop at det ikke kan fjernes..så trækpapir den tror jeg ikke rigtig på......bliv sygeplejerske..og "lån" noget rigtigt sprit ;-)
Iøvrigt forstår jeg ikke hvorfor man ikke bare kan fryse det ud? Har ikke forstand på det, men jeg mener da bare, at spritten kan vel ikke fryse, men tilsætningsstofferne kan vel?
jeg er faktisk meget interesseret i dette spørgsmål, da jeg skal til at lave kemiprojekt om selvsamme emne på gym 3. år. Det vi skal finde ud af, er hvilket stof det præcist er, de tilsætter for at fremkalde brækfornemmelserne i husholdningssprit? Vi har desværre ikke så avancerede apparater som en hplc eller gc her hvorfor vi må finde på en anden måde at isolere stoffet kemisk og udfælde det/fjerne det på den ene eller anden måde...Er der derfor nogen der ved, hvilket stof det er, eller er der nogen bud, som vi kunne undersøge nærmere?
I gamle dage brugte man pyridin til at denaturere alkohol med, men da det er for nemt at fjerne gik man over til at bruge methyl-ethyl-keton, der er praktisk tal umuligt at fjerne for os almindelige dødelige. Pyridin har et kogepunkt på 115 grader hvilket vil sige at man simpelt hen kunne koge alkoholen væk i et vandbad, opsamle gassen, lade den kondensere og således have re-natureret alkohol. Methyl-ethyl-keton også kendt som butanon (ikke butanol), koger derimod to grader under ethanol, så den vej er udelukket. Pyridin kunne også fjernes med et aktivt kulfilter, men da butanon har cirka de samme fysiske egenskaber som ethanol kan dette heller ikke gøres længere. Der er så kun tre muligheder tilbage: 1) butanon kan brænde ved -6 grader celcius hvor ethanol's såkaldte "flash point" ligger helt oppe på 16 grader. Så hvis du smider skidtet i køleskab natten over, antænder det og puster flammen ud før væsken når 16 grader (og gentager mange gange) burde du kunne brænde butanon'en væk. 2) butanon fryser allerede ved -80 grader hvor ethanol først fryser ved -114 grader, så hvis du kan få fingrene i noget tøris eller en vandvittig fryser kan du bare si den frosne butanon fra. 3) butanon kan reduceres med en redoxreaktion til butan, der er gasformigt ved stuetemperatur og normalt tryk, og derfor vil fordampe fra din rene alkohol.
Ingen af disse løsninger er dog særlig gode, da det enten kræver sindsyg tolmodighed eller meget dyrt udstyr. Så alt i alt er det både nemmere og, i sidste ende, nok også billigere blot at købe en billig slavevodka og destillere den i vandbad ;) Kærnemælk vil måske have virket på pyridin, men brød har aldrig og vil aldrig filtrere noget som helst fra en homogen blanding.
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.