Annonceindlæg fra Deloitte

Danske CIO’ers evner i strategi og eksekvering er afgørende for succes med generativ AI

Ny rapport varsler risiko for, at vi i Norden sakker bagud på teknologier med de mest markante potentialer. CIO’erne bliver afgørende for succes.

Kun 11% af nordiske organisationer udforsker for alvor brugen af AI-agenter sammenlignet med 26% globalt. Det fremgår af Deloittes nye ”State of the Generative AI in the Nordics (Q4)”-rapport. Rapporten understreger, at CIO’erne skal finde vej gennem barriererne for skalering og værdirealisering af generativ AI, og må balancere parallelle udfordringer i at holde trit med teknologiske og regulatoriske udviklinger samtidig med at de forbereder egen organisation internt på forandring.

 

Fra pilot til skalering

Potentialet af generativ AI (GenAI) vækker genklang på ledelsesgangene og det skærper tørsten efter at høste gevinsterne. Blandt nordiske topledere svarer 54% blandt andet at de søger at forbedre effektiviteten, mens 36% søger nye indsigter, og 34% søger at fremme innovation.

Tallene vidner om en ”voksende modenhed blandt nordiske CIO’er i udvælgelse og skalering af GenAI-initiativer, der leverer håndgribelige forretningsresultater,” mener Maria Damborg Hald, teknologileder i Deloitte: ”Vi begynder at bevæge os væk fra AI som ”the shiny new thing”. Næste fase handler ikke længere blot om at opstille use cases og pilotteste AI, men om faktisk at implementere, skalere og værdirealisere. Det kræver, at både strategi og eksekveringsevne er i orden.”

 

Usikker tid udfordrer eksisterende dogmer

I øjeblikket hviler verdens øjne bekymret på situationen på den anden side af Atlanten. For hvad betyder udviklingen for verdensøkonomien? Og hvad betyder det for de strategiske alliancer med store amerikanske teknologivirksomheder, der leverer platforme og services til virksomheder i Europa?

I en tid præget af så meget ekstern usikkerhed tvinges IT-organisationer og CIO’er derfor til at tænke i nye baner og til at handle hurtigt og handlekraftigt. Det gælder så vidt også, når det kommer til den nyeste teknologi. For hvordan omfavner man simultant ekstern usikkerhed og gennemgribende transformationer relateret til GenAI, samtidig med at man stadig håndterer de klassiske disclipliner såsom legacy-transformation, modernisering og styring af operating model?

Michael Winther, nordisk leder af AI i Deloitte, siger: ”Én ting er, at vi står i en meget usikker tid, hvor ”the new normal” synes at redefineres på nærmest ugentlig basis. Noget andet er farten, hvorpå teknologien udvikler sig. Det er ikke længe siden, AI hypetoget satte i gang - og nu brager det ind i virksomhederne, der må gentænke deres tilgang for at imødekomme transformationen. Men AI bliver nødt til at forankres i topledelsen og blive en integreret del af forretningsstrategien, for kun da, bliver teknologien som en katalysator for innovation og langsigtet vækst.”

State of the Generative AI in the Nordics-rapporten viser, at i organisationer, hvor C-suite lederne udviser høj interesse for GenAI, opnår otte ud af ti høj ROI (over ti procent) fra deres avancerede GenAI-initiativer. Det skyldes blandt andet, at topledelsens involvering letter forandringsledelsen og de procesjusteringer, der er kritiske for skalering og værdirealisering, mener Michael Winther.

 

Barrierne for AI

Med GenAI’s løfte om at kunne mangedoble værdi, og fundamentalt at kunne ændre måden, hvorpå vi arbejder, ser CIO’erne ind i adoption på et helt nyt plan - det gælder alt lige fra drift til arbejdsformer og samarbejde med teknologipartnere og leverandører.

Men opgaven er kompleks og tager tid. Rapporten tegner også et billede af, at nordiske organisationer har en anelse mere konservative forventninger til skalering af GenAI-eksperimenter sammenlignet med globale virksomheder. Noget tyder derfor på, at de nordiske organisationer forbereder sig på en mere gradvis transformation. 34% af respondenterne mener sågar, at betydelig organisatorisk ændring vil tage mere end tre år at implementere.

”De danske CIO’er gør det utroligt godt. Selvom vi i Norden har en anelse mere konservative forventninger til skaleringen af GenAI sammenlignet med globalt, er der trods alt fremskridt i at gå fra eksperimentering til implementering i stor skala. Især inden for IT, cybersikkerhed, strategi og drift, hvor mere end seks ud af ti organisationer nu har fungerende GenAI-implementeringer,” siger Michael Winther.

Måske særligt for de europæiske organisationer, er at de kæmper med at holde trit med det regulatoriske landskab samtidig med at de skal opdatere sig på den nyeste teknologi og forberede deres egne organisationer internt på forandring.

”Der er ingen tvivl om det kæmpe arbejde, der ligger i at lykkes med GenAI. Ikke mindst fordi, vi i vores del af verden er blevet enige om, at vi ikke skal gøre noget hovedløst. Vi skal gøre det på et ordentligt og sikkert grundlag. Derfor står regulatorisk compliance ikke overraskende som den mest centrale barriere for implementering og skalering af AI. 46% af respondenterne i Norden peger på netop regulatorisk compliance, såsom EU’s Artificial Intelligence Act, som den største barriere for succesfuld implementering og skalering af AI,” siger Maria Damborg Hald.

 

Vigtigt for Danmarks konkurrenceevne

Men GenAI’s potentiale er noget vi skal lykkes med. Og I centrum af GenAI-transformationen står CIO’en.

”Vi står over for helt utrolige muligheder med GenAI. Rapporten viser, at virksomhedernes transformationshastighed følger deres evne til forandring og ikke blot hastigheden af den teknologiske udvikling. Mens topledelsens engagement og støtte til GenAI-initiativerne er essentielle, spiller CIO’erne derfor en yderst vigtig rolle i både at stille den nyeste teknologi til rådighed, og i at hjælpe med at drive forandringen i organisationen. Med Computerworlds ”Årets CIO”-program får vi derfor mulighed for at hylde de mennesker, der hver dag er i centrum af teknologisk transformation og værdiskabelse. De sikrer, at vi er med i teknologikapløbet på globalt plan,” siger Michael Winther.

Maria Damborg Hald tilføjer: ”Vi er stolte sponsorer af ”Årets CIO"-program, som er en unik mulighed for IT-ledere at blive anerkendt for deres fremragende arbejde. Danmark er på mange måder en unik nation, der ofte bokser over egne evner. Det gælder også indenfor digitalisering og IT, hvor vi som nation allerede er godt stillet grundet vores hyperdigitaliserede samfundsmodel. Men vi må ikke hvile på laurbærrene. Forandring kommer ikke af sig selv, og derfor er det vigtigt for os at hylde de mennesker, der kæmper for at sikre Danmarks konkurrenceevne på noget af det, de fleste spår til at give allermest værdi.”

For 20. gang uddeler Computerworld prisen til Årets CIO. I 2025 rettes fokus mod fremtiden, hvor 20-års jubilæet markeres med et tema centreret omkring "strategi og eksekvering". Som deltager vil konferencen give dig redskaber til at navigere i en verden præget af usikkerhed, hvor strategisk tænkning og eksekveringskraft er vigtigere end nogensinde.

Læs mere om Årets CIO på: https://my.idc.com/eu/events/71684-arets-cio-2025

Dyk ned i Deloittes “State of the Generative AI in the Nordics (Q4)”: https://www.deloitte.com/dk/en/Industries/technology/research/state-of-gen-ai-nordics.html