Artikel top billede

Computerworlds læsere: Derfor bruger vi pirat-tjenester

Den udbredte pirat-streaming-tjeneste Popcorn Time har sat fornyet gang i en principiel debat blandt Computerworlds-brugere.

En debat-artikel om brug af pirater-tjenester har gennem den seneste uge sat gang i debatten blandt Computerworlds-læsere.

I artiklen satte overtegnede journalist spørgsmålstegn ved det moralske i at bruge den populære pirattjeneste Popcorn Time. 

Artiklen var et debatopæg, hvor der blev rettet en hård kritik mod de undskyldninger, som vi var mange der brugte i 1990'erne, da Napster kom frem.

Det er undskyldninger, som nu igen bliver brugt af en ny generation af pirater, der forsøger at forsvare deres brug af blandt andet Popcorn Time. 

"Når piraten løber tør for undskyldninger, forfalder han eller hun ofte til lettere højpandede ideologiske argumenter. (...) Men når jeg hører den type argumenter, hører jeg, som oftest ikke andet end en bekvem undskyldning for at stjæle andre folks arbejde," lød det i artiklen.

Læsere fløj til tasterne

Det fik flere af Computerworlds-læsere til tasterne. Flere indrømmede, at de bruger eller har brugt pirattjenester.

Eksempelvis Computerworld-læseren med brugernavnet Kruse, der hævder udelukkende at bruge Popcorn Time som en slags kvalitetssikring mod fejlkøb. 

"Jeg køber ikke en film, jeg ikke synes er god. Hvis jeg ikke havde Popcorn Time, ville jeg eje færre film i dag, " skriver læseren.

En lignende forklaring kommer fra Computerworld-læseren Jonas Rudbeck, der skriver

"I den vennegruppe, jeg er en del af, er der mange "pirater," men det er sjovt at se, at vi til gengæld også er dem, der går mest i biografen og som køber flest film og bokssæt."

For nogle brugere handler det om ren og skær bekvemmelighed.

"Jeg er doven."

Sådan lyder indrømmelsen fra Computerworld-debattøren Ebbe Hansen, der efterfølgende forklarer:

"De fleste film, som jeg henter eller ser via Popcorn Time, står på min reol i forvejen. Jeg gider bare ikke have besværet med at hive dem ud, sætte dem i afspilleren eller evt rippe dem."

Flere debattører påpeger desuden, at udvalget på de lovlige streamingtjenester ikke er så omfattende, som på de ulovlige pirattjenester.

Computerworld-læseren Rene Nissen påpeger, at han ikke selv bruger pirattjenester, men skriver alligevel:

"Vi har Viaplay, Netflix og HBO. Der er et kæmpe udvalg af gamle film og ringe serier. Viaplay har to-tre serier og Netflix har lidt film, vi gider. HBO er nyt for os, og indtil nu har det kun været en skuffelse: Dårligt udvalg, hakkende streaming og mange fejl."

Skaber pirattjenester positive forandringer?

En række læsere påpeger ligedes, at de mener, at de seneste mange års udbredte pirateri har en stor del af æren for, at vi i dag har et rigtigt udbud af veffungerende streamingtjenester på både film og musik-området.

Eksempelvis skriver brugeren "ChampignonsskyPreben":

"Jeg går udfra at du ikke er HELT uenig i, at den store succes som Netflix og Spotify har fået, netop bygger på, at man har lyttet til hvad brugerne, heriblandt piraterne, har efterspurgt i årevis: Brugervenlighed, fornuftig pris og stort udvalg."

Brugeren mener derfor også, at tjenester som Popcorn Time kan tvinge rettighedshaverne til at opgive flere af deres principper.  Eksempelvis ved at frigive premiere film på streamingtjenester.

Debatten om brug af pirattjenester åbner også for debatter af mere principiel karakter. Eksempelvis ser en anonym bruger ved Anon84 pirattjenesterne som et opgør med den kapitalistiske samfundsmodel:  

"Problemet er at verden er i en kæmpe forandringsfase, og de gamle forretnings modeller er ved at blive nedbrudt, og hvis der er noget en kapitalist ikke kan lide, så er det forandring. Så jeg kan kun sige: Tør øjnene," lyder opsangen fra den anonyme Computerworld-debattør Anon84.

En debattør ved navn Hans HB Thøgersen har tilsyneladende heller de store skrubler ved at krænke ophavsretten: 

"Lad endelig pirater tag så meget som de lyster," skriver han og tilføjer :

"Det enste band jeg kender som opfører sig anstændig er Albama Shakes. Resten er grådige hyklere som har glemt hvor de kommer fra. Hvorfor betale til en skuespiller som stort set kan fjerne verdens sult, men ikke gør en skid?. Skal vi give ham/hende endnu flere penge? Musikere og skuespillere er selv skyld i at ingen vil betale for deres arbejde"

Rolf Bjerre, der tidligere har været aktiv i Piratpartiet og i dag er partiet Alternativets ordfører for IT og Digitale Frihedsrettigheder blander sig også i debatten og opfordrer til, at vi starter en mere grundlæggende debat om, hvordan vores samfund er indrettet: 

"Hvordan har du det med hvordan samfundet er sat sammen? Hvad er du tilfreds og utilfreds med i den nævnte sammenhæng," spørger han i debatten.

Læs hele artiklen og den efterfølgende debat her: 
Jeg var en pirat-hykler - for inderst inde vidste jeg godt, at det var forkert