Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Oracle kan være på vej med helt ny licenstype: Vil indføre fast licenspris

Faste licensafgifter kan blive fremtiden for Oracles kunder, og samtidig firmaets svar på den skærpede konkurrence.

Oracle har været udsat for en del kritik i forbindelse med virksomhedens licens- og revisionssystem.

Læs også: Her er kundernes ærlige mening om Oracle

Specielt Oracles praksis i forbindelse med firmaets database i kombination med virtuelle servere baseret på VMvare og Microsofts virtualiseringsteknologi har givet flere kunder en kraftig hovedpine.

Læs mere om det: Oracle erkender problem med virtualiserings-licenser

Nu skriver flere medier, blandt dem den engelske webside The Register, at der findes en række indicier for, at databasegiganten er i færd med at gøre noget ved den kritik og samtidig gøre noget ved konkurrencen fra blandt andet åbenkildekode-alternativet Postgres.

Løsningen på problemerne hedder ifølge websiden Permanent User License Agreement (PULA), hvor det bliver muligt at betale en fast årlig afgift for ubegrænset produktbrug i al fremtid.

Skal afløse tidsbegrænset adgang

Det er en licensform, der står i kontrast til Unlimited License Agreement, som er et tilbud Oracle benyttede sig af i en årrække, hvor kunden havde en tidsbegrænset - eksempelvis tre til fem år - adgang til produkterne til en fast pris.

Ved udløb skulle kunden så dokumentere det faktiske brug og herefter skabe en aftale med Oracle om produkterne.

Permanent User License Agreement er således en ny licenspraksis fra Oracle, hvor kunderne kan slippe for en startbetaling for at tage et produkt i brug og samtidig sætte en stopper for kostbare licens-overraskelser i forbindelse med senere revisioner.

Med andre ord vil denne licensform gøre Oracle til en fast post på budgettet i stedet for en varierende udgift.

Rygterne siger dog, at aftalen understøttes af et krav om, at firmaet udelukkende skal benytte sig af Oracles produkter, hvilket sender konkurrenterne ud af syne.

Det er dog et åbent spørgsmål om denne praksis er lovlig, skriver Computerworld i Norge.

Ingen kommentar fra Oracle

Oracle i Danmark har ikke lyst til at kommentere sagen.

"I øjeblikket har vi ingen kommentar til rygterne om Permanent User License Agreement," oplyser Martin Ljungström, der er pressemand i Oracle.

Heller ikke moderorganisationen er meddelsom i denne forbindelse.

Både The Register og Computerworlds amerikanske kollegaer har forgæves forsøgt at vride en kommentar ud af Oracle.

Læs mere her: Oracle: Her er den reelle grund til at licens-audits kan ramme så tungt

Kommer nu

The Register henviser til en anonym kilde, der mener at vide, at Permanent User License Agreement vil dukke op i Oracles prislister indenfor en måned.

Ligeledes fortæller Craig Guarente, som er direktør i Palisade Compliance, der er et konsulentfirma med speciale i Oracle-licenser til Computerworld i Amerika

"Vi har allerede set denne licensform hos kunderne. Det er ikke et rygte, Oracle anvender allerede nu modellen blandt sine kunder."

Ifølge ham er det de helt store kunder, der kan drage fordel af licensformen.

"Det bliver næppe billigt at anvende Oracles produkter selv om licensformen ændres," siger Craig Guarente til The Register.

Duncan Jones fra Forrester Research siger til Computerworld i Amerika, "at man skal kontrollere den nye licens grundigt, før man forpligter sig til dette ægteskab med Oracle."

Læs også:
Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

SAP-brugere nægter at betale for uanvendte licenser

It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

Fortrolig rapport: Sådan tjekkes dine licenser under licens-audit




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere