Artikel top billede

Magtkamp venter i HP efter Mark Hurds fyring

Flere af HP's næstkommanderende står på spring for at overtage ledelsen. Det kan skade selskabet.

Den pludselige fyring af Hewlett-Packards topchef, Mark Hurd, kan udløse en opslidende magtkamp i selskabets top.

Mark Hurd, der er blevet fyret på grund af anklager om sex-chikane, bliver med omgående virkning afløst af selskabets finansdirektør, CFO Cathie Lesjak, der er blevet konstitueret som CEO for verdens største it-selskab.

Hun har imidlertid meddelt, at hun ikke er interesseret i en permanent overtagelse af ledelsen af selskabet.

Hun kan imidlertid også få nok at gøre med at holde selskabets skrue i vandet efter den pludselige exit af den ellers effektive og succesrige Mark Hurd.

Magtkamp blandt løjtnanterne

Opgaven som midlertidig topchef gøres ikke nemmere af, at der meget vel kan udbryde magtkampe i laget af HP's divisionschefer, executive vice presidents, der har opereret lige under Mark Hurd.

De pågældende chefer tæller blandt andre Todd Bradley, Dave Donatelli, Vyomesh Joshi og Ann Livermore, der alle ifølge analytikere kan forestilles at være interesseret i topjobbet.

Samtidig er det langt fra givet, at de alle vil blive i selskabet, efter HP's bestyrelse har valgt ny topchef. Skuffer man de ambitiøse næstkommanderende ved at vælge en anden kandidat, kan det nemlig sagtens drive dem mod andre kyster.

De vil hver især efterlade alvorlige tomrum, som vil skulle udfyldes samtidig med, at en ny topchef kommer på plads.

Også chefen for IBM's hardware-division, Steve Mills, samt den tidligere Oracle-chef Ray Lane, nævnes som kandidater af erhvervsbladet Bloomberg.

Cathie Lesjak understreger, at Mark Hurds exit ikke kommer til at påvirke kunder samt at 'dybden' af selskabets ledelse er den bedste i selskabets historie.

Cathie Lesjak mener således, at HP's momentum er opnået gennem teamwork og ikke kun er Mark Hurds bedrift.

"Der er ingen tvivl om, at Mark Hurd har været god til sit job. Men han har ikke gjort alting selv," siger hun.

Her er opgaverne for den ny CEO

Mark Hurd har overordnet leveret varen i sine fem år som topchef, hvor han har formået at opbygge det store it-selskabs renomme, skabe fremdrift og visioner og skabe et godt momentum for selskabet.

Mark Hurd efterfulgte tidligere topchef Carly Fiorina, der i dag har kastet sin kærlighed på amerikansk politik. Det er på mange kendetegnende for den kvindelige topchef, der var udadvendt, rapkæftet og interesseret i at gøre sig til et kendt ansigt.

Trods Fiorinas kvaliteter som topchef formåede hun aldrig at skabe ro omkring HP-brandet.

Til det var hendes stil for voldsom. Hendes tid var præget af uro og ballade i selskabets ledelse - blandt andet med en stor spion-skandale, der fik øjenbrynene til at løfte sig i erhvervslivet.

Det smittede selvsagt af på selskabets omdømme og kostede i sidste ende Carly Fiorina jobbet.

Mark Hurds projekter

Den mere afdæmpede Mark Hurds ledelses-stil var helt modsat Fiorinas.

Til gengæld gennemførte han omfattende besparelsesprogrammer i selskabet, hvor han indførte en lean og mere effektiv organisation.

Mark Hurd var også manden, der tog et alvorligt kig på HP's omsætnings-kilder og nåede frem til, at selskabet ikke kunne klare sig i fremtiden ved at lægge så meget vægt på computere og printere.

Det førte til købene af serviceselskabet EDS, netværks-producenten 3Com og mobilproducenten Palm.

Sidstnævnte opkøb er endnu ikke helt gennemført. Det er den klare strategi for selskabet heller ikke.

Der venter med andre ord godt med opgaver for Mark Hurds efterfølger, som ikke mindst får til opgave at videreføre og afslutte de kæmpe-projekter, som Mark Hurd har sat i gang og bibeholde det momentum, som selskabet for tiden er inde i.

Samtidig skal afløseren sørge for at holde stien ren. Hvorfor kan du læse mere om her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?