Artikel top billede

SAP-kunder får op til 80 procents rabat

De fleste SAP-kunder forhandler sig til enorme rabatter på listepriserne. Typisk mellem 40 og 80 procent.

SAP er verdens tredjestørste softwareproducent og den største ERP-leverandør, og den tyske koncern har ret godt fat hos mange af Danmarks største virksomheder. Hvordan det egentlig står til med SAP i Danmark afdækker en ny 140 sider tyk rapport fra konsulenthuset HerbertNathan & Co.

Licensomkostningerne til SAP Business Suite udgør mellem 10 og 30 procent og i gennemsnit 15 procent af de samlede projektomkostninger.

I forhold til SAP's listepriser forhandler SAP-kunderne sig typisk til mellem 40 og 80 procent rabat ifølge undersøgelsen SAP i Danmark.

Til gengæld er det betydeligt sværere at forhandle sig til rabat på vedligehold, der ellers også er en væsentlig post på SAP-budgettet.

Oversigten over det danske SAP-marked har fået titlen SAP i Danmark - den uvildige 360 graders evaluering af det danske SAP-marked.

Målgruppen er "primært direktionen og de SAP-/ERP-ansvarlige i virksomheder, som allerede anvender SAP samt virksomheder, som overvejer nyt ERP-system."

Kunderne er ifølge undersøgelsen generelt tilfredse med deres SAP-løsninger, selv om det "kniber" med tilfredsheden, når det gælder "områder som rapportering og brugervenlighed."

Mange af SAP-partnerne er (for) optimistiske, når de vurderer deres kunders tilfredshed. I hvert slår rapporten fast, at partnerne bør "arbejde med at forbedre kommercielle områder som 'Overholdelse af aftaler', 'Leverance stemte med salg' og 'Prisniveau/økonomi holder'. Ifølge rapporten har enkelte SAP-partnere i nogle tilfælde gjort sig uheldigt bemærket, og "der skal som regel 10 succeser til at opveje en dårlig implementering."

Svært at følge med

SAP er et meget stort og komplekst system at få i huset, og som sådan kræver det en hel del af brugerne at holde sig tilstrækkeligt opdateret med de nødvendige kompetencer.

Særligt for de mindre og mellemstore SAP-kunder kan det være vanskeligt at følge med kravene til kompetenceopbygning.

Forventer stigning

Konsulenterne hos HerbertNathan & Co. forventer derfor "at se en stigning i antallet af kunder, som vælger at outsource hele eller dele af deres SAP-aktiviteter til partnerne."

"Generelt kan man sige, at virksomheder er interesseret i at finde ud af, om det er en god idé for dem at outsource. Outsourcing generelt retter sig mere mod Østeuropa og Asien hvor timepriserne er attraktive. Men nogle af de svenske SAP-partnere ser klart muligheden for at gå ind på det danske marked, hvor de kan tilbyde projekter til lavere priser," siger Torben Iversen, partner hos HerbertNathan & Co.

Også offshoring er en disciplin, som rapporten har oppe at vende:

"Over halvdelen af af SAP-kunderne har gjort sig erfaringer med offshore-ressourcer, og mange af SAP-partnerne har udarbejdet koncepter til at inddrage offshore-ressourcer i deres projekter. For kunderne er formålet typisk at spare penge, mens det for partnerne især handler om at blive konkurrencedygtige på pris."

Stadig svært at få lov

Om markedet for ERP i almindelighed og SAP-projekter i særdeleshed siger Torben Iversen:

"Vi tror, at markedet er ved at vende igen mod lidt bedre tider, men der er fortsat meget fokus på Return on Investment. Man skal præsentere en ordentlig business case for at få lov, og projekterne er også lidt mindre i omfang."

For tiden er ledelsesinformation populært, og noget ERP-kunder ofte spørger ind til.

SAP købte Business Objects for et par år siden, hvilket styrkede den tyske softwarekoncern betragteligt inden for netop ledelsesinformation i form af planlægning og rapportering generelt.

"Analyse af data er der meget fokus på. Virksomhederne vil vide, hvor de tjener pengene," siger Torben Iversen og fortsætter:

"Efterspørgslen hos det offentlige bliver større. Kommuner regioner og statslige virksomheder begynder i højere grad at kigge på standardsystemer. Faktisk kompenserer interessen fra det offentlige for en del af den tilbagegang, vi har set i den private sektor."

Det er mere end 30 år siden, at den første store SAP-løsning så dagens lys, og SAP-markedet er i dag et meget modent marked.

SAP-konsulenternes timepriser er nu på niveau med andre ERP-konsulenter.

"Mange SAP-konsulenter har 6-10 års erfaring, men timepriserne er ikke steget, så muligheden for at købe et SAP-projekt til en fordelagtig pris nu er god. Konsulenterne er simpelthen blevet bedre, og prisen er stort set den samme, som den var for 5-10 år siden," siger Torben Iversen.

En smart profitmaksimerende detalje er, at rapporten også beskriver, hvilke SAP-partnere, der er på det danske marked, deres størrelse, fokusområder og geografiske dækning.

En sådan detaljeret konkurrentinformation er det nok de færreste SAP-partnere, der vil lade gå deres næse forbi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere