Artikel top billede

Dansk center skal gøre din e-handel til videnskab

Nyt dansk forskningscenter skal bygge bro mellem datalogi og avanceret økonomi. Auktioner og dynamiske markeder er i fokus.

Om få uger slår et nyt dansk forskningscenter dørene op ved en stor konference. Center for Fundations of Electronic Markets (CFEM) skal have den avancerede e-handel under luppen.

Mens e-handlens andel af den samlede økonomi bare vokser og vokser, så kommer den synlige del i form af køb og betaling med et kreditkort til at fylde mindre i e-handlen.

FDIHs årlige undersøgelse af e-handel fra august viser, at den samlede e-handel i Danmark vil passere de 40 milliarder kroner i 2010.

En stadig større del af e-handlen vil handle om at afgive bud ved auktioner, finde og måske selv skabe de markeder, hvor der kan bydes, købes og sælges samt forhandle om vilkårene for at gennemføre en transaktion.

Auktioner og dynamiske markeder

Det er netop udviklingen af elektroniske auktioner og disse såkaldte dynamiske markeder, som CFEM skal arbejde med. Emner, hvor prissætning, hastighed og sikkerhed hænger tæt sammen.

Det er også nogle af de emner, hvor den avancerede datalogi og avancerede økonomi skal arbejde samme og skabe nye løsninger.

CFEM får base i både Århus og København med professor i kryptologi Ivan Damgaard og professor i økonomi Peter Bogetoft som omdrejningspunkt. De kommer fra henholdsvis Datalogisk Institut ved Aarhus Universitet og Department of Economics på Copenhagen Business School.

Sikkerhed for bud

"Hvis du for eksempel har fortalt et auktionshus på nettet, hvor højt du er villig til at byde op, hvordan sikrer vi så, at der ikke er andre, der ved det, så de kan presse dig op i pris? Eller hvis en licitation foregår udelukkende elektronisk, hvordan garanterer vi så deltagerne, at deres bud ikke bliver kendt af konkurrenten samtidig med, at vi effektivt får valgt det bedste bud?"

Sådan forklarer folkene bag CFEM selv, i en pressemeddelelse, hvad arbejdet blandt andet går ud på. Til det formål skal der blandt andet arbejdes med avancerede matematisk discipliner som spilteori, operationsanalyse, algoritmer og kryptologi.

Seksårig bevilling

Forskningscenteret har fået en seksårig bevillig på 26,5 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråds Programkomite for Strategiske Vækstteknologier.

Det samlede budget for projektet er på 48 millioner kroner, og omfatter uddannelse af ni ph.d'er og fem postdocs.

Udover universiteterne i Århus og København er en række offentlige og private partnere med i projektet. Konkurrencestyrelsen er en af dem, ligesom de to offentligt ejede energiselskaber, DONG Energy og Energinet.dk, der begge har store potentialer i forhold til dynamiske markeder inden for køb, salg og levering af strøm og energi.

Men også specialister inden for elektroniske auktioner, udbud og markeder er med i projektet.

Blandt andet de to danske virksomheder Partisia Market Design A/S og Inno:vasion samt svenske Trade Extensions i Uppsala.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere