Artikel top billede

Her er Wikileaks' hemmelige danske støttegruppe

Et hemmeligt hold bag står bag den anonymt registerede danske Wikileaks-side.

Læs også: Prosa lancerer spejling af Wikipedia.

Den danske hjemmeside wikileaks.dk, der i et stykke tid har fungeret som en form for spejl af eller arkiv til den internationale berømte storebror, har oplevet en kraftigt stigning i trafikken, efter at Wikileaks' såkaldte Cablegate-sag begyndte at rulle. 
 
Det fortæller en talsmand for den danske hjemmeside wikileaks.dk som i en mail til Computerworld kalder sig Lasse Sørensen.

"Vi forsøger at holde al information fra wikileaks.org tilgængelig online. Også alle de gamle leaks, som ikke har ligget på wikileaks.org i lang tid," skriver talsmanden, der understreger at han ikke tager politisk stilling til indholdet af Wikileaks. 

Anonym registrant

Det danske domæne wikileaks.dk er omgærdet af en del mystik, idet siden tilsyneladende er registreret anonymt med falsk eller forkert telefonnummer og tilhørende en adresse, hvor der bor en masse erhvervsvirksomheder.
 
Derfor er det ikke umiddelbart muligt at få kontakt til registranten, der har oplyst et telefonnummer som starter med 1126.

I løbet af weekenden har registranten dog ændret oplysningerne, så det nu ikke længere er muligt at få information om folkene bag wikileaks.dk gennem .dk-administratoren DK-Hostmasters opslag.
 
Det danske domæne blev senest registreret i 2010, men Computerworld har også været i kontakt med en tidligere indehaver af domænet, som oplyser, at han opkøbte det for flere år siden i forbindelse med en lækage om en bank, der truede truede wikileaks-organisationens internationale domæne.
 
Hensigten var at sætte et spejl op, men dette blev aldrig til noget, og domænet kom ifølge den tidligere ejer aldrig i brug. Domænet blev heller aldrig overdraget til Wikileaks. Den tidligere ejer har fortalt, at han ikke længere har noget at gøre med domænet, som efterhånden løb ud og dermed blev automatisk afmeldt. 
 
Opruster med ny sponsret server
Imidlertid har den nuværende registrant af den danske wikileaks-side i nogen tid drevet en slags mirror-tjeneste på sitet.
 
Siden den såkaldte Cablegate-sag med offentliggørelsen af amerikanske diplomatiske telegrammer begyndte, er besøgtallet på wikileaks.dk dog ifølge talsmanden steget betragteligt.
 
"Wikileaks.dk er under kraftig omlægning i disse dage, da besøgstallet er eksploderet i forbindelse med at wikileaks.org har været nede. Dette er kommet _helt_ bag på os, og vi er begyndt at overveje en strategi," skriver personen i en e-mail til Computerworld.  

Derfor er holdet bag det danske domæne i gang med at sikre en stor og ny server, som materialet på den danske internetside er ved bliver overflyttet til. 
 
I løbet af weekenden er denne ændring slået igennem på det danske site, som hidtil har kørt på en version af Wordpress.
 
"Vi er ikke "ekstreme" i holdningerne til Wikileaks, og har et noget ambivalent forhold til deres metoder. Blot fordi vi bruger stort set samme navn (men dog kalder os "mirror"), er vi ikke en direkte del af Wikileaks.org," skriver talsmanden til Computerworld.

Udover den danske version af Wikileaks, har it-fagforeningen Prosa også bakket op omkring Wikileaks med en spejling, lige som flere hundrede har gjort det i weekenden.

Læs også: Prosa lancerer spejling af Wikipedia.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere