Artikel top billede

Foto: Eric Hood. (Foto: Eric Hood /)

ITEK vil binde dig til dit teleabonnement i et år

Forslagene til Danmarks nye it-strategi vælter ind. ITEK lufter flere konkrete forslag. Læs dem her.

Teleindustriens betingelser skal forbedres, såfremt man på markedsvilkår skal nå målet om 100 megabit-bredbånd til alle i år 2020.

Det mener ITEK under Dansk Industri, da den digitale infrastruktur er forudsætningen for adgangen til de offentlige tjenester og dermed et vigtigt led i digitaliseringsstrategien for 2011 til 2015.

Konkret foreslår direktør Tom Togsverd fra ITEK i et høringssvar til den nye strategi:

"Længere abonnementsperioder (op til 12 mdr.)".

Desuden skal usikkerheden for teleselskaberne omkring frekvenstilladelser fjernes via længere licensperioder, ligesom statens provenu ved auktioner skal mindskes.

"Teleselskaberne leverer videnssamfundets digitale motorveje. Hvis rammebetingelserne er for dårlige, bliver der ikke investeret nok eller for sent, hvilket navnlig vil få betydning for borgere og virksomheder i de såkaldte udkantsområder."

"Derfor er det vigtigt at sikre teleselskaberne rimelige forretningsmæssige vilkår. Det vil give den hurtigste udrulning for 4G-net," siger direktør Tom Togsverd.

Obligatorisk digital kommunikation

ITEK har også andre input til digitaliseringsstrategien, som ministre og embedsmænd lige nu arbejder på højtryk med.

Det er allerede besluttet, at al kommunikation fra den offentlige sektor til virksomheder skal foregå elektronisk fra 2012, noterer ITEK sig i sit høringsvar.

"Fra samme tidspunkt skal det for borgere være muligt - men ikke tvungent - at kommunikere digitalt med det offentlige. DI ITEK foreslår, at det fra 2015 skal være obligatorisk at kommunikere digitalt," lyder opfordringen.

Det lidt kontroversielle forslag, om at borgere skal kommunikere med det offentlige digitalt, vil være sund fornuft i 2015, mener ITEK.

"Selvom andelen af borgere, der benytter digitale løsninger, er steget på det seneste, er det stadig alt for få kunder i butikken."

"Og så længe, der er et alternativ, er det fristende bare at lade stå til," siger Tom Togsverd.

Han håber, at NemID bidrager til øget brug.

"Men på den lange bane - det vil sige i 2015 - må vi kunne forvente, at alle kan agere digitalt - enten selv eller med hjælp fra en offentlig eller privat assistent.

Han peger på Guldborgsund Kommune, der har introduceret tele-borgerservice, hvor borgere i alle aldersgrupper ifølge ITEK har taget godt imod, at sagsbehandleren sidder i et call-center, men præsenterer sig via en videotjeneste.

"Så det kan sagtens lade sig gøre at få alle med," siger direktøren.

Nationale it-test i Folkeskolen

På et helt tredje område har ITEK også nogle ønsker til strategien.

Idet der tilføres folkeskoleområdet en halv milliard kroner, bør man samtidig tænke test ind, mener ITEK.

"Som led i strategien skal alle elever tilegne sig it-kompetencer, som testes efter 9. klasse, ligesom det anbefales, at it indgår i alle fag enten som redskab eller som en del af fagets faglighed," lyder det i høringssvaret fra ITEK.
 
Selvom it-færdighederne primært læres gennem andre fag, er det vigtigt, at få defineret og specificeret de it-kundskaber, som alle skal kunne tilegne sig, og som skal testes, mener ITEK.

"Det vigtigste er dog, at lærerne tilegner sig en it-didaktik, det vil sige, at de benytter digitale læremidler og tilpasser undervisningen til, at eleverne arbejder langt mere individuelt - henter information, løser opgaver og skaber resultater via digitale medier," siger Tom Togsverd.

ITEK peger desuden på investeringer i sundheds-it, og at vi langt fra har høstet de fulde gevinster ved administrative effektiviseringer.

"Derfor skal vi fortsat investere i - og forbedre og konsolidere - de mange administrative systemer, som det offentlige benytter sig af," siger Tom Togsverd.

Computerworld taler i denne tid med forskellige aktører om deres forventninger, håb og ideer til strategien, der skal forme fremtidens digitale Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere