Artikel top billede

Politiets katastrofe-system mindst fire år forsinket

Softwaren til politiets radiosystem mangler stadig at blive rullet ud, selv om systemet skulle have været i luften for tre år siden.

Læs også:

Dansk it-projekt til milliarder af kroner er strandet.

Leverandør raser over statens Terma-forlig.

Forsinkelse på forsinkelse har spændt ben for det store, forkromede danske radio-beredskab SINE (SIkkerhedsNEt), der i alt var budgetteret til at koste i omegnen af 2,7 milliarder kroner frem til 2020. 

Selve radionettet er i luften, og næsten alle politifolk har ellers fået udskiftet deres oldnordiske Thor-radioer med SINE-terminaler. 
 
Men der mangler stadig kontrolrumssoftware (såkaldte dispatches) til beredskabsmyndigheder så som politiet, brandvæsenet og ambulancetjenesten, som helt oprindeligt var planlagt til at blive leveret af Terma i 2008.
 
På grund af flere forsinkelser indgik leverandøren Terma og staten en aftale før nytår om, at den oprindelige kontrakt på godt 300 millioner kroner blev erstattet af en 85 millioner kontrakt om levering af 12 radio-dispatches inklusiv tre års drift og to serverfarme. 
 
Det betyder samtidig, at politiets kontrolrumssoftware først vil være fuldt udrullet i hele landet i 2012, efter den er blevet testet i pilotdrift hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi fra april til juni i år.
 
Dermed vil politiet i de kommende måneder begynde at udskifte sine midlertidige vagtcentralløsninger.
 
Æblemos og pærevælling
Udskydelsen og den nye plan svarer til, at der er en forsinkelse på fire år på politiets radio-software i forhold til den oprindelige plan.
 
"Men forsinkelsen på fire år svarer lidt til at sammenligne æbler med pærer, fordi der skulle have været mere med i det oprindelige tilbud," forklarer kommunikationsrådgiver Anne Pihl Rasmussen fra SINE-sekretariatet.
 
Hun fortæller, at udover de 12 radio-dispatches skulle politiet og de andre beredskabsmyndigheder have haft software til at danne sig et overbliksbillede over alle enheder ved et ulykkessted.
 
Hvornår, den bliver leveret, er endnu uvist.
 
Flere udbud uden prisforhøjelse
Når de 12 radio-dispateches står endelig klar vil softwaren eksempelvis gøre det muligt for kontrolrumsfolkene at sætte SINE-projektets tetra-radioer sammen i nye kæder.

Derudover vil det være muligt at sende tekstbeskeder til politifolk i marken og danne sig overblik over aktive radioer på en computerskærm og derefter klikke med musen på de radioer, som man vil tale med.
 
De muligheder findes heller ikke hos eksempelvis brandvæsenet og i ambulancetjenesten, der selv skal ud i særskilte udbud for at indkøbe deres egne dispatches.
 
"Vi ved endnu ikke, hvad prisen bliver," siger kommunikationsrådgiver Anne Pihl Rasmussen fra SINE-sekretariatet på spørgsmålet om, hvorvidt de opsplittede udbud på radio-dispatches og overblikssoftwaren reelt bliver dyrere end den oprindelige pris, om opsplitningen af kontrolrumssoftwaren.

Den oprindelige pris lød på 300 millioner kroner, hvor udstyret skulle have været leveret i 2008.

Læs også:

Dansk it-projekt til milliarder af kroner er strandet.

Leverandør raser over statens Terma-forlig.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere