Artikel top billede

Politiets katastrofe-system mindst fire år forsinket

Softwaren til politiets radiosystem mangler stadig at blive rullet ud, selv om systemet skulle have været i luften for tre år siden.

Læs også:

Dansk it-projekt til milliarder af kroner er strandet.

Leverandør raser over statens Terma-forlig.

Forsinkelse på forsinkelse har spændt ben for det store, forkromede danske radio-beredskab SINE (SIkkerhedsNEt), der i alt var budgetteret til at koste i omegnen af 2,7 milliarder kroner frem til 2020. 

Selve radionettet er i luften, og næsten alle politifolk har ellers fået udskiftet deres oldnordiske Thor-radioer med SINE-terminaler. 
 
Men der mangler stadig kontrolrumssoftware (såkaldte dispatches) til beredskabsmyndigheder så som politiet, brandvæsenet og ambulancetjenesten, som helt oprindeligt var planlagt til at blive leveret af Terma i 2008.
 
På grund af flere forsinkelser indgik leverandøren Terma og staten en aftale før nytår om, at den oprindelige kontrakt på godt 300 millioner kroner blev erstattet af en 85 millioner kontrakt om levering af 12 radio-dispatches inklusiv tre års drift og to serverfarme. 
 
Det betyder samtidig, at politiets kontrolrumssoftware først vil være fuldt udrullet i hele landet i 2012, efter den er blevet testet i pilotdrift hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi fra april til juni i år.
 
Dermed vil politiet i de kommende måneder begynde at udskifte sine midlertidige vagtcentralløsninger.
 
Æblemos og pærevælling
Udskydelsen og den nye plan svarer til, at der er en forsinkelse på fire år på politiets radio-software i forhold til den oprindelige plan.
 
"Men forsinkelsen på fire år svarer lidt til at sammenligne æbler med pærer, fordi der skulle have været mere med i det oprindelige tilbud," forklarer kommunikationsrådgiver Anne Pihl Rasmussen fra SINE-sekretariatet.
 
Hun fortæller, at udover de 12 radio-dispatches skulle politiet og de andre beredskabsmyndigheder have haft software til at danne sig et overbliksbillede over alle enheder ved et ulykkessted.
 
Hvornår, den bliver leveret, er endnu uvist.
 
Flere udbud uden prisforhøjelse
Når de 12 radio-dispateches står endelig klar vil softwaren eksempelvis gøre det muligt for kontrolrumsfolkene at sætte SINE-projektets tetra-radioer sammen i nye kæder.

Derudover vil det være muligt at sende tekstbeskeder til politifolk i marken og danne sig overblik over aktive radioer på en computerskærm og derefter klikke med musen på de radioer, som man vil tale med.
 
De muligheder findes heller ikke hos eksempelvis brandvæsenet og i ambulancetjenesten, der selv skal ud i særskilte udbud for at indkøbe deres egne dispatches.
 
"Vi ved endnu ikke, hvad prisen bliver," siger kommunikationsrådgiver Anne Pihl Rasmussen fra SINE-sekretariatet på spørgsmålet om, hvorvidt de opsplittede udbud på radio-dispatches og overblikssoftwaren reelt bliver dyrere end den oprindelige pris, om opsplitningen af kontrolrumssoftwaren.

Den oprindelige pris lød på 300 millioner kroner, hvor udstyret skulle have været leveret i 2008.

Læs også:

Dansk it-projekt til milliarder af kroner er strandet.

Leverandør raser over statens Terma-forlig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere