Artikel top billede

Danske it-chefer frygter lock-in i skyen - se hvorfor

Risikoen for lock-in bekymrer it-cheferne, når det kommer til cloud computing. Få forklaringen her.

Læs også:

Sådan undgår du at blive låst til din cloud-leverandør

Cloud computing: Sådan fungerer det

Analysehusene siger det, leverandørerne siger det, og it-cheferne selv siger det også: Cloud computing er og vil blive afgørende for måden, vi kører vores it-løsninger på i fremtiden.

Fordelen er, at infrastruktur, udviklingsplatforme og applikationer kan leveres som services over nettet, ligesom vi i dag får vores strøm via et stik i væggen uden at bekymre os om det bagvedliggende habengut.
 
Cloud computing er imidlertid ikke uproblematisk. Da Computerworld for nylig spurgte 120 it-chefer om de største udfordringer ved cloud computing, pegede 27 procent på risikoen for leverandør-lock-in.

Devoteam-konsulent og leder af Dansk IT's kompetencenetværk om cloud computing, Carsten Jørgensen, nikker genkendende til, at mange frygter at blive låst fast til leverandøren.

"Hos dem, jeg taler med, er lock-in og sikkerhed de to helt store bekymringer," siger han.

It-advokat Jesper Langemark fra firmaet Bender von Haller Dragsted, bakker op.

"Et af de store problemer er, at der mangler nogle klare offentlige standarder for udveksling af data og dataformater, så man hurtigt og nemt kan skifte til en anden leverandør og til enhver tid kan trække sine egne data ud af løsningen. Det er bestemt en relevant problemstilling," siger han.

Banedanmark har taget springet

For Kenneth Lau Rentius, CIO i Banedanmark, er cloud computing allerede en fast del af hverdagen.

Organisationen har valgt at rykke sit trafikinformationssystem, der holder styr på 38.000 togafgange i døgnet, i skyen i form af Microsofts Azure-platform. Læs om det her.

"For os var det vigtigste at finde et alternativ til den driftssituation, som vi var i, hvor vi havde udfordringer med at håndtere alle de brugere, vi havde på vores hjemmeside og herunder vores trafikinformation."

"Det at skabe en stabil drift omkring det setup var sådan set det, der drev os til at tænke alternativt," fortæller Kenneth Lau Rentius.

De klare fordele, som Banedanmark opnår ved at rykke systemet ud i skyen, betyder dog ikke, at man ikke har overvejet de medfølgende risici - herunder også lock-in.

Lock-in - den evige udfordring

"Det er en udfordring, vi som it-ledere i dagligdagen har tæt inde på kroppen. Det være sig, når vi vælger databasestrategi, og når vi lægger teknologistrategier på forskellige områder. Vi skal hele tiden forholde os til, hvad det er for en leverandør, vi i sidste ende kommer til at læne os op ad."

Selvom både leverandører og brugere har talt om cloud computing i en del år efterhånden, ligger cloud fortsat placeret på den del af Gartners Hype Cycle, hvor forventningerne er skruet op på et alt for højt niveau i forhold til det reelle potentiale.

Derfor er det også svært at spå om, hvordan dette teknologiske mindset vil forme sig fremadrettet.

Kenneth Lau Rentius erkender, at der er en risiko ved at rykke det forretningskritiske informationssystem over på en cloud-platform. Derfor handler det i denne situation - som i så mange andre - om at gardere sig bedst muligt, forklarer han.

"Vi kommer ikke til at starte forfra, men det er klart, at der er en udfordring. Den findes dog, uanset om vi taler cloud eller det interne miljø, vi etablerer. Det må man forholde sig til i sin it-strategi. Hvad er det for nogle leverandører, som man tror, også vil være i markedet fremover?"

"Når det så er sagt, så er det vigtigt, at man forholder sig til den givne situation med den givne løsning. At man forstår, hvad det er for nogle forandringer, der skal ske, i fald man bliver nødt til at skifte."

Læs også:
Sådan undgår du at blive låst til din cloud-leverandør

Cloud computing: Sådan fungerer det




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere